Οργή στη Νέα Δημοκρατία για το φορολογικό νομοσχέδιο

Οργή στη Νέα Δημοκρατία για το φορολογικό νομοσχέδιο. Πυκνώνουν οι πιέσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο πριν αυτό κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του topontiki.gr τις περασμένες μέρες όταν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκαν στη Βουλή για την ψηφοφορία άρσης ασυλίας των βουλευτών των Σπαρτιατών είχαν δημιουργηθεί αρκετά πηγαδάκια κυβερνητικών βουλευτών, 6 με 7 βουλευτές το καθένα, που συζητούσαν τις αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Οι περισσότεροι βουλευτές σε συνομιλία που είχαν και με τον υπουργό οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη του επεσήμαναν ότι το νομοσχέδιο δεν έχει επικοινωνηθεί σωστά.

Αυτό που ζήτησαν οι περισσότεροι βουλευτές είναι το αφορολόγητο για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες να μην ισχύει για τα τρία πρώτα χρόνια αλλά για τα πέντε πρώτα χρόνια.

Σε αυτό το αίτημα τους ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε ότι δεν μπορεί να τους δώσει θετική ή αρνητική απάντηση εάν πρώτα δεν συνεννοηθεί με το γενικό λογιστήριο του κράτους.

Σε αρκετά από τα πηγαδάκια παρακολουθούσε τις συνομιλίες των βουλευτών και ο εξ απόρρητων του πρωθυπουργού, Θανάσης Νέζης ο οποίοι μάλιστα σε κάποιους βουλευτές έκλεινε πονηρά το μάτι. Αυτό το κλείσιμο του ματιού κάποιοι το εισέπραξαν ως κατανόηση του Μαξίμου για τις αγωνίες που εκφράζουν οι βουλευτές όσον αφορά τις αλλαγές που ζητούν.

Και ενώ υπάρχει το θέμα των αλλαγών στο φορολογικό νομοσχέδιο σε πολλούς βουλευτές ήρθε σαν κεραυνός η δήλωση του υφυπουργού εργασίας Πάνου Τσακλόγλου για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 68 έτη το 2026.

«Μα δεν έχουν καθόλου μυαλό κάποιοι και προαναγγέλουν τι θα γίνει μετά από τρία χρόνια, λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές» έλεγαν οργισμένοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα οι ίδιοι βουλευτές καταλόγιζαν στον κ. Τσακλόγλου άγνοια όσον αφορά τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τέτοιες δηλώσεις στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

«Όταν δεν έχεις τρέξει ποτέ να μαζέψεις σταυρούς για την παράταξη μπορείς εύκολα να μιλάς χωρίς να σκέφτεσαι» ήταν η χαρακτηριστική τους φράση.

Την ίδια ώρα ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1 ζήτησε και αυτός αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο κάνοντας λόγο για νησίδες αδικίας που υπάρχουν στις διατάξεις του.

«Σας το λέω μετά βεβαιότητος ότι θα υπάρξουν διορθώσεις. Κάθε οριζόντιο μέτρο μέσα του έχει νησίδες αδικίας. Αυτές οι νησίδες πρέπει να διορθωθούν. Βεβαίως έχει νησίδες αδικίας το φορολογικό νομοσχέδιο , έχουν εντοπιστεί και ήδη ο καθένας μας οι βουλευτές σε προσωπικό επίπεδο σε επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό έχουμε κάνει τις παρατηρήσεις μας».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Κακλαμανης δήλωσε ότι επί της αρχής είναι υπέρ του νομοσχεδίου γιατί όπως είπε αρνείται να πιστέψει ότι το 54% των ελεύθερων επαγγελματιών έχει μηδενικό εισόδημα.
Όμως όπως ο ίδιος αποκάλυψε έχει εισηγηθεί στον Κωστή Χατζιδάκη 1) τα πρώτα πέντε χρόνια για έναν νέο ελεύθερο επαγγελματία να είναι αφορολόγητα όσον αφορά το γενικό τεκμήριο και 2) να γίνουν αλλαγές στον τροπο με τον οποίο θα ισχύσει το τεκμήριο των 10.920 ευρώ να λαμβάνει υπόψη και πληθυσμιακά κριτήρια, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν μπορεί να φορολογείται ένα καφέ στο Κολωνάκι με τον ίδιο φορολογικό συντελεστή που φορολογείται ένα καφενείο σε ένα χωριό».

Όσον αφορά το αν η Νέα Δημοκρατία είπε προεκλογικά τα σχέδια της στον ελληνικό λαό ο κ. Κακλαμανης στήριξε την κυβέρνηση λέγοντας:

«Πράγματι εάν σέβεσαι το λαό πρέπει να του λες την αλήθεια. Δεν το είχαμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα όπως το παρουσιάζουμε τώρα. Ομως και στο πρόγραμμα μας και ο κ.Μητσοτάκης σε κάθε συνέντευξη του το έλεγε. Ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αυτό λοιπόν εκεί εντάσσεται. Μπορεί να μην υπήρχε ως σχέδιο νόμου προεκλογικά αλλά λέγαμε πως πρέπει να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Το λέγαμε απλά δεν είχαμε πει το πώς».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ