Ο Λαβρόφ προειδοποιεί: Το «πακέτο» των ΗΠΑ στην Ουκρανία επαναφέρει την πυρηνική απειλή στο προσκήνιο

Λίγο μετά την έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ του νέου πακέτου βοηθείας προς την Ουκρανία, ύψους 61 δισ. δολαρίων, η Μόσχα αντιδρά επαναφέροντας στο προσκήνιο την απειλή της πυρηνικής σύρραξης.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία στην Ουκρανία τροφοδοτεί σοβαρούς στρατηγικούς κινδύνους, οι οποίοι αυξάνουν το ενδεχόμενο άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ των μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου.

Ο Λαβρόφ εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν εμμονή με την ιδέα να καταφέρουν «στρατηγική ήττα» στη Ρωσία και πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος αυτή η αντιπαράθεση να οδηγήσει σε αυξημένο επίπεδο πυρηνικού κινδύνου. «Οι Δυτικοί οδεύουν επικίνδυνα προς το χείλος μιας απευθείας στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, η οποία θα έχει καταστροφικές συνέπειες», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

«Ιδιαίτερης ανησυχίας είναι το γεγονός ότι η “τρόικα” των δυτικών πυρηνικών χωρών είναι μεταξύ των βασικών χρηματοδοτών του εγκληματικού καθεστώτος του Κιέβου, οι βασικοί υποκινητές διάφορων προκλητικών βημάτων. Βλέπουμε στρατηγικούς κινδύνους σε αυτό, που οδηγούν σε αύξηση του επιπέδου του πυρηνικού κινδύνου», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Από την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχουν απειλήσει εμμέσως πλην σαφώς ότι η αμεσότερη εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ στη σύρραξη αυξάνει τον κίνδυνο, με βάση και το πυρηνικό της δόγμα, η Ρωσία να υποχρεωθεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του 2023, όταν οι ρωσικές δυνάμεις συναντούσαν λυσσασμένη άμυνα από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, δυτικές μυστικές υπηρεσίες είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι η Μόσχα εξέταζε το ενδεχόμενο χρήσης τακτικού πυρηνικού όπλου (μικρής ισχύος) στο πεδίο της μάχης, αν και όσο περνά ο καιρός, τόσο η πιθανότητα αυτή μειώνεται σημαντικά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...