Οι σοκαριστικές μαρτυρίες των σεισμόπληκτων για Ερντογάν και κακοτεχνίες

Όταν ο Halil Ibrahim Çalışkan κοιτάζει το κατεστραμμένο σούπερ μάρκετ του στο ισόγειο ενός κτιρίου στην Τουρκία που καταστράφηκε από τον σεισμό, δεν κατηγορεί την κακή του τύχη.

«Γνωρίζαμε ότι ζούσαμε σε σεισμογενή ζώνη. Δεν είναι η μοίρα. Φταίνε οι άνθρωποι που φτιάχνουν αδύναμα κτίρια», δήλωσε ο 50χρονος ιδιοκτήτης του καταστήματος στο Al Jazeera στην πόλη Οσμανίγιε της νότιας Τουρκίας.

Ο Çalışkan, όπως πολλά θύματα του σεισμού, κατηγόρησε τις κατασκευαστικές εταιρείες και αυτό που είπε ήταν η διαφθορά και η ανικανότητα των αρχών που τους επέτρεψαν να κάνουν περικοπές.

«Το σύστημα είναι λάθος από την κορυφή ως τα νύχια», είπε. «Δεν μπορείτε να κατηγορείτε τη μοίρα για τα πάντα – οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους, πρέπει να ακολουθούν τους νόμους».

Το κατάστημά του βρίσκεται σε ένα κτίριο που φέρει το όνομα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και στενού συμμάχου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπαχτσελί γεννήθηκε στην επαρχία Οσμανίγιε και το αρχοντικό του, περίπου 100 μέτρα μακριά στον ίδιο δρόμο, δεν έχει ούτε μια γρατζουνιά, ενώ στον Çalışkan δεν επετράπη να μπει στο κτίριό του επειδή δεν ήταν ασφαλές και θα κατεδαφιστεί.

Το μόνο που μπόρεσε να διασώσει ήταν κάποια αγαθά από το εξωτερικό ψυγείο για να τα επιστρέψει στους προμηθευτές και να μειώσει το χρέος του. Υπολογίζει ότι έχει χάσει περίπου 1 εκατομμύριο τουρκικές λίρες (δηλαδή κάπου γύρω στα 53.000 δολάρια) από την καταστροφή, δεν έχει ασφάλιση και καμία προοπτική για να βγάλει τα προς το ζην και λέει ότι δεν είχε καμία υποστήριξη από το κράτος.

«Δύσκολες μέρες έρχονται», είπε.

Τα ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητα, την υπαιτιότητα και την αντίδραση στην καταστροφή αυξάνονται καθώς η χώρα αγωνίζεται να ανακάμψει περίπου μια εβδομάδα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς μεγέθους 7,8 και 7,6 βαθμών που έχουν σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Τουρκία και αρκετές χιλιάδες στη Συρία.

Ο Ερντογάν παραδέχθηκε «ελλείψεις» στην αντίδραση του κράτους στους σεισμούς, αλλά επέμεινε ότι το μέγεθος των πληγεισών περιοχών και οι σκληρές συνθήκες του χειμώνα σήμαιναν ότι «δεν ήταν δυνατόν να προετοιμαστούμε για μια τέτοια καταστροφή».

Οι τουρκικές αρχές λένε ότι περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί σε μια περιοχή περίπου στο μέγεθος της Βρετανίας.

Όμως οι επικριτές του Ερντογάν κατηγορούν την κυβέρνησή του ότι επέτρεψε την ενδημική διαφθορά στον κατασκευαστικό τομέα, την αδύναμη εφαρμογή των οικοδομικών κανονισμών, τη συνέχιση της επί δεκαετίες πρακτικής της παραίτησης από τα πιστοποιητικά ασφαλείας για μη ασφαλή κτίρια έναντι αμοιβής και την κατάχρηση των περίπου 3 δισ. δολαρίων που συγκεντρώθηκαν από έναν φόρο που επιβλήθηκε πριν από δύο δεκαετίες και υποτίθεται ότι θα έκανε τα κτίρια αντισεισμικά ανθεκτικά και τη χώρα πιο προετοιμασμένη.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Bekir Bozdag, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα για τα κτίρια που κατέρρευσαν, ώστε να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν όλοι όσοι έπαιξαν ρόλο. Οι αρχές διέταξαν τη σύλληψη περισσότερων από 100 ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για την ευθύνη των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Διχασμένοι οι πολίτες
Οι απόψεις των επιζώντων είναι διχασμένες.

Ο Doğan Işdar, ένας 63χρονος επιστάτης σχολείου, και η σύζυγός του Figen, 53 ετών, ζούσαν στον έβδομο όροφο του κτιρίου Çalışkan. Οι αρχές τους έδωσαν τρόφιμα, ρούχα και μια θέση για να κοιμηθούν σε έναν κοιτώνα.

«Θέλω να πω ευχαριστώ στην κυβέρνησή μας, είναι τόσο ισχυρή, μας βοηθάει τόσο πολύ – περισσότερο από ό,τι χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Doğan.

Η Figen συμφώνησε ότι οι απατεώνες ευθύνονται για την κακοτεχνία, δείχνοντας τα ερείπια ενός 11οροφου κτιρίου απέναντι, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους περίπου 80 άνθρωποι, αλλά δήλωσε ότι είχαν αποκρύψει τα εγκλήματά τους από τις αρχές.

«Αυτή ήταν η μοίρα – αρκεί που έχουμε τις ζωές μας», δήλωσε η Figen.

Παράλληλα, δεν μπορούσε να φανταστεί το μέλλον τους και βασιζόταν στην πίστη της.

«Δεν έχουμε ιδέα τι θα κάνουμε», δήλωσε η Figen. «Ο Αλλάχ θα μας βοηθήσει και θα μας δείξει τον σωστό δρόμο».

«Ελπίζω να μάθουμε από αυτή την καταστροφή», συμπλήρωσε.

Αργή η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού
Σε πολλές περιοχές, οι επιζώντες ισχυρίστηκαν ότι η αργή αντίδραση του κρατικού μηχανισμού επέτρεψε τις λεηλασίες, περιόρισε τις προσπάθειες διάσωσης και απέτυχε να παράσχει βασική βοήθεια, όπως σκηνές.

Σε μέρη όπως το Χατάι, το οποίο απομονώθηκε στις αρχές μετά την καταστροφή με τον κύριο αυτοκινητόδρομο και το αεροδρόμιο να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, η οργή ήταν τεράστια.

Στο Καχραμανμαρας, ένα συντηρητικό προπύργιο υποστήριξης του κυβερνώντος κόμματος AKP κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, οι επιζώντες ήταν πιο επιεικείς με το κράτος.

Ο Ahmet Çeneci, ένας 30χρονος δάσκαλος, έμενε με τη σύζυγό του, τον τρίχρονο γιο του και τον πατέρα του σε έναν καταυλισμό περίπου 120 σκηνών που είχε στηθεί σε ένα συνθετικό γήπεδο ποδοσφαίρου στη σκληρά πληγείσα πόλη Turkoglu, κοντά στο Καχραμανμαρας.

Είχαν την τύχη να έχουν κοντά τους μια αποθήκη που ανήκει στην κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης και διάσωσης, AFAD.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή στην Τουρκία εδώ και έναν αιώνα. [Η αντίδραση] δεν ήταν αρκετή, αλλά ο σεισμός επηρέασε 10 πόλεις και κανείς δεν περίμενε μια τόσο μεγάλη, εκτεταμένη καταστροφή», είπε.

Ο Çeneci δήλωσε ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι να είναι ενωμένοι μετά την καταστροφή.

«Ένα από τα καλύτερα πράγματα σχετικά με τον σεισμό … θυμόμαστε ότι είμαστε όλοι άνθρωποι, πρέπει να στηρίζουμε και να βοηθάμε ο ένας τον άλλον», είπε.

«Αν αντιδράσουμε θυμωμένα, τι θα συμβεί; Θα υπάρξουν καβγάδες», πρόσθεσε. «Ο πόνος είναι εκεί, μέσα μας, αλλά έχουμε παιδιά, οπότε πρέπει να είμαστε οργανωμένοι, πρέπει να είμαστε ηγέτες στην κοινότητα και να δίνουμε το καλό παράδειγμα».

Σε πολλά μέρη, οι επιζώντες λύνουν μόνοι τους τα προβλήματά τους με συλλογικό πνεύμα.

Στο Καχραμανμαρας, ο Hasan Özbolat, 43 ετών, ήταν ταυτόχρονα πραγματιστής και μοιρολάτρης σχετικά με την καταστροφή.

Το σπίτι του είχε υποστεί ζημιές και ο ίδιος και οι γείτονές του είχαν αυτοσχεδιάσει πρόχειρες σκηνές στερεώνοντας καμβά πάνω από σκεπασμένα παγκάκια μπροστά από μια βιβλιοθήκη και είχαν ανεβάσει ξυλόσομπες μέσα στις σκηνές. Σαράντα άνθρωποι από 10 οικογένειες κοιμόντουσαν ανάμεσα σε δύο σκηνές και πέντε αυτοκίνητα.

«Η μητέρα φύση μας έδωσε ένα μάθημα»

Είπε ότι ενώ οι αρχές θα μπορούσαν να είχαν προετοιμαστεί καλύτερα, κανείς δεν μπορεί να κατηγορηθεί για αυτό που ήταν μια «πράξη του Θεού».

«Ήταν ένα μεγάλο μάθημα για εμάς. Δεν σεβαστήκαμε τη μητέρα φύση και ο Θεός μας έδωσε μια απάντηση», είπε.

«Πριν από τον σεισμό, ήμασταν διχασμένοι και αυτό μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να είμαστε και πάλι ενωμένοι ως κοινότητα», είπε.

Οργή για τις κακοτεχνίες
Ένα πράγμα που ενώνει πολλούς ανθρώπους είναι η οργή για την κακοτεχνία στις κατασκευές, ακόμη και αν οι άνθρωποι διαφέρουν στην άποψή τους για την αποτυχία της πολιτείας να ρυθμίσει τον κατασκευαστικό τομέα.

Ενώ το οικοδομικό τετράγωνο του Çeneci έχει υποστεί ζημιές αλλά παραμένει όρθιο, δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στη γειτονιά του καθώς πολυώροφα κτίρια γκρεμίστηκαν.

«Οι άνθρωποι βλέπουν τη μικρή εικόνα: «Ας κόψουμε τις γωνίες σε αυτό και ας κερδίσουμε πολλά χρήματα». Αλλά πόσες ζωές χάνονται εξαιτίας της αγάπης τους για το χρήμα;», είπε.

Η αντίδραση της κυβέρνησης ίσως επηρεάσει τις εκλογές

Η αντίδραση της κυβέρνησης στον σεισμό θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, οι οποίες έχουν οριστεί για τις 14 Μαΐου και στις οποίες ο Ερντογάν θα αντιμετώπιζε ήδη μια σημαντική αμφισβήτηση της διακυβέρνησής του που διαρκεί δύο δεκαετίες.

Οι δημοσκοπήσεις πριν από τον σεισμό έδειξαν απογοήτευση για τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό και τη νομισματική κρίση της χώρας, αλλά ο Ερντογάν θα ελπίζει ότι μια σειρά από πρόσφατα μέτρα τόνωσης της οικονομίας και οι διαιρέσεις εντός της αντιπολίτευσης -συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας να ορίσει μέχρι στιγμής έναν υποψήφιο- θα προσελκύσουν πίσω τους ψηφοφόρους.

Ο Ερντογάν ήρθε στην εξουσία μετά την άστοχη αντίδραση του κράτους στον καταστροφικό σεισμό του 1999 στη Σιζμίτ, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτός ο σεισμός θα μπορούσε να είναι μια περίπτωση επανάληψης της ιστορίας.

Στο Οσμανιγιέ, ο Çalışkan δήλωσε ότι συνήθιζε να ψηφίζει το κόμμα ΑΚ, αλλά θα ψηφίσει την αντιπολίτευση στις εκλογές μετά τον σεισμό.

«Χρειαζόμαστε μια αλλαγή και να ανακάμψουμε. Ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης πρέπει να τελειώσει», δήλωσε.

Ενώ ο Çeneci σκεφτόταν απλώς να βγάλει την κάθε μέρα, είπε ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να δώσουν μια ετυμηγορία για τις επιδόσεις της κυβέρνησης και την ικανότητά της να αντιμετωπίσει την τρομακτική ανάκαμψη.

«Μην μετράτε τις πρώτες ημέρες, καθώς πρόκειται για μια τεράστια καταστροφή, αλλά μετά από αυτό το λεπτό θα δούμε τι κάνει η κυβέρνηση», είπε.

«[Αυτή τη στιγμή] δεν μας έχουν μείνει δάκρυα», πρόσθεσε. «Ελπίζω όταν τελειώσει αυτό, να μάθουμε πολλά πράγματα από αυτή την καταστροφή».

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ