Ο Νετανιάχου πιέζει το Κατάρ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αύξησε το Σάββατο τις δημόσιες πιέσεις προς το Κατάρ, με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων από τη Γάζα. Επισημαίνοντας την επιρροή του εμιράτου στην οργάνωση Χαμάς, ο Νετανιάχου κάλεσε το Κατάρ να ενεργήσει ως χρηματοδότης και οικοδεσπότης της ομάδας.

“Το Κατάρ φιλοξενεί τους ηγέτες της Χαμάς και την χρηματοδοτεί. Έχει σημαντική επιρροή στην οργάνωση,” δήλωσε ο Νετανιάχου σε δημόσια συνέντευξη Τύπου. “Είναι σημαντικό να ασκήσει το Κατάρ την επιρροή του για την επιστροφή των ομήρων μας.”

Σε ερώτηση σχετικά με προηγούμενες δηλώσεις του, που διέρρευσαν στην ισραηλινή τηλεόραση, σχετικά με την αποφυγή ευχαριστιών προς το Κατάρ για τη διαμεσολάβηση και την περιγραφή του ως “προβληματικού”, ο Νετανιάχου απάντησε ότι δεν πρόκειται να πάρει πίσω ούτε μία λέξη από τις δηλώσεις του.

Από την πλευρά του Κατάρ, δεν υπήρξε άμεση απάντηση στα σχόλια του Νετανιάχου. Προηγουμένως, το υπουργείο Εξωτερικών της Ντόχα εξέφρασε “αποτροπιασμό”.

Το Κατάρ και η Αίγυπτος, έχοντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας τόσο με το Ισραήλ όσο και με τη Χαμάς, πραγματοποίησαν μεσολάβηση για την επίτευξη της εκεχειρίας τον Νοέμβριο, κατά την οποία η Χαμάς απελευθέρωσε μερικούς από τους 253 ομήρους που είχε αιχμαλωτίσει κατά την επίθεση στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Παρά τις προσπάθειες, η επιστροφή των εναπομείναντων 132 ομήρων παραμένει ανεπίλυτο ζήτημα, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες στο Ισραήλ για μεγαλύτερη δράση από την κυβέρνηση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ