Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε την κυβέρνηση του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο ως νόμιμο εκπρόσωπο της Βενεζουέλας, όπως δήλωσε τη Δευτέρα (06/12) ο πρέσβης της χώρας, Σαμουέλ Μονκάδα.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος έγραψε σε σχετική ανάρτηση στο Twitter: «Σήμερα (σ.σ. 06/12), η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την αναγνώριση των διαπιστευτηρίων της κυβέρνησης του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο ως νόμιμου εκπροσώπου της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας. Μια νίκη για τον κυρίαρχο λαό ενάντια στις αποικιακές επιθέσεις των ΗΠΑ».
Ο πρέσβης εξήγησε ότι μόνο 16 από τις 193 χώρες του ΟΗΕ αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τον Νικολάς Μαδούρο.
Επίσης, ο Σαμουέλ Μονκάδα ανέφερε σε άλλη μια ανάρτηση στο Twitter: «Το 2019, ο αποικιακός σκλάβος που δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ για να λεηλατήσει τη Βενεζουέλα είχε την υποστήριξη 60 χωρών. Σήμερα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μόνο 16 από τις 193 χώρες αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τον Πρόεδρο Μαδούρο, είναι η νίκη του διεθνούς δικαίου και της αυτοδιάθεσης των λαών».
Μετά την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο το 2018, ορισμένες χώρες αποφάσισαν να αγνοήσουν τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, αφού θεώρησαν ότι οι εκλογές δεν είχαν νομιμότητα και διαφάνεια.
Αντίθετα, ορισμένες κυβερνήσεις έδωσαν την υποστήριξή τους στον πρώην βουλευτή, Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2019 αυτοανακηρύχτηκε «μεταβατικός πρόεδρος», σε μια τελετή στο ανατολικό Καράκας.
Τότε, περισσότερες από 50 χώρες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Νικολάς Μαδούρο, ενώ το Καράκας απαίτησε «σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, το δικαιώματος στην αυτοδιάθεση των λαών, της εδαφικής ακεραιότητας και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις, καθώς και της υποχρέωσης να μην απειλούνται η ειρήνη και η ασφάλεια».
Πάντως, η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προωθούν σχέδια αποσταθεροποίησης και ότι βρίσκονται πίσω από τη λεγόμενη «προσωρινή κυβέρνηση» του Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο κατηγορεί, επίσης, για κλοπές κρατικών εταιρειών στο εξωτερικό.