Ο ενεργειακός πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση που φέρνει βαρύ χειμώνα στην Ευρώπη

Αντιμέτωπη με πρωτοφανείς καταστάσεις βρίσκεται η Ευρώπη μετά τη χθεσινή απόφαση της Gazprom για επ’ αόριστον κλείσιμο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream. Η εξέλιξη ήρθε λίγο μετά τις ανακοινώσεις τόσο από την Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου όσο και των G7 για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, με τα ευρωπαϊκά κράτη να βλέπουν «αντίποινα» της Ρωσίας.

Ο ρωσικός κολοσσός επικαλείται τεχνικό πρόβλημα και ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια η τουρμπίνα. Στην ανακοίνωση δεν δίνεται κανένα χρονοδιάγραμμα ως προς το πότε θα μπορέσει να αποκαταστήσει τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου.

Ωστόσο, διαφορετική γνώμη έχει η Siemens Energy καθώς αναφέρει ότι η διαρροή λαδιού μηχανής που, σύμφωνα με την Gazprom, εντοπίστηκε στην τελευταία εν λειτουργία τουρμπίνα του σταθμού συμπίεσης στην Πορτοβάγια δεν συνιστά τεχνικό λόγο για τη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1.


«Τέτοιες διαρροές δεν επηρεάζουν συνήθως τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου. Είναι μια διαδικασία ρουτίνας στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης» ανέφερε η γερμανική εταιρεία.

«Στο παρελθόν, επίσης, τέτοιου είδους διαρροές δεν οδήγησαν σε διακοπή της λειτουργίας. Στη Siemens Energy δεν έχουν ανατεθεί προς το παρόν εργασίες συντήρησης, όμως είμαστε σε αναμονή», πρόσθεσε η εταιρεία.

«Ανεξάρτητα από αυτό, έχουμε ήδη επισημάνει πολλές φορές ότι υπάρχουν πολλές άλλες διαθέσιμες τουρμπίνες στον σταθμό συμπίεσης της Πορτοβάγια ώστε να λειτουργήσει ο Nord Stream 1», τονίζει.

O χειμώνας που έρχεται αγχώνει έντονα τη Δύση για όσα δύσκολα αναμένονται στο μέτωπο της ενέργειας. Οι ηγέτες των χωρών καλούν τους πολίτες να προετοιμαστούν, αλλάζοντας τις καθημερινές τους συνήθειες.

Economist: Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη μετατρέπεται σε οικονομική
Δημοσίευμα του Economist εκτιμά πως η ενεργειακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη θα μετατραπεί σε οικονομική με συνέπειες για όλους.

«Το βάρος για τους πολίτες θα είναι μεγάλο και θα επεκταθεί, καθώς λήγουν τα υπάρχοντα ενεργειακά συμβόλαια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και συνάπτονται νέα. Αυτό θα εντείνει την πίεση που στην οικονομία, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν ύφεση τους επόμενους μήνες και το ενιαίο νόμισμα φλερτάρει με το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών έναντι του δολαρίου. Η προοπτική αναταραχών και διαπληκτισμών μεταξύ των κρατών-μελών διαφαίνεται αυξημένη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Αντί να “τσακώνονται” μεταξύ τους, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν σε δύο μεγαλύτερα ζητήματα. Το πρώτο είναι να επιτραπεί στον μηχανισμό της αγοράς να περιορίσει τη ζήτηση, υποστηρίζοντας παράλληλα τα πιο ευάλωτα άτομα. Θα χρειαστεί μεγάλη στήριξη, αλλά η στοχευμένη βοήθεια μπορεί να περιορίσει το κόστος», σημειώνεται επίσης.

Φως και ενέργεια με το σταγονόμετρο


Στη Γερμανία, τα φώτα των δρόμων θα χαμηλώνουν, τα φανάρια στα σημεία που δεν έχει κίνηση θα σβήνουν, το νερό θα είναι κρύο στα δημόσια κτίρια και τα μνημεία δεν θα φωτίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Την ίδια στιγμή στη Μεγάλη Βρετανία, εκατομμύρια πολίτες θα μπορούσαν να κληθούν να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας τον προσεχή χειμώνα προκειμένου έτσι να αποτρέψουν τις επαπειλούμενες διακοπές ρεύματος αποφεύγοντας τη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού σε ώρες αιχμής και σβήνοντας τα φώτα τις ημέρες που δεν φυσάει, όπως δηλώνει η ειδικός σε θέματα ενέργειας Κάθριν Πόρτερ της εταιρείας συμβούλων Watt-Logic μιλώντας στην Daily Mail.

Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να ζητηθεί για παράδειγμα από εκατομμύρια Βρετανούς να μαγειρεύουν μετά τις 8 το βράδυ, να πλένουν τα ρούχα τους το πρωί ή το βράδυ και να σβήνουν τα φώτα όταν δεν φυσάει ο άνεμος (και δεν αποδίδουν τα αιολικά).

Εντός του Ηνωμένου Βασιλείου δρομολογούνται δραστικές αλλαγές και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι περίφημες παμπ που έχουν δει τους λογαριασμούς ενέργειας που καλούνται να πληρώσουν να αυξάνονται έως και 400%.

Οι παμπ θα ζητούν τελευταίες παραγγελίες στις 21:00 το βράδυ, θα σερβίρουν φαγητό για μόλις τρεις ώρες την ημέρα και κρατούν κλειστούς κάποιους από τους χώρους τους σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή καθώς οι λογαριασμοί ενέργειας εκτινάσσονται στα ύψη, γράφει η Daily Mail επικαλούμενη παράγοντες της βρετανικής αγοράς, εν μέσω προειδοποιήσεων που θέλουν έως και τα 2/3 των βρετανικών παμπ να κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο τους επόμενους μήνες εάν δεν καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ