Οι νεκροί «αγγίζουν» τις 20.000 και η κυβέρνηση περικόπτει τον προϋπολογισμό για τη δημόσια υγεία

Του Βασίλη Σκουρή

Μια πόλη σαν την Πρέβεζα (19.042 κάτοικοι με βάση την περασμένη απογραφή) έχασε μέχρι τώρα η χώρα από την πανδημία και έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει χάσει μια πόλη σαν την Κω ή σαν το Αίγιο!

Για να δώσουμε ένα μέτρο σύγκρισης, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η χώρα είχε στα πεδία των μαχών περίπου 6.000 νεκρούς και αγνοούμενους και 21.000 τραυματίες!

Είναι χαρακτηριστικό πως η κορύφωση του αριθμού των νεκρών της κάθε ημέρας αναμένεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, ενώ αναμένουμε το πέμπτο κύμα του κορονοϊού, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα τι θα μας φέρει η παραλλαγή «Όμικρον».

Στο τοπίο αυτό η κυβέρνηση επιλέγει με τον προϋπολογισμό να μειώσει τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία!

Τα στοιχεία του «Ριζοσπάστη»
Αντιγράφουμε από ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» του Σαββατοκύριακου:

«Για το 2022 η κυβέρνηση περικόπτει από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα δημόσια νοσοκομεία και την ΠΦΥ συνολικά 279 εκατομμύρια.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Τα δημόσια νοσοκομεία θα λάβουν 139 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα το 2022 σε σχέση με το 2021, μια μείωση δηλαδή 9,4% (1.334 εκατ. ευρώ από 1.473 το 2021).
  • Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα λάβει 140 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα το 2022 σε σχέση με το 2021, μια μείωση 52,2% (128 εκατ. ευρώ από 268 εκατ. το 2021).
  • Οι παροχές Υγείας μειώνονται κατά 245 εκατ. ευρώ, από 2.019 εκατ. το 2021 σε 1.774 εκατ. το 2022.
  • Το ανώτατο όριο δαπανών του υπουργείου Υγείας είναι μειωμένο κατά 560 εκατ. ευρώ, αφού από 5.217 εκατ. ευρώ το 2021, για το 2022 προβλέπεται ανώτατο όριο 4.657 εκατ.
  • Για την πανδημία προβλέπονται επίσης 208 εκατ. ευρώ λιγότερα.
  • Για τον ΕΟΠΥΥ προβλέπονται επίσης 69 εκατ. ευρώ λιγότερα για το 2022, ενώ είναι αυξημένα τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η «αύξηση» που υπάρχει στη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ (από 2.555 εκατομμύρια ευρώ στα 2.654 εκατομμύρια), είναι μια αύξηση που αφορά την κάλυψη της δαπάνης συμψηφισμού του Clawback, δηλαδή πρόκειται για ένα ακόμα δωράκι προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ικανοποιώντας τους φαρμακοβιομήχανους.
  • Μειωμένες είναι και οι δαπάνες για τα προνοιακά ιδρύματα: Τα έσοδα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων θα είναι 45 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2021 (από 3.818 εκατ. το 2021, 3.733 εκατ. το 2022).

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση φρόντισε εν μέσω πανδημίας να διπλασιάσει τα νοσήλια που προσφέρει το κράτος σε ιδιώτες κλινικάρχες ως «νοίκι» για κλίνες ΜΕΘ, ενώ φρόντισε μέσω των υποχρεωτικών τεστ χωρίς αντίστοιχη πρόσβαση στη δημόσια ΠΦΥ να στείλει νέα σταθερή πελατεία στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Και βέβαια, με νούμερα όπως τα παραπάνω «ξεκόβεται» κάθε συζήτηση για επαναλειτουργία των νοσοκομείων, στα οποία μπήκε λουκέτο και έμειναν κλειστά από όλες τις κυβερνήσεις της προηγούμενης δεκαετίας (6 νοσοκομεία στην Αττική και άλλα 2 στη Θεσσαλονίκη), με αποτέλεσμα τις τραγικές εικόνες στα υπόλοιπα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία.

Με ή χωρίς πανδημία οι ασθενείς δεν μπορούν να ικανοποιήσουν στοιχειωδώς τις ανάγκες τους

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν μειώνονται τα κονδύλια για την Υγεία, διότι τα αυξημένα ποσά που είχαν δοθεί αφορούσαν την πανδημία, ενώ, όπως λέει, υπάρχει και το ποσό των 600 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ανάλογα με τις εξελίξεις θα εκταμιευθεί.

Πρόκειται για χοντροκομμένο ψέμα, αφού στηρίζεται στη σαθρή παραδοχή ότι τάχα πριν από την πανδημία ο κρατικός προϋπολογισμός εναρμονιζόταν με τις ανάγκες του λαού σε υπηρεσίες Υγείας και ότι τάχα αυξήθηκε για τις «έκτακτες συνθήκες», κάτι το οποίο δεν είναι αναγκαίο να ισχύσει και τώρα. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: Με ή χωρίς πανδημία, ασθενείς δεν μπορούν να ικανοποιήσουν στοιχειωδώς τις ανάγκες τους σε υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης στις δημόσιες μονάδες Υγείας. Αυτό αντανακλούν οι διαχρονικές περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης στην Υγεία και εκφράζεται σε μειωμένο υγειονομικό προσωπικό, έλλειψη υποδομών, έλλειψη σε αριθμό ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού, συρρίκνωση ή και κατάργηση νοσοκομειακών κλινών, τμημάτων, νοσοκομείων.

Η «ενισχυμένη χρηματοδότηση» την περίοδο της πανδημίας λοιπόν δεν έχει σχέση ούτε με την κάλυψη των αναγκών της πανδημίας, ούτε, πολύ περισσότερο, με την κάλυψη – έστω – ενός μέρους της υποχρηματοδότησης των αναγκών του λαού πριν από την πανδημία για αναβαθμισμένες και σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας. Συνολικά είναι μειωμένα ποσά που έχουν διαμορφωθεί από όλες τις αστικές κυβερνήσεις στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης απαλλαγής του κράτους από τις δαπάνες για την υγεία του λαού, την αύξηση της ανταποδοτικότητας στην παροχή υπηρεσιών Υγείας, την αύξηση των άμεσων ή έμμεσων πληρωμών (ΕΟΠΥΥ), τη μεγαλύτερη προσαρμογή των δημόσιων μονάδων Υγείας στους κανόνες της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των παρεχόμενων εργασιών».

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ