Οριακή υποχώρηση του οικονομικού κλίματος

Μικρή υποχώρησε κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, ο οποίος διαμορφώθηκε τον Μάιο στις 108,1 μονάδες, έναντι 108,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 107,2 μονάδων ένα έτος πριν.

ΙΟΒΕ

Επιδείνωση σε όλους τους τομείς πλην των Κατασκευών

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της ήπιας υποχώρησης των προσδοκιών στους κυριότερους τομείς, με εξαίρεση τις Κατασκευές όπου σημειώνεται έντονη βελτίωση.

ΙΟΒΕ

Βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε σημαντικά τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις -34,5 μονάδες (από -44,6 μον. τον προηγούμενο μήνα), υψηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν (-51,3 μονάδες).

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε τον Μάιο στις 105,1 μονάδες (από 108,9 μον. τον Απρίλιο), σε χαμηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο περυσινό (111,4 μον.).

Όπως επισημαίνεται από το ΙΟΒΕ, παρά τη συνεχιζόμενη, αλλά ηπιότερη άνοδο των τιμών στα τρόφιμα και σε άλλα βασικά αγαθά, η κατανάλωση διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Αν και οι θετικές προσδοκίες φαίνεται να διατηρούνται, το κλίμα θα εξαρτηθεί από τη νέα προεκλογική περίοδο και ιδίως από την οικονομική πολιτική που θα διαμορφωθεί μετεκλογικά, τονίζει το Ινστιτούτο.

Ακολουθούν συνοπτικά τα βασικά στοιχεία του α’ τριμήνου:

• Άνοδος του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2023, κατά 2,1%, από 4,8% στο δ’ τρίμηνο του 2022. Αύξηση στο α’ τρίμηνο ισχυρότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1,2%).

• Άνοδος των εξαγωγών 8,9% το α’ τρίμ. του 2023, από ενίσχυση εξαγωγών υπηρεσιών (6,2%) και αγαθών (10,6%).

• Νέα μείωση της ανεργίας και τον Απρίλιο, στο 11,3% από 12,5% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

• Οριακή υποχώρηση οικονομικού κλίματος τον Μάιο, λόγω επιδείνωσης σε όλους τους τομείς πλην των Κατασκευών. Βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

• Επιδείνωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 105,1 μον. τον Μάιο, από 108,9 μον. τον Απρίλιο.

• Υποχώρηση για τη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Βελτίωση 4,4% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι οριακής ανόδου 0,1% στην ΕΕ27. Ενίσχυση για την εγχώρια Μεταποίηση 3,2% (y-o-y).

• Νέα άνοδος των εξαγωγών της βιομηχανίας, 18,1% τον Μάρτιο (y-o-y). Οριακή μείωση εμπορικού ελλείμματος στα 3,28 δισ. ευρώ, από 3,31 δισ. ένα έτος πριν.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ