Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για να ακυρώσει την άρση ασυλίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αναζητώντας την ανατροπή μιας απόφασης εφετείου που αποφάνθηκε πως δεν δικαιούται ασυλίας σε συγκεκριμένη υπόθεση. Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος ζητά την κατάργηση της απόφασης που έκρινε πως μπορεί να διωχθεί για πράξεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, συγκεκριμένα για την προσπάθεια ανατροπής του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020.

Αυτό το αίτημα προήλθε μετά την απόρριψη από το Ομοσπονδιακό εφετείο της έφεσης που κατέθεσαν οι δικηγόροι του Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να εκδικαστεί η υπόθεση διότι κατά την επίμαχη περίοδο ήταν πρόεδρος και επομένως ευρισκόταν υπό την ασυλία του αξιώματος.

Η απόφαση του εφετείου, που απορρίφθηκε η επιχειρηματολογία του Τραμπ, ήταν να τεθεί σε ισχύ, παρακάμπτοντας τη δυνατότητα ασυλίας του για τις πράξεις του ως πρόεδρος. Η προσφυγή του Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο αναζητά την αναστολή της εφαρμογής αυτής της απόφασης εν αναμονή της οριστικής κρίσης.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του Τραμπ υποστηρίζουν ότι η απόρριψη της ασυλίας του προέδρου θέτει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, που θα μπορούσε να αλλάξει ουσιαστικά τη λειτουργία της προεδρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επισημαίνουν ότι η έλλειψη ασυλίας θα καθιστούσε τον πρόεδρο ευάλωτο σε ποινικές διώξεις για ενέργειες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της θητείας του, επηρεάζοντας σημαντικά την ικανότητα της προεδρίας να λειτουργεί.

Ο Τραμπ, ο οποίος φαίνεται να είναι το φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, αντιμετωπίζει κατηγορίες σε τέσσερις διαφορετικές υποθέσεις. Αγωνίζεται να καθυστερήσει τις δίκες και τις τυχόν καταδικαστικές αποφάσεις, ελπίζοντας να μετατεθούν για μετά τις εκλογές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ