Ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται προεκλογικά να… τινάξει την μπάνκα στον αέρα

Ένα «μούδιασμα» διαπερνά οριζόντια τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, μετά την ειλημμένη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να… τινάξει την μπάνκα στον αέρα, στην τελική ευθεία προς τις διπλές κάλπες.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις για το εφάπαξ «βοήθημα» στους συνταξιούχους ήρθαν να προστεθούν στις προχθεσινές εξαγγελίες για… αύξηση και διεύρυνση των επιδομάτων ανθυγιεινής εργασίας.

Και αυτά, είναι μόνο η αρχή, αφού το τελευταίο διάστημα, είτε έχουν ανακοινωθεί είτε έχουν «κλειδώσει» μέτρα που αφορούν σε ευρύτατες επαγγελματικές και κοινωνικές κατηγορίες, με ό,τι σημαίνει αυτό. Συνταξιούχοι, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, γιατροί, νοσηλευτές, υπερχρεωμένοι δανειολήπτες, πυροσβέστες κ.α. έχουν τεθεί στο στόχαστρο του Μεγάρου Μαξίμου -ως εκλογικά κοινά- και καθημερινά, ο «κουμπαράς» ανοιγοκλείνει προκειμένου όλοι να πάρουν από… κάτι.

Κι άλλα μέτρα

Σήμερα, λοιπόν, το οικονομικό επιτελείο θα εξειδικεύσει τα μέτρα που χθες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, με τα οποία η ΝΔ θα επιχειρήσει να προσεγγίσει τους συνταξιούχους που δεν πήραν καμία αύξηση, τους αγρότες που «βράζουν» και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που έχασαν τις ρυθμίσεις τους και έχουν ξανά «βουλιάξει» στα χρέη προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Ταυτοχρόνως, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου έχουν λάβει εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να βρουν οποιοδήποτε περιθώριο υπάρχει ώστε να δημιουργηθούν κι άλλα πακέτα μέτρων ως τις εκλογές. Με εξαίρεση τους νέους, που θα τούς αφορά μόνο η αύξηση του κατώτατου μισθού (η οποία, ωστόσο, δεν επηρεάζει τα δημόσια οικονομικά), είναι σαφές ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να δρομολογήσει κι άλλα κύματα θετικών μέτρων, ώστε να δημιουργήσει την αίσθηση ότι οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά, αλλά και πως η καθημερινότητα μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο.

Μεταξύ άλλων, συζητούνται σενάρια διεύρυνσης των κριτηρίων και των ποσών για το «market pass» -που για την ώρα καθυστερεί- ενώ αναζητούνται και νέοι τρόποι ανακούφισης της καθημερινότητας. Σενάρια έχουν ακουστεί για κάποιου είδους ανακούφιση αναφορικά με τα καύσιμα ή, αν συνεχιστεί το κρύο, ένα έκτακτο μέτρο που αφορά στη θέρμανση των νοικοκυριών.

Ανασφάλεια και εκτροχιασμός

Βεβαίως, όλα τούτα ουδόλως δείχνουν μία κυβέρνηση που θεωρεί ότι θα κάνει «περίπατο» στις ερχόμενες εκλογές. Κυβερνητικά στελέχη, ασφαλώς, διαφωνούν με την ανάλυση αυτή και υποστηρίζουν ότι αν θέλει να δει κανείς εκλογικά κίνητρα πίσω από τις κινήσεις Μητσοτάκη, τότε αυτά δεν δείχνουν ανασφάλεια, αλλά ότι ο πρωθυπουργός θέλει να πετύχει την αυτοδυναμία πάση θυσία.

Όμως, σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν κι εκείνοι που βλέπουν την «επόμενη μέρα» και ανησυχούν ιδιαιτέρως με όσα τώρα κάνει η κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, στελέχη του οικονομικού επιτελείου -και όχι μόνο- δεν ξεχνούν ότι αν τα πράγματα πάνε όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, τότε αυτοί που τώρα επιχειρούν να γίνουν ευχάριστοι στον δρόμο για τις κάλπες, θα πρέπει να γίνουν δυσάρεστοι αμέσως μετά, δρομολογώντας μία ανώμαλη προσγείωση για την κοινωνική πλειονότητα…

ΠΗΓΗmatrix24.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...