Ο Βορίδης προσπαθεί (μάταια) να δικαιολογήσει την «αποχή» του από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ο Μάκης Βορίδης, Υπουργός Επικρατείας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, εξήγησε τη στάση του και τα επιχειρήματά του.

Επισημαίνοντας την ύπαρξη συνταγματικού ζητήματος, τόνισε τις διαφορετικές απόψεις εντός της Νέας Δημοκρατίας και τη σχέση του με τον πρωθυπουργό.

Ανέλυσε τρία βασικά σημεία:

  • τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • την ερμηνεία του Άρθρου 21 του Συντάγματος
  • την προσέγγιση του Αστικού Κώδικα στον γάμο

Επισημαίνοντας την ηθική και πολιτική του υποχρέωση, αναφέρθηκε στις επιλογές του κατά τη ψηφοφορία και απέρριψε την επιρροή της Εκκλησίας στην απόφασή του.

Στο ερώτημα γιατί δεν παραιτήθηκε του υπουργικού αξιώματος όπως ζητήθηκε από κάποιους, αντέτεινε ότι «ο πρωθυπουργός καθορίζει την κυβέρνηση και αυτό το ζήτημα δεν μου το θέτει. Εγώ θέλω καταλλαγή, ενότητα, και από αυτήν την ιστορία να μη θυσιάσουμε το σπουδαίο έργο που κάνουν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός».

Και σε άλλο σημείο, «έχω τοποθετηθεί για τα θέματα αυτά από τον Ιούλιο, εγώ δεν ήξερα τι θα πει ο πρωθυπουργός» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, υπενθυμίζοντας ότι έχει κάνει μια σειρά από τοποθετήσεις αποδραματοποίησης, όπως τις χαρακτήρισε, όπως: «Και να φύγουμε από την κυβέρνηση, δεν έχασε η βενετιά βελόνι» ή «μην αγχώνεστε, μια δουλειά είναι και αυτή». Τοποθετήσεις, που ήταν «στην κατεύθυνση να μην δημιουργηθεί κυβερνητική κρίση, όποια και αν ήταν η επιλογή του πρωθυπουργού» διευκρίνισε εξ άλλου.

Πάντως, στην απόφασή του η Εκκλησία δεν άσκησε καμία επιρροή, απάντησε σε σχετικό ερώτημα, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «οι αποφάσεις μου δεν καθορίζονται από το αν κάτι είναι δημοφιλές ή μη δημοφιλές. Είμαι από τους πολιτικούς που έχουν στηρίξει μέτρα δέκα φορές πιο αντιδημοφιλή. Το κριτήριο μου είναι η σκέψη μου και η συνείδησή μου, τι θεωρώ σωστό και τι όχι».

Τέλος, για τους υφυπουργούς που επίσης έχουν ενστάσεις επί του νομοσχεδίου, εκτίμησε πως «θα τοποθετηθούν στη Βουλή, γιατί οι υφυπουργοί δεν συμμετέχουν στο Υπουργικό (Συμβούλιο)».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ