Οργή σε όλη την Ελλάδα μετά τις δηλώσεις του Γιώργου Φλωρίδη στον ΣΚΑΪ και τη Βουλή για τα Τέμπη

Τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ προκάλεσε η αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, ότι ο ανακριτής δεν είχε πρόσβαση στα ηχητικά ντοκουμένα της τραγωδίας των Τεμπών για πέντε μήνες.

Ο κ. Φλωρίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, κληθείς να εξηγήσει ώς η κυβέρνηση θα αποδείξει ότι δεν υπάρχει συγκάλυψη, απάντησε πως «όταν αναλέβα υπουργός, μου μετέφεραν ότι ο ανακριτής δεν μπορεί να ακούσει τις συνομιλίες των εμπλεκομένων γιατι δεν του το επιτρέπει ο νόμος.

Ζήτησα από τον πρωθυπουργό κατεπείγουσα διάταξη ο οποίος και έδωσε εντολή να γίνει άμεσα».
Σύμφωνα με τον υπουργό, «πρώτα βγήκαν στη δημοσιότητα οι συνομιλίες των μηχανοδηγών και κατόπιν τις άκουσαν οι ανακριτικές αρχές προκειμένου να τις ενσωματώσουν στη δικογραφία», ενώ υπήρχαν και άλλες συνομιλίες και όχι μόνο αυτές που διέρρευσαν στη δημοσιότητα.
Ακόμη, ο κ.Φλωρίδης σημείωσε ότι από 1η Σεπτεμβρίου οι κατηγορούμενοι πηγαίνουν κατευθείαν στη δικαιοσύνη χωρίς να υπάρχει βούλευμα. Οπως εξήγησε, αυτό συμβαίνει όταν «ο ανακριτής τελειώσει την έρευνά του και διαβιβάσει τον φάκελο στην εισαγγελία, ο εισαγγελέας να μπορεί να πάει την υπόθεση κατευθείαν στο δικαστήριο, χωρίς να αναμένει βούλευμα».
Σχετικά με τη δίκη για το δυστύχημα των Τεμπών, ανέφερε ότι ετοιμάζεται ο καινούριος χώρος και η δίκη θα ξεκινήσει όταν ο ανακριτής κλείσει τον φάκελο και τον στείλει στον ειγαγγελέα, ο οποίος θα ετοιμάσει τα κατηγορητήρια και τους παραπέμψει σε δίκη», προσθέτοντας ότι πρέπει να εξαντληθούν όλες οι παράμετροι χωρίς κενά που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει μετά το καλοκαίρι.
Αναφορικά με το «μπάζωμα» που καταγγέλθηκε ότι έγινε στον τόπο της τραγωδίας των Τεμπών, ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι δεν έπεσε «ούτε ένα εκατοστό τσιμέντου. Αντίθετα έπεσαν χώματα και χαλίκια, προκειμένου να γίνουν δρόμοι ώστε να προσεγγίσουν τα σωστικά συνεργεία το σημείο. Επίσης, στον τόπο του δυστυχήματος υπάρχει αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος για λόγους ασφαλείας καλύφθηκε με χαλίκια».

Απίστευτα πράγματα ακούστηκαν στη Βουλή

«Αυτή η κυβέρνηση της δήθεν συγκάλυψης τον Ιούλιο του 2023 ανταποκρινόμενη άμεσα σε αίτημα των ανακριτών έφερε διάταξη για να διευρυνθεί η δυνατότητα ανακριτών αν ακούσουν το υλικό. Οι προβλέψεις που υπήρχαν δεν επέτρεπαν να ακουστούν οι πέραν του επιχειρησιακού πεδίου συνομιλίες», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η αντιπολίτευση για τα Τέμπη.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ έχω νέα. Τη διάταξη αυτή δεν την ψηφίσατε. Την διάταξη που έφερε η κυβέρνηση για να δώσει τη δυνατότητα στους ανακριτές για να ακούσουν τι έλεγε κάθε εμπλεκόμενος δεν την ψηφίσατε. Και οι άλλοι υποκριτές οι κύριοι και οι κυρίες της Νίκης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα, ο κ. Φλωρίδης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση της συγκάλυψης προχώρησε σε μια άλλη κίνηση για να διευκολύνει τη δικαιοσύνη». Ειδικότερα, έφερε διάταξη στον Ποινικό Κώδικα σύμφωνα με την οποία καταργήθηκε η ανάγκη να οδηγεί ο εισαγγελέας την υπόθεση στο δικαστικό συμβούλιο αντί του ακροατηρίου. «Έτσι πλέον κερδίζουμε χρόνο», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση κατηγορήθηκε έντονα από την αντιπολίτευση.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι προχωρά η κατασκευή του χώρου στη Λάρισα για να διεξαχθεί η δίκη. « Θα είναι έτοιμος στη Λάρισα μέχρι τέλος Μαΐου. Θέσεις 100 δικηγόρους, αίθουσα διασκέψεων για να μη ζήσουμε την τραγωδία με το Μάτι, που όταν τελείωσε δεν βρίσκατε αίθουσα να γίνει η δίκη», υπογράμμισε.

Ο κ. Φλώριδης έκανε επίσης λόγο για εκστρατεία ψεύδους και παραπλάνησης σε ότι αφορά την τραγωδία των Τεμπών και υποστήριξε ότι στόχος ορισμένων είναι να ελαχιστοποιηθεί έως καταργηθεί η εμπιστοσύνη του λαού απέναντι στους θεσμούς. Όλη αυτή η αμφισβήτηση που έφτασε να αμφισβητεί τη δικαιοσύνη είναι αυτό που στρώνει το δρόμο, που ο Μ. Θεοδωράκης είπε για τον αριστερόστροφο φασισμό. Όταν επέλθει η αμφισβήτηση των βασικών θεσμών τότε ο φασισμός υπό οποιαδήποτε μορφή έχει πετύχει το σκοπό του».

Και κλείνοντας, μάλισα, υπογράμμισε: «Για να μιλήσω στη γλώσσα του λαού όσοι επικαλούνται τα μπαζώματα αυτοί είναι για τα μπάζα».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ