Ο επιτελικός θίασος Μητσοτάκη παρακολουθεί την Ελλάδα να καίγεται – Πύρινος εφιάλτης και την Πάρνηθα και εκκενώσεις

 Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους των οικισμών Ποντίων και Βέρας προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Ασπρόπυργο. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Οικισμό Ποντίων, Οικισμό Βέρας απομακρυνθείτε προς Ελευσίνα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://civilprotection.gov.gr/odigies-prostasias/dasikes-pyrkagies

Μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Λάκκα Κάτσαρη εστάλη στις 10:02 στους κατοίκους τους Ασπρόπυργου, λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή.

   «Εάν βρίσκεστε σε Λάκκα Κατσαρή απομακρυνθείτε προς Ασπρόπυργο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει το μήνυμα.

   Παράλληλα σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία τέθηκαν σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Ασπρόπυργο

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Ασπροπύργου έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

   Συγκεκριμένα, υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην έξοδο 4 της Αττικής Οδού, στη λεωφόρο ΝΑΤΟ από τον κόμβο Θριασίου έως τη Ζωοδόχου Πηγής και στα δύο ρεύματα και σε Αγίας Σοφίας και λεωφόρο ΝΑΤΟ προς το βουνό.

Με λεωφορεία τα δρομολόγια του προαστιακού στο τμήμα Άνω Λιόσια- Νέα Πέραμος

 Τα δρομολόγια του Προαστιακού Κιάτο-Πειραιάς θα υποκατασταθούν από λεωφορεία στο τμήμα ‘Ανω Λιόσια- Νέα Πέραμος, εξαιτίας της πυρκαγιάς στην περιοχή, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train.

Νέα Αρτάκη και Ψαχνά Ευβοίας

Εφιαλτική ήταν η νύχτα για τους κατοίκους σε Νέα Αρτάκη και Ψαχνά Ευβοίας. Οι ισχυροί άνεμοι που εξακολουθούν να πνέουν δεν επέτρεψαν ουσιαστικές παρεμβάσεις στις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να περιορίσουν την πυρκαγιά που κατακαίει την περιοχή, με αποτέλεσμα όλο το βουνό πάνω από τη Νέα Αρτάκη να έχει παραδοθεί στις φλόγες.

   Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι εθελοντές αλλά και τα μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας, προσπάθησαν να συγκρατήσουν περιφερειακά κάποια μέτωπα φωτιάς, ώστε να προφυλάξουν κατοικημένες περιοχές. Νωρίτερα είχε διαταχθεί η εκκένωση και της βιομηχανικής περιοχής στη Νέα Αρτάκη.

   Έως τώρα, η φωτιά έχει κάψει πευκοδάσος και έχει επεκταθεί σε ελαιοπερίβολα, αλλά και εγκαταστάσεις πτηνοτροφείων και χοιροτροφείων χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει γίνει μία αποτίμηση των ζημιών.

   Πολλές περιοχές, που ήταν κυκλωμένες από τα μέτωπα της φωτιάς, βρέθηκαν χωρίς ρεύμα και νερό, καθώς ένα μεγάλο μέρος του δικτύου της ΔΕΗ έχει υποστεί ζημιές. Σε αρκετές περιπτώσεις αποκαταστάθηκαν οι βλάβες από τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν και γεννήτριες, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των κατοίκων.

   Οι άνεμοι αυτή την ώρα είναι ιδιαίτερα ισχυροί και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 7 ή 8 μποφόρ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας και σήμερα η περιοχή βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό μαζί με την Βοιωτία και τμήμα της Φθιώτιδας.

   Δεκάδες οχήματα της πυροσβεστικής αλλά και περισσότεροι από 100 πυροσβέστες με πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής συμμετέχουν στη μάχη της κατάσβεσης, ενώ μαζί τους βρίσκονται και Γάλλοι πυροσβέστες. Συγχρόνως από χθες το μεσημέρι βαριά μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας μαζί με υδροφόρα οχήματα βρίσκονται στην περιοχή για να βοηθήσουν στον περιορισμό των πύρινων μετώπων.

    Στις φλόγες το παραλιακό μέτωπο της Βοιωτίας 

 Δύσκολη ήταν η νύχτα για τους κατοίκους στο μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού μετώπου της Βοιωτίας στον Κορινθιακό.

   Η παραλιακή ζώνη έχει καλυφθεί πλέον από τα μέτωπα της φωτιάς, αλλά και πυκνούς καπνούς, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκαταλείπουν τα χωριά τους. Όλη τη νύχτα σημειώνονταν αναζωπυρώσεις, ακόμα και μέσα σε κατοικημένες περιοχές, καθώς τα μποφόρ ούτε μία στιγμή δεν σταμάτησαν να τροφοδοτούν τη φωτιά.

   Οι πυροσβέστες μαζί με τους εθελοντές έδωσαν μάχη να σώσουν ότι μπορούσαν, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις που απειλούσαν σπίτια. Δασικές εκτάσεις, ελαιώνες, αλλά και γεωργικές εγκαταστάσεις έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Οι άνεμοι στην περιοχή έφταναν έως και τα 9 μποφόρ.

   Από πολύ νωρίς οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις έδωσαν τη μάχη για τη Χώστια και το Σαράντη, ωστόσο το μέτωπό της φωτιάς άρχισε να κινείται με κατεύθυνση προς την Ζάλτσα.

Λίγες ώρες πριν από τις 7 το απόγευμα άλλη φωτιά στον Ταρσό της Βοιωτίας κοντά στα Ασπρα Σπίτια ξεκίνησε να κινείται και αυτή προς την Ζάλτσα και μέχρι τα μεσάνυχτα υπήρξαν 4 εκκενώσεις οικισμών. Οι φόβοι των Αρχών είναι να μην οδηγηθούν οι φλόγες προς το δάσος της Αρβανίτσας, οπότε οι ζημιές θα είναι τεράστιες.

   Η πρώτη φωτιά ξεκίνησε από τη Χώστια χθες το πρωί και κινήθηκε απειλητικά προς την παραλία Σαράντη.

   Με μηνύματα από το 112 ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι από την παραλία να φύγουν προς διάφορες κατευθύνσεις ενώ το μεσημέρι 60 περίπου άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το λιμενικό με πλωτά μέσα.

   Επίγεια και εναέρια πυροσβεστικά μέσα, δίνουν πραγματική μάχη για να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς αλλά τα πολλά μποφόρ και οι ισχυροί άνεμοι δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.

   Ένας 80χρονος κτηνοτρόφος αγνοεί τα μηνύματα από το 112 και τρέχει να σώσει το στάβλο του και τα ζώα του αλλά λίγο αργότερα οι πυροσβέστες τον βρίσκουν νεκρό, καθώς έχασε τις αισθήσεις του στην προσπάθειά του, μέσα στους καπνούς.

   Οι ζημιές στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστιες ωστόσο όμως δεν έχει γίνει ακόμη κάποια καταγραφή και αποτίμηση. Πολλές περιοχές πέρασαν τη νύχτα χωρίς ρεύμα, παρά τις προσπάθειες της ΔΕΗ να τροφοδοτήσει με γεννήτριες στην περιοχή.

   Η δεύτερη φωτιά ξεκίνησε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα από την από τον οικισμό Λαζαρέϊκα πίσω από το εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος στα Ασπρα Σπίτια και οι ισχυροί άνεμοι δημιούργησαν ένα τεράστιο μέτωπο σε πλαγιές με πολύ χαμηλή βλάστηση, ενώ οι φλόγες απειλούσαν κατοικημένες περιοχές.

   Η μάχη που έδωσαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις που βρέθηκαν εκεί δεν απέδωσε και μέσα στη νύχτα τα μποφόρ που σε κάποιες περιπτώσεις έφταναν έως και 9 τροφοδοτούσαν συνεχώς την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

   Τα μηνύματα του 112 έφταναν στους κατοίκους της περιοχής που τους καλούσαν να εκκενώσουν αρχικά δύο χωριά Ταρσός και Καρυώτη και στη συνέχεια άλλα 2 ‘Αγιος Αθανάσιος και Παναγιά Καλαμιώτισσα.

   Οι ολονύκτιες προσπάθειες που γίνονταν από τις επίγειες δυνάμεις τους εθελοντές αλλά και τα μηχανήματα της αυτοδιοίκησης δεν μπόρεσαν να περιορίσουν το μέτωπο που αναπτύχθηκε μέχρι το ξημέρωμα σε έκταση πολλών χιλιομέτρων.

   Ολόκληρη η περιοχή έχει χαμηλή βλάστηση αλλά οι φλόγες τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα βοηθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους ενώ ένα μεγάλο μέρος της περιοχής είναι ορεινό και δεν έχει πρόσβαση.

   Οι ελπίδες για ύφεση των ισχυρών ανέμων μέσα στη νύχτα δεν επιβεβαιώθηκαν και έτσι αναμένεται να ριφθούν στη μάχη τα εναέρια μέσα για να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς.

   Σημειώνεται πως τη χθεσινή μέρα σε πολλές περιπτώσεις οι ισχυροί άνεμοι δεν επέτρεψαν να χρησιμοποιηθούν όλα τα εναέρια μέσα, αλλά περιορίστηκαν στη συνεχή παρουσία ελικοπτέρων.

Πυρκαγιά σε δασική έκταση κοντά στην Ιερά Μονή Κλειστών στη Φυλή

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Φυλή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε στις 11:56 σε δασική έκταση πλησίον της περιοχής Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου «Κλειστών» στη Φυλή. 
Στο σημείο μέχρι στιγμής επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα ενώ έχουν κινητοποιηθεί και εναέριες δυνάμεις. 

Μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους της Φυλής να απομακρυνθούν προς Άνω Λιόσια

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της Φυλής προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή τους και να κατευθυνθούν προς ‘Ανω Λιόσια λόγω δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. 
Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: « Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Εάν βρίσκεστε στη Φυλή απομακρυνθείτε προς ‘Ανω Λιόσια. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://civilprotection.gov.gr/odigies-prostasias/dasikes-pyrkagies ».  

Σε ένα μέτωπο κινείται η πυρκαγιά στην Εύβοια, πέφτουν οι ισχυροί άνεμοι –  Δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές – Στάχτη έγιναν 6.500 στρέμματα

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς που ξεκίνησε από τα Ψαχνά και βρίσκεται τώρα πάνω από τη Νέα Αρτάκη και τον Βατώνα της Εύβοιας. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και μία μίνι συνάντηση του συντονιστικού για να εκτιμήσει την κατάσταση.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έχουν καεί περισσότερα από 6.500 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή ενώ τις τελευταίες ώρες παρατηρείται ύφεση στους ισχυρούς ανέμους που δίνει τη δυνατότητα σε επίγειες δυνάμεις, αλλά και εναέρια μέσα, για να δράσουν στην περιοχή και να περιορίσουν τις φλόγες.
Η φωτιά κινείται σε ένα μέτωπο και αυτή την ώρα δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές, ενώ η προσπάθεια για να περιοριστεί και αυτό το μέτωπο συνεχίζεται ακατάπαυστα.
Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή της Εύβοιας και σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση ακραίου κινδύνου,  στην κατηγορία 5 και οι τοπικοί φορείς απευθύνουν έκκληση στους πολίτες, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες πολιτικής προστασίας και να αποφεύγουν όλες τις ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Χαλκιδέων αυτή την ώρα στην κατάσβεση επιχειρούν 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη, επιχειρούν 110 πυροσβέστες μαζί με την 20μελή ομάδα πυροσβεστών από τη Γαλλία που έχουν δικά τους οχήματα στην περιοχή. Επιχειρούν, επίσης, 35 υδροφόρες από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τον δήμο Χαλκιδέων και τον δήμο Μεσσαπίων. Υπάλληλοι και συνεργεία της δασικής υπηρεσίας, όπως επίσης μηχανήματα του στρατού και οχήματα εθελοντικών ομάδων, μετέχουν στο έργο της κατάσβεσης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ