Οι 5 προκλήσεις του Μητσοτάκη στην ομιλία του

1. Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του ο Κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε κυρίως στους συγγενείς των θυμάτων, στους επιζήσαντες του δυστυχήματος και στην κοινωνία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχοντας βιώσει την αδικία της απώλειας, μπορούν ακόμα και να αδικούν την πολιτεία, αναζητώντας ευθύνες και ενόχους κάποιες στιγμές ενδεχομένως και στα τυφλά, απαιτώντας ωστόσο δικαιοσύνη, αυτή που θα αποτελέσει τελικά το βασικό τους στήριγμα σε ολόκληρη τη ζωή τους». Ο Μητσοτάκης επέλεξε δηλαδή των τακτική που ακολουθούν και πολλοί υπουργοί του τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή να κατηγορήσει τους συγγενείς των θυμάτων του εγκλήματος στα Τέμπη.

2. Λίγο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού, από το Μαξίμου ανακοινώθηκε ότι παραιτήθηκαν ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, δύο από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη. Τόσο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέρθηκαν στις εξελίξεις, και ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, ωστόσο ο ίδιος δεν αναφέρθηκε στο θέμα.

3. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε κάθετα τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για τους λόγους που λίγες ώρες μετά την τραγωδία των Τεμπών διέρρευσε σε ορισμένα ΜΜΕ μονταρισμένο ηχητικό με διαλόγους του σταθμάρχη Λάρισας με μηχανοδηγούς, επαναλαμβάνοντας ότι το ηχητικό σύντομα αποδείχθηκε ότι ήταν προϊόν μοντάζ. Ωστόσο, δεν έδωσε καμία απάντηση στα ερωτήματα ποιος απέκτησε πρόσβαση λίγο μετά το δυστύχημα σε αρχεία ειδικού χειρισμού του ΟΣΕ και μόνταρε το επίμαχο υλικό, ποιος το διέρρευσε σε ΜΜΕ και πού βρίσκεται η έρευνα για μια καταφανώς παράνομη πράξη.

4. Για το αίτημα της αντιπολίτευσης σχετικά με τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τις ευθύνες του τέως υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ο Κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, όπως εννοείτε, με ενδεχόμενο δόλο, θα πρέπει αυτό να το τεκμηριώσετε, να το φέρετε στη Βουλή, να το συζητήσουμε». Όμως δεν απάντησε στην πρόσκληση της αντιπολίτευσης να δεσμευτεί και η κυβερνητική πλειοψηφία ότι θα στηρίξει μια τέτοια πρόταση.

5. Τέλος για το μπάζωμα του σημείου του δυστυχήματος, σε ένα από τα κεντρικά επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, ώστε να στοιχειοθετήσει τον ισχυρισμό της περί απόπειρας συγκάλυψης από την κυβέρνηση, δηλαδή, τα έργα μπαζώματος στο σημείο του τραγικού δυστυχήματος, ο Μητσοτάκης απάντησε: «Τι ακριβώς να συγκαλύψουμε με το “μπάζωμα”; Όταν ξέρετε πολύ καλά και εσείς και όλοι όσοι διακινείτε αυτές τις αθλιότητες ότι εκείνη τη στιγμή το μέλημα των συνεργείων ήταν πώς θα σηκώσουν τα βαγόνια των τρένων για να βρούμε ποιοι ήταν από κάτω». Όμως, πέραν του ότι διάφορα στελέχη της κυβέρνησης έχουν δώσει διαφορετικές εκδοχές για τα έργα (από διάνοιξη δρόμου, μέχρι προστασία αγωγού φυσικού αερίου), ουδείς δεν έμαθε περισσότερα σχετικά με το ποιος έδωσε την εντολή γι’ αυτά τα έργα (υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, ο οποίος κατηγορείται για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, σχετικά με το «μπάζωμα» στον τόπο του δυστυχήματος).

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ