Οι ΗΠΑ και το Ιράν παίζουν επικίνδυνο παιχνίδι

Ενώ οι ΗΠΑ κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν τα ηνία στη Μέση Ανατολή, ο Μίλερ λέει ότι είμαστε μόλις «ένα ατύχημα ή τρομοκρατική επίθεση» μακριά από έναν εκτεταμένο περιφερειακό πόλεμο.

«Γνωρίζεί ότι  έχει ένα πρόβλημα χωρίς λύση», λέει για τις ΗΠΑ ο Aaron David Miller του Carnegie Endowment for International Peace. «Μπορεί μόνο να προσπαθήσει να το διαχειριστεί».

Όπως τονίζει «εάν αυτό συνεχιστεί, και ένα από αυτά τα χτυπήματα καταλήξει πραγματικά να σκοτώσει έναν σημαντικό αριθμό Αμερικανών, η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να χτυπήσει το Iράν».

Υπενθυμίζεται πως πριν από ακριβώς 10 ημέρες, στις 12 Ιανουαρίου, ΗΠΑ και Βρετανία, εξαπέλυσαν σφοδρές αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, ως απάντηση στις επιθέσεις της ομάδας στην εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, που έχουν διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο, εκτινάσσοντας το κόστος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Πρόκειται για έναν άξονα σιιτών φονταμελιστών υπό την ηγεσία του Ιράν.

Μπορεί οι περισσότερες χώρες να ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας να ξεφύγει σε μια περιφερειακή σύγκρουση, το Ιράν, η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, οι Χούθι στην Υεμένη και άλλα μέλη του άξονα σε Ιράκ και Συρία παίζουν ένα πολύ διαφορετικό παιχνίδι.

Η διαμόρφωση αυτού του άξονα αποτελεί άμεση πρόκληση για την περιφερειακή τάξη που η Δύση έχει δημιουργήσει, καθώς εδραιώνουν υπομονετικά και μεθοδικά μια συμμαχία δυνάμεων σε ένα περιφερειακό πεδίο μάχης στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το Foreign Policy.

Οι ΗΠΑ και το Ιράν παίζουν επικίνδυνο παιχνίδι. Το Ιράν βοήθησε τους συμμάχους του στον «άξονα αντίστασης» να οργανώσουν επιθέσεις με σκοπό να αποδυναμώσουν το Ισραήλ, να εκτοπίσουν τις ΗΠΑ και να δυσφημήσουν τα αραβικά κράτη που έχουν θέλουν ειρήνη με το Ισραήλ. Η Αμερική προχωρεί σε αντίποινα.

Και οι δύο αποφεύγουν μια ευθεία σύγκρουση προς το παρόν…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ