Οι κακές δημοσκοπήσεις για τη ΝΔ και οι ακόμη χειρότερες για τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν κερδίζει τίποτα από τις υποκλοπές – Μεγάλη έκπληξη οι μετακινήσεις ψηφοφόρων

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να διατηρεί ένα σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, ωστόσο όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την αποδοχή (εμπιστοσύνη) της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του paron.gr βασικοί δείκτες σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια βαριά επιδείνωση του κοινωνικού κλίματος, κάτι που είναι απόρροια (αντανάκλαση) της πολιτικής που ακολουθείται αλλά και των χειρισμών της κυβέρνησης σε μείζονος σημασίας ζητήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Metron Analysis, έξι στους δέκα (61%) Έλληνες θεωρούν ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση! Ενώ μόλις το 33% πιστεύει ότι βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση, λιγότεροι και από αυτούς που το 2019 είχαν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία.

Το κακό κλίμα αποτυπώνεται και στα παρακάτω ευρήματα: Το 56% κρίνει αρνητικά την κυβέρνηση και μόλις το 35% έχει θετική γνώμη. Ανάλογη είναι η εικόνα και όσον αφορά τον πρωθυπουργό: Το 54% έχει αρνητική γνώμη και θετική το 38%. Το 35% και το 38% είναι οι χαμηλότεροι δείκτες για κυβέρνηση και πρωθυπουργό από τις εκλογές του 2019.

Ακόμη, για το 54% των πολιτών σημαντικότερο πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι η οικονομία-ακρίβεια, που σημαίνει ότι τα μέτρα και οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης αφενός δεν έχουν ανακουφίσει τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων και αφετέρου δεν έχουν αμβλύνει τις ανησυχίες τους.

Μικρές απώλειες για ΝΔ από τις υποκλοπές, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει τίποτα

Απώλειες της τάξης του 1,3% σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Ιουνίου καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στη δημοσκόπηση της Metron Analysis. Από το 28,9% υποχώρησε στο 27,6%, κάτι που αποδίδεται στο σκάνδαλο με τις υποκλοπές. Επιπλέον, το 60% απάντησε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης γνώριζε για την παγίδευση του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη.

Ακόμη πιο αρνητική είναι η εικόνα στις μικρότερες ηλικίες: Το 66% των πολιτών 17 – 25 ετών είπε ότι δεν πιστεύει όσα είπε ο πρωθυπουργός για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ενώ την ίδια άποψη έχει και το 71% στις ηλικίες 26 – 41 ετών.

Το μόνο… παρήγορο για την κυβέρνηση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει τίποτα από την υπόθεση των υποκλοπών. Συγκεκριμένα, παίρνει 20,2% στην πρόθεση ψήφου, ενώ στην έρευνα του Ιουνίου είχε 20,1%.

Πάνε κι έρχονται!

Αν και βρισκόμαστε –έστω και άτυπα– σε προεκλογική περίοδο και το πολιτικό κλίμα είναι έντονα φορτισμένο, η συσπείρωση των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων κινείται σε χαμηλά επίπεδα, στο 69,6% είναι η Νέα Δημοκρατία και στο 62,4% ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μετακινήσεις ψηφοφόρων από κόμμα σε κόμμα. Σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Metron Analysis, το 5,5% των ψηφοφόρων που το 2019 ψήφισαν Νέα Δημοκρατία τώρα κατευθύνεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίστοιχα το 6,1% αυτών που το 2019 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τώρα πηγαίνουν στη Νέα Δημοκρατία. Διπλά κερδισμένο είναι το ΠΑΣΟΚ, καθώς προς το Κίνημα μετακινείται το 9,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 6,6% της Νέας Δημοκρατίας. Λόγω δε των τελευταίων γεγονότων, έχει αυξηθεί σημαντικά η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, η οποία βρίσκεται στο 76,9%.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ