Ο Μπάιντεν θέλει σύσφιξη σχέσεων με την Ινδία με το βλέμμα στο Πεκίνο

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι χαιρέτισε από την Ουάσινγκτον τη νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις Ινδίας-ΗΠΑ, ενώ απέρριψε τις επικρίσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών στη χώρα του.

Σε μια μακρά ανακοίνωση στην οποία περιγράφονται μεγάλα συμβόλαια και δίνονται υποσχέσεις για πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο καλεσμένος του διαβεβαιώνουν ότι κατήρτισαν «το πιο ολοκληρωμένο μέχρι στιγμής όραμα για την πρόοδο των διμερών σχέσεων».

Ο Μπάιντεν, που επιθυμεί να συσφίξει τις σχέσεις του με την Ινδία προκειμένου να αντιταχθεί στην επεκτεινόμενη επιρροή της Κίνας, εξήρε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την «πιο ισχυρή, πιο στενή και πιο δυναμική από ποτέ» διμερή σχέση.

Κάτι σπάνιο, αν όχι πρωτοφανές, για έναν ηγέτη που αποφεύγει τέτοιου είδους αλληλεπιδράσεις, ο ινδουιστής εθνικιστής πρωθυπουργός της Ινδίας απάντησε στην ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου. Αυτός τον ρώτησε για τις καταγγελίες περί καταστολής των μουσουλμάνων και για τις αυταρχικές τάσεις της κυβέρνησής του, για τις οποίες έχουν κάνει λόγο πολλές οργανώσεις καθώς και ο ΟΗΕ.

Αντιδράσεις

«Στις δημοκρατικές αξίες της Ινδίας, δεν υπάρχουν διακρίσεις», τόνισε ο Μόντι, ο οποίος αναφέρθηκε στο ίδιο θέμα και κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο.

«Δεχόμαστε όλες τις θρησκείες του κόσμου», διαβεβαίωσε μιλώντας από το ημικύκλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ωστόσο κάποιοι βουλευτές των Δημοκρατικών μποϊκόταραν την ομιλία του, ενώ δεκάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί κοντά στον Λευκό Οίκο.

«Ο Μόντι θα πρέπει να σκεφτεί ποια ήταν η πρώτη ερώτηση που του υποβλήθηκε στη συνέντευξη Τύπου. Είναι προφανές σε όλους ότι γίνονται παραβιάσεις δικαιωμάτων στην Ινδία», κατήγγειλε ο Αζίτ Σάχι, διαδηλωτής και στέλεχος του Ινδικού Αμερικανικού Μουσουλμανικού Συμβουλίου.

«Οι δηλώσεις του Μόντι (ότι η κυβέρνησή του δεν κάνει διακρίσεις με βάση τη θρησκεία) είναι κατάφωρο ψέμα. Η Ινδία έχει γίνει μια μαύρη τρύπα για τις θρησκευτικές μειονότητες», πρόσθεσε ο Ρακίμπ Χαμίντ Νάικ, ιδρυτής του Hindutva Watch, μιας οργάνωσης που παρακολουθεί τις καταγγελίες για επιθέσεις εναντίον των μειονοτήτων στην Ινδία.

Προτού γίνει πρωθυπουργός, πριν 9 χρόνια, ο Μόντι ήταν ανεπιθύμητος για καιρό στις ΗΠΑ λόγω των «σοβαρών παραβιάσεων της θρησκευτικής ελευθερίας».

Αυτή τη φορά ο Ινδός πρωθυπουργός έγινε δεκτός με τιμές στον Λευκό Οίκο στο όνομα των κοινών στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ και της Ινδίας έναντι του κινεζικού γίγαντα.

Η Ινδία έχει εμπλακεί σε μια σύρραξη στη μεθόριο με την Κίνα, ενώ η Ουάσινγκτον επιζητεί να ενισχύσει τη θέση της στην αντιπαλότητά της με το Πεκίνο.

Προπόσεις άνευ αλκοόλ

Τον Μοντι υποδέχθηκαν χθες το πρωί με στρατιωτικές τιμές και το βράδυ παρατέθηκε προς τιμή του χορτοφαγικό δείπνο στους κήπους του Λευκού Οίκου.

Ο Ινδός πρωθυπουργός έκανε πρόποση – κρατώντας ένα ποτό χωρίς αλκοόλ, καθώς ούτε ο ίδιος ούτε ο Μπάιντεν πίνουν αλκοόλ— στα αγγλικά «στους ακλόνητους δεσμούς φιλίας» μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ύψωσε το ποτήρι του προς τιμή «των δύο μεγάλων κρατών, των δύο μεγάλων φίλων, των δύο μεγάλων δυνάμεων».

Εξήρε επίσης τους δεσμούς μεταξύ των λαών των δύο χωρών, δίνοντας το παράδειγμα της Αμερικανίδας αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, η μητέρα της οποίας έφυγε από την Ινδία για τις ΗΠΑ σε ηλικία 19 ετών.

Η σημαντικότερη ανακοίνωση της επίσκεψης ήταν αυτή που αφορά την κατασκευή στην Ινδία μηχανών για τα ινδικά πολεμικά αεροσκάφη από τον όμιλο General Electric.

Η Ινδία θα αποκτήσει επίσης επιθετικά drones MQ-9B SeaGuardian από τις ΗΠΑ, ενώ τα πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού θα μπορούν να σταματούν σε ινδικά λιμάνια για επισκευές, βάσει νέας συμφωνίας.

Οι δύο χώρες ανακοίνωσαν εξάλλου συμφωνίες που αφορούν τους ημιαγωγούς, κρίσιμα μέταλλα, την τεχνολογία, τη διαστημική και την αμυντική συνεργασία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ