Ο κόσμος απειλείται με εκτεταμένη σύγκρουση ΝΑΤΟ-Μουσουλμανικών χωρών

Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δείχνουν πως κόσμος απειλείται με εκτεταμένη σύγκρουση ΝΑΤΟ-Μουσουλμανικών χωρών.

Ο Ιρανός πρόεδρος καλεί τις μουσουλμανικές χώρες να συντονιστούν απέναντι στο Ισραήλ σε επικοινωνία του με τον Σύρο ομόλογό του

Ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραχίμ Ραϊσί κάλεσε σήμερα τις μουσουλμανικές και αραβικές χώρες “να συντονιστούν” για “να σταματήσουν τα εγκλήματα” του Ισραήλ κατά της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα η ιρανική προεδρία.

“Σήμερα, όλες οι μουσουλμανικές και αραβικές χώρες και όλοι οι ελεύθεροι λαοί της γης θα πρέπει να ενωθούν και να συντονιστούν για να σταματήσουν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος κατά του καταπιεσμένου παλαιστινιακού έθνους”, δήλωσε ο Ραϊσί σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ Αλ Άσαντ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ιρανικής προεδρίας.

“Σε αυτήν τη βάση, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα προσπαθήσει να επιτευχθεί αυτός ο συντονισμός το ταχύτερο δυνατό, ερχόμενη σε επαφή με τους ηγέτες των μουσουλμανικών χωρών”, πρόσθεσε.

Στην συνομιλία που είχε με τον Σύρο πρόεδρο, ο Ραϊσί επισήμανε ότι “σε αντίθεση με όλες τις διεθνείς συνθήκες”, οι Ισραηλινοί “πολιορκούν τη Γάζα και στερούν από τους καταπιεσμένους κατοίκους νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα και καύσιμο”.

Ο Ιρανός πρόεδρος κατήγγειλε επίσης “τη συνέχιση της γενοκτονίας των Παλαιστινίων”, σύμφωνα με την ιρανική προεδρία.

Από την πλευρά του ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ υπογράμμισε “την ανάγκη για μια γρήγορη δράση” των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών “για να προστατευθεί ο παλαιστινιακός λαός” και “να σταματήσουν οι ισραηλινές επιδρομές που στοχοθετούν τα παιδιά και τις γυναίκες” στη Γάζα, σύμφωνα με τα συριακά κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Το Ιράν ήταν μια από τις πρώτες χώρες που χαιρέτισαν την αιματηρή αιφνίδια επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο στο Ισραήλ η Χαμάς, παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα που η Τεχεράνη υπερασπίζεται ανοιχτά εδώ και χρόνια.

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, η ανώτατη αρχή του Ιράν, διέψευσε την Τρίτη την ανάμειξη της χώρας του σε αυτήν την επίθεση.

Ο Ιρανός πρόεδρος επικοινώνησε επίσης με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με ιρανικά και σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης.

Επικοινωνία ηγετών Σαουδικής Αραβίας-Ιράν

Τα σαουδαραβικά μέσα μεταδίδουν σήμερα ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος και ο Ιρανός πρόεδρος συζήτησαν χθες τηλεφωνικώς για τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, στην πρώτη τηλεφωνική τους επαφή μετά την ξαφνική προσέγγιση τον Μάρτιο μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης.

Ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας δέχθηκε χθες τηλεφωνική κλήση από τον Ιρανό πρόεδρο κατά την οποία μίλησαν για “την τρέχουσα στρατιωτική κατάσταση στη Γάζα και στα περίχωρά της”, μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος δήλωσε στον Ιρανό ομόλογό του ότι το Ριάντ “επικοινωνεί με όλες τις διεθνείς και περιφερειακές πλευρές για να δοθεί τέλος στην τρέχουσα κλιμάκωση”, σύμφωνα με το SPA. Επίσης υπογράμμισε “την σθεναρή θέση του βασιλείου υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης”, πρόσθεσε.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε επίσης την είδηση για την τηλεφωνική αυτή επικοινωνία, σημειώνοντας ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την “ανάγκη να δοθεί τέλος στα εγκλήματα πολέμου κατά της Παλαιστίνης”.

Η Χαμάς εξαπέλυσε το Σάββατο αιφνίδια επίθεση στο Ισραήλ, στην οποία σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις, 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Στην Λωρίδα της Γάζας, 1.200 άνθρωποι, εκ των οποίων πολλοί άμαχοι, σκοτώθηκαν στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έγιναν σε αντίποινα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι φόβοι για την τύχη τουλάχιστον 150 ομήρων –Ισραηλινών, αλλά και ξένων και πολιτών με διπλή υπηκοότητα– που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Η σύγκρουση θέτει επίσης εν αμφιβόλω μια ιστορικής σημασίας ενδεχόμενη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, η οποία παρουσιαζόταν ως πιθανή τον περασμένο μήνα από τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Στη διαδικασία που ακολουθείτο υπό την καθοδήγηση της αμερικανικής κυβέρνησης, το Ριάντ διαπραγματευόταν για την εξασφάλιση από την Ουάσινγκτον εγγυήσεων ασφαλείας και βοήθειας για την ανάπτυξη μη στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος.

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν είχαν ανακοινώσει τον Μάρτιο την εξομάλυνση των σχέσεών τους, δίδοντας τέλος στη ρήξη τους για επτά χρόνια, χάρη σε συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Κίνα.
Ο 38χρονος πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε αυτόν δήλωσε ότι αναπτύσσει “αδιάκοπες προσπάθειες για περιφερειακή και διεθνή επικοινωνία για να υπάρξει συντονισμός που θα επέτρεπε να δοθεί τέλος στην σημερινή κλιμάκωση”.

Ο Σαουδάραβας ηγέτης απηύθυνε παρόμοιο μήνυμα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι το Ριάντ εργάζεται “για τη δημιουργία των συνθηκών ώστε να υπάρξει σταθερότητα και να αποκατασταθεί η πορεία προς την ειρήνη και για να διασφαλιστεί ότι ο παλαιστινιακός λαός θα μπορέσει να ασκεί τα δίκαια και θεμιτά δικαιώματά του”, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιεύτηκε σήμερα το πρωί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης υπογράμμισε στον Γάλλο πρόεδρο ότι το Ριάντ απορρίπτει τις ενέργειες “που στοχοθετούν αμάχους ή διαταράσσουν τις υποδομές και τα ζωτικά συμφέροντα που επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή”.

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ κατέστησαν σαφές ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται με αναλογικότητα έναντι των αδικαιολόγητων τρομοκρατικών ενεργειών της Χαμάς

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καταδίκασαν τις φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στην Σύνοδο των Υπουργών ‘Αμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο Ισραήλ, καθιστώντας σαφές ότι έχει το δικαίωμα να αμύνεται με αναλογικότητα έναντι αυτών των αδικαιολόγητων τρομοκρατικών ενεργειών.

Ο Υπουργός ‘Αμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ ενημέρωσε τους υπουργούς μέσω τηλεδιάσκεψης για τις φρικαλεότητες που διαπράττει η Χαμάς εναντίον Ισραηλινών αμάχων και υπηκόων πολλών Συμμάχων του ΝΑΤΟ. Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο, επισημαίνοντας ότι «το Ισραήλ δεν είναι μόνο του».

Οι Σύμμαχοι κάλεσαν τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους και να προστατεύσει τους αμάχους. Κατέστησαν επίσης σαφές ότι κανένα έθνος ή οργάνωση δεν πρέπει να επιδιώξει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση ή να την κλιμακώσει.

Ορισμένοι Συμμάχοι του ΝΑΤΟ κατέστησαν σαφές ότι παρέχουν πρακτική υποστήριξη στο Ισραήλ για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ