Ο νέος αυστηρός νόμος του Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε ένα αυστηρό νομοθέτημα, το οποίο προβλέπει την κατάσχεση χρημάτων και περιουσιακών στοιχείων ατόμων που κρίνονται ένοχα για τη διασπορά «ψευδών πληροφοριών» σχετικά με τον ρωσικό στρατό. Το μέτρο αυτό αποτελεί μέρος της σκληρής στάσης του Κρεμλίνου απέναντι στους επικριτές του, δύο χρόνια μετά την επιχειρησιακή επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα έχει απαγορεύσει τις επικρίσεις κατά του στρατού. Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Κρατική Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, και υπεγράφη σήμερα από τον Πούτιν, θέτει σε ισχύ τις νέες αυστηρές διατάξεις.

Ο πρόεδρος της Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν, παρουσίασε το νομοσχέδιο ως εργαλείο κατά των “κακοποιών στοιχείων” και τόνισε πως θα διευκολύνει την τιμωρία των “προδοτών”. Παρόλο που ο νόμος δεν απαιτεί απόλυτη κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων καταδικασθέντων, επιτρέπει την κατάσχεση χρημάτων που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση “εγκληματικών” δραστηριοτήτων, ένας ορισμός που παραμένει ασαφής.

Επίσης, δίνει τη δυνατότητα στη δικαιοσύνη να αφαιρεί όλες τις κρατικές τιμητικές διακρίσεις από άτομα καταδικασμένα για τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών». Η ποινή για τη διάδοση τέτοιων πληροφοριών μπορεί να φτάσει τα 15 χρόνια φυλάκισης, και ήδη εκατοντάδες Ρώσοι έχουν καταδικαστεί βάσει αυτού του άρθρου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ