Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέο «πακέτο» για Ουκρανία και Ισραήλ

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για την περαιτέρω στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση σε Ουκρανία και Ισραήλ, μετά από εκτεταμένες διαπραγματεύσεις. Η συμφωνία, που αποτελεί απάντηση σε κρίσιμες γεωπολιτικές εξελίξεις, περιλαμβάνει και μια πιο αυστηρή προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα της μετανάστευσης και του ασύλου, καθώς αποτελεί προϋπόθεση από τους Ρεπουμπλικανούς.

Η συνολική βοήθεια που προβλέπεται να παρασχεθεί στην Ουκρανία ανέρχεται στα 60 δισ. δολάρια, ενώ το Ισραήλ θα λάβει στρατιωτική ενίσχυση ύψους 14,1 δισ. δολαρίων. Επιπλέον, κονδύλια θα διατεθούν για την αντιμετώπιση ασφαλειακών ζητημάτων στην Ερυθρά Θάλασσα και την υποστήριξη εταίρων στην Ασία, καθώς και για ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και στους Ουκρανούς.

Αυτή η κίνηση αντικατοπτρίζει τη στρατηγική σημασία της συνεχιζόμενης υποστήριξης των ΗΠΑ προς συμμάχους σε περιοχές κρίσιμης γεωπολιτικής εντάσεως και την επιθυμία για ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας. Παρόλα αυτά, η συμφωνία αντιμετωπίζει αντίσταση από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που αντιτίθενται στην παροχή περαιτέρω κεφαλαίων στο Κίεβο.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας έλαβε θερμή υποδοχή από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος την υποστηρίζει «σθεναρά» και κάλεσε το Κογκρέσο να την εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση, επισημαίνοντας την κρίσιμη σημασία της για τη διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ