Ο Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς ομολόγησε σκάνδαλο μεγατόνων

Αναδημοσιεύουμε από το iskra.gr

Ο διευθύνων Σύμβουλος της Τρ.Πειραιώς δήλωσε με ”περηφάνεια” ότι ήταν αυτός πρώτος που , με πλήρη κάλυψη της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πούλησε στο fund Bain Capital χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων με εξασφαλίσεις σε ακίνητη περιουσία (σπίτια κλπ) ύψους 1,5 δισ. έναντι 30 σεντς το ευρώ! Ο Χρ.Μεγάλου ομολόγησε έτσι το παράνομο τότε ξεκίνημα των χαριστικών πωλήσεων από τις τράπεζες ”κόκκινων δανείων” στα funds με τις οποίες ξέσπασε το γνωστό ”τσουνάμι” των κατασχέσεων και πλειστηριασμών κατοικιών που σήμερα έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις . Η νομικά έωλη τότε μεταβίβαση κόκκινων δανείων σε funds και μετέπειτα σε servicers , μαζί με τις εμπράγματες εξασφαλίσεις τους , νομιμοποιήθηκε μετέπειτα με διάτρητους και αντισυνταγματικούς εκτρωματικούς νόμους που επικυρώθηκαν , δυστυχώς , προς εξευτελισμό της Δικαιοσύνης από τον Άρειο Πάγο…

Θα έρθει , όμως , γρήγορα η ώρα που οι ένοχοι και συνένοχοι της μεγάλης ληστείας θα κάτσουν στο σκαμνί και θα πληρώσουν πολύ παραδειγματικά…!!!


Παναγιώτης Λαφαζάνης

Ήταν καθησυχαστικό ότι η τράπεζα είχε τη μακροχρόνια στήριξη του Αμερικανού επενδυτή John Paulson, είπε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου…

Την πεποίθησή του πως η Πειραιώς έχει εξυγιανθεί πλήρως διατράνωσε σε συνέντευξή του στο IFR του Reuters ο CEO της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, τονίζοντας πως στόχος του είναι η κεφαλαιοποίησή της μέχρι την αποχώρησή του να αγγίξει ακόμα και τα 10 δισεκ. ευρώ… (ή 8 ευρώ ανά μετοχή)
Κατόπιν αποκάλυψε πως πλέον «κοιτάζουμε ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».
«Μπορεί να κάνουμε επιλεκτικές εξαγορές.
Εξετάζουμε τη χρήση της ψηφιακής μας τράπεζας για να επεκταθούμε σε άλλη χώρα» υποστήριξε.
Σε ό,τι αφορά το market cap της Πειραιώς, «Θα ήθελα να τη δω να πηγαίνει από τα 5 δισ. στα 10 δισ. ευρώ πριν αποχωρήσω» πρόσθεσε.
Ορόσημο
Σύμφωνα με το Reuters, ο Μεγάλου παρουσίασε ως το πιο σημαντικό ορόσημο σε αυτή την «περιπέτεια» της ελληνικής τράπεζας προς την εξυγίανση τη συμφωνία πώλησης στην Intrum τη μονάδα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έναντι 440 εκατ. ευρώ.
«Αυτά ήταν τα πρώτα κεφάλαια που ήρθαν» δήλωσε και συμπλήρωσε:
«Τη δεδομένη στιγμή η άντληση ενός τέτοιου ποσού μέσω μιας συμβατικής αύξησης κεφαλαίου θα ήταν αδύνατη.
Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας στο τέλος του 2018 κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων με την Intrum ήταν μόλις γύρω στα 260 εκατ. ευρώ.
Ο Μεγάλου φοβόταν ότι θα μπορούσε να προκληθεί ξανά πανικός στους καταθέτες, όπως είχε συμβεί το 2015, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απείλησε να επαναδιαπραγματευτεί το πρόγραμμα διάσωσης με τους εταίρους της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση»…
«Αυτό θα μπορούσε να είχε προκαλέσει φυγή καταθέσεων από την τράπεζα, αλλά ευτυχώς δεν συνέβη».

Ο άγιος… Paulson

Σύμφωνα με τον CEO της Πειραιώς, «ήταν καθησυχαστικό ότι η τράπεζα είχε τη μακροχρόνια στήριξη του Αμερικανού επενδυτή John Paulson, ο οποίος είχε στηρίξει για πρώτη φορά την τράπεζα το 2013 μετά την πρώτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
«Η αναδιάρθρωση της τράπεζας επικεντρώθηκε στην εξάλειψη μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 35 δισ. ευρώ.
Αυτό ήταν το βασικό πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί» τόνισε ο κ. Μεγάλου.
Σύμφωνα με το Reuters, τον Οκτώβριο του 2018, με την κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς να έχει υποχωρήσει στο ναδίρ, η δυναμική άρχισε να αλλάζει καθώς ο Μεγάλου κατόρθωσε να «ξεφορτωθεί» δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα 1,5 δισ. ευρώ, παραχωρώντας το στην Bain Capital στα 30 σεντς το ευρώ.
«Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ελληνική τράπεζα πούλησε χαρτοφυλάκιο με εξασφαλίσεις σε ακίνητη περιουσία.
Έδειξε ότι υπήρχε ενδιαφέρον από τις διεθνείς αγορές και έθεσε τις βάσεις για τις υπόλοιπες τράπεζες» υποστήριξε.
Ακολούθησαν οι πωλήσεις δύο χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια στην Davidson Kemper έναντι 1,5 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως η Πειραιώς επέστρεψε στις αγορές το 2019 με την έκδοση ομολόγου Tier 2 με κουπόνι 9,75%.
Την επόμενη χρονιά, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το επόμενο μεγάλο βήμα ήταν η διευθέτηση της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στην τράπεζα μέσω του ΤΧΣ.
Το Ταμείο διέθετε επίσης ένα CoCo που η Ευρωπαϊκή Ένωση πίεζε να μετατραπεί σε κοινές μετοχές, σημειώνει το δημοσίευμα του Reuters.
«Για να προχωρήσουμε τις συναλλαγές στο πλαίσιο του προγράμματος Ηρακλής έπρεπε να ανακεφαλαιοποιήσουμε την τράπεζα» δήλωσε ο κ. Μεγάλου.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS Α.Ε.
3.93
-0.51% (-0.02)
Σύμβολο
ΠΕΙΡ
Συν.Όγκος
5,797,769
Τζίρος
22,765,853
Υψηλό ημέρας
3.975
Χαμηλό ημέρας
3.914
Άνοιγμα ημέρας
3.975
Προηγούμενο κλείσιμο
3.95

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γρίφος από την Όλγα Γεροβασίλη μετά τις δημοσκοπήσεις για όσα θα ακολουθήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Οι...

Αληθεύει; 248.000 ευρώ για να τραγουδήσει η Μποφίλιου στο Σύνταγμα;

Η Πυθία καταγράφει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Δεν...

Κόλαφος ο Τσακαλώτος διέσυρε δημόσια τους πραξικοπηματίες του ΣΥΡΙΖΑ για τα αίσχη σε βάρος Κασσελάκη και βάσης (vid)

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...