Ο Μητσοτάκης «κοιτάζει με φόβο» στα δεξιά της ΝΔ – Τι δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις του πρωθυπουργού

Τις τελευταίες μέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, φανέρωσε 2 συνθήκες:

  • Αρχικά ότι η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές έχει ήδη αρχίσει
  • Επιπλέον, ότι στο στόχαστρό του βάζει τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, ενόψει της ευρω-κάλπης του Ιουνίου.

Στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της κυβερνητικής παράταξης με μια ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις, λέγοντας πως οι ευρωεκλογές δεν πρέπει «να γίνουν αφορμή τυφλής διαμαρτυρίας.

«Διότι σε τέτοιες περιπτώσεις άλλο σήμα θέλει συχνά να στείλει ο ψηφοφόρος και άλλο είναι τελικά αυτό που επιστρέφεται με το αποτέλεσμα. Κάτι που ισχύει και για όσα κομματίδια βλέπουν τις ευρωεκλογές ως μεγεθυντικό φακό για το ανάστημά τους. Είναι αυτά που κρύβουν τον αντιευρωπαϊσμό τους κάτω από δήθεν πατριωτικά συνθήματα. Δεν βλέπουν, όμως, παρά μόνο τη σκιά τους. Και όπως έλεγε και ο Samuel Johnson, “ο ψευτοπατριωτισμός αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο του απατεώνα”».

Χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Μητσοτάκης, για τις ευρωεκλογές, ανέφερε πως «η ακροδεξιά είχε πάντα μία διακριτή εκλογική παρουσία, τα τελευταία τουλάχιστον 10-15 χρόνια στην πατρίδα μας με διαφορετικούς κομματικούς σχηματισμούς. Υπήρχε πάντα ένα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος δεξιά της ΝΔ. Πιστεύω ότι θα υπάρχει και τώρα, όχι στον βαθμό που να προκαλέσει σημαντικές πολιτικές αναταράξεις. Αλλά εγώ θα ήθελα πραγματικά να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ του υπεύθυνου πατριώτη και αυτού ο οποίος “πουλάει” με πολύ μεγάλη άνεση τον πατριωτισμό του, χωρίς να μπορεί να τον υποστηρίξει με συγκεκριμένες πολιτικές».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, για ορισμένους ισχυρισμούς που είχε κάνει για την τραγωδία των Τεμπών.

Ο Μητσοτάκης «κοιτάζει» προς τα κόμματα στα δεξιά του γιατί φοβάται τις διαρροές.

Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Interview που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο σάιτ politic.gr, στο ερώτημα περί πρόθεσης ψήφου στις ευρωεκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 24,7%, η Ελληνική Λύση «πιάνει» διψήφιο ποσοστό με 10,2% και η Νίκη μοιάζει να κρατά τις δυνάμεις της (βρίσκεται στο 4,2%), ενώ μόνο οι Σπαρτιάτες εμφανίζονται να καταρρέουν (1,5%). Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου για εθνικές εκλογές, το κόμμα του Κ. Βελόπουλου συγκεντρώνει ποσοστό 8% και η Νίκη 4,7% (και σε αυτό το ερώτημα οι Σπαρτιάτες βρίσκονται στα χαμηλά, με 1,9%). Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του Ιουνίου οι Σπαρτιάτες είχαν πάρει ποσοστό 4,68%, η Ελληνική Λύση 4,44% και η Νίκη 3,70%.

Η ενίσχυση της Ελληνικής Λύσης και η σταθεροποίηση της Νίκης εμφανίζεται και σε άλλες τελευταίες δημοσκοπήσεις, κάτι που προφανώς προκαλεί πανικό στην Νέα Δημοκρατία, ενόψει των ευρωεκλογών, οι οποίες, άλλωστε, πάντα χαρακτηρίζονται ως πιο «χαλαρές» και ενίοτε αποτελούν και μια ευκαιρία για τους ψηφοφόρους να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους προς την εκάστοτε κυβέρνηση.

Και, στην περίπτωση της κυβέρνησης η δυσαρέσκεια των πολιτών για μείζονα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως η ακρίβεια ή το αίσθημα ασφάλειας, καταγράφεται σταθερά και εδώ και πολύ καιρό στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, μαζί με άλλα ανησυχητικά ευρήματα, όπως το ότι 8 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι γίνεται απόπειρα συγκάλυψης πολιτικών ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη και ότι 7 στους 10 δεν εμπιστεύονται τη δικαιοσύνη για την απόδοση ποινικών ευθυνών για το δυστύχημα.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια ότι υπάρχει σοβαρή φθορά, κυρίως λόγω της παρατεταμένης ακρίβειας, και ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή η φθορά να εκφραστεί και στις ευρωεκλογές, είτε μέσω αποχής είτε μέσω ψήφου διαμαρτυρίας προς μικρότερα κόμματα.

Αν τα παραπάνω συνδυαστούν και με την ενόχληση που προκάλεσε σε σημαντικό μέρος του πιο συντηρητικό κομματιού των ψηφοφόρων ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – και με την εκκλησία να συνεχίζει τις αντιδράσεις της κατά της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης – εύκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί τις… χημικές αντιδράσεις που μπορούν να προκληθούν ενόψει ευρω-κάλπης, όπου το κυβερνών κόμμα μπορεί να απολέσει δυνάμεις και τα κόμματα στα δεξιά του να εμφανιστούν ιδιαίτερα ενισχυμένα.

Ο Μητσοτάκης μέσα στον πανικό του επιχειρεί τρεις μήνες πριν από τις εκλογές να δημιουργήσει συνθήκες πόλωσης με τα κόμματα αυτά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...