Οι ρωσικές τράπεζες αποσυνδέθηκαν από το SWIFT: Η σημασία για την παγκόσμια οικονομία

Για τον κίνδυνο της παγκόσμιας οικονομίας μετά την αποσύνδεση των ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα SWIFT αναφέρθηκε ο αναλυτής, Ίλια Σεμίν.


Στη Ρωσία, οι άνθρωποι δεν θα παρατηρήσουν την αποσύνδεση της χώρας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, σύμφωνα με τον Ίλια Σεμίν, διευθυντή του Κέντρου Παρακολούθησης Βιομηχανικής Ανάπτυξης ANO και μέλους του Δημόσιου Επιμελητηρίου.


Ο Ίλια Σεμίν, σε σχετική συνέντευξη στο REGNUM, υπενθύμισε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας προετοιμαζόταν για ένα τέτοιο πιθανό σενάριο από το 2014 και η Ρωσία έχει το δικό της σύστημα εσωτερικών μεταφορών.


Χαρακτηριστικά, ο Ίλια Σεμίν δήλωσε: «Οι συμμετέχοντες στην οικονομική δραστηριότητα δεν θα το παρατηρήσουν ούτε θα το νιώσουν καθόλου. Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξουν παγκόσμιες συνέπειες για τις διεθνείς μεταφορές στο σύνολό τους, διότι η αποσύνδεση μιας τόσο μεγάλης χώρας, όπως η Ρωσία, θα καταστρέψει πραγματικά ολόκληρη την οικονομική διεθνή ακεραιότητα των συμμετεχόντων στο σύστημα αυτών των μεταφορών. Για την παγκόσμια οικονομία, αυτό θα είναι ένα μάλλον απτό γεγονός για αρκετό καιρό».

Στη συνέχεια, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Επιπλέον, η Ρωσία είναι από τους μεγαλύτερους συμμετέχοντες στο SWIFT και πολλές χώρες θα δουν αυτό το σύστημα με έναν νέο τρόπο: θα δουν τους κινδύνους σε αυτό και θα αναζητήσουν εναλλακτικά συστήματα που υπάρχουν σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ασιατικών».

Τελικά, ο αναλυτής ανέφερε: «Η αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT στη γενιά των ανεύθυνων δυτικών πολιτικών θα οδηγήσει τελικά στη δημιουργία νέων τεχνολογικών εναλλακτικών, διεθνών συστημάτων πληρωμών, πιο προστατευμένων από τέτοιες στιγμιαίες αποφάσεις πολιτικών, γιατί οι οικονομολόγοι είναι πιο πραγματιστές από τους πολιτικούς που αλλάζουν τακτικά».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ