Οι Ευρωπαίοι βλέπουν οι ΗΠΑ να εγκαταλείπουν την Ουκρανία – Εάν αποτύχει η αντεπίθεση θα σύρουν τον Ζελένσκι σε διαπραγματεύσεις

Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχετικά με την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και για το σενάριο εκείνο που θέλει τις ΗΠΑ να αφήνουν τελικά το Κίεβο στο έλεος της Ρωσίας, καθώς εκτιμάται ότι πολύ σύντομα οι πόροι της στρατιωτικής υποστήριξης τους θα φτάσουν στα όρια τους, όταν μάλιστα έπονται και οι εξαιρετικά κρίσιμες προεδρικές εκλογές του 2024.
Δημοσίευμα των Financial Times υποστηρίζει ότι πολλοί Δυτικοί ανησυχούν πως η αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας σύντομα θα φτάσει στο αποκορύφωμα της, με Ευρωπαίους να διερωτώνται ποια θα είναι η ροή της βοήθειας προς το Κίεβο τον επόμενο χρόνο, όταν και οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε μια έντονα διχαστική προεκλογική περίοδο.
Μάλιστα αναφέρουν ότι εάν αποτύχει η αντεπίθεση των Ουκρανών τότε ο Zelensky ο Ουκρανός Πρόεδρος θα συρθεί σε διαπραγματεύσεις με την Ρωσία.
Να σημειωθεί ότι ο σκληροπυρηνικός επικεφαλής των Στρατιωτικών Μυστικών Υπηρεσιών της Ουκρανίας πρότεινε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη 100 χιλιομέτρων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Κύρια πηγή όπλων οι ΗΠΑ

«Η Ουάσιγκτον αποτελεί την κυρίαρχη πηγή όπλων της Ουκρανίας και Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι απομένουν επαρκή προ-εγκεκριμένα κεφάλαια για να στηρίξουν το Κίεβο για περίπου πέντε ακόμη μήνες, καλύπτοντας έτσι μια κρίσιμη αντεπίθεση που έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες εβδομάδες.
Αλλά οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι τους είναι ολοένα και πιο αβέβαιοι για το εάν οι ΗΠΑ θα έρθουν κοντά στο να υλοποιήσουν τη δέσμευση τους για το υπάρχον πακέτο βοήθειας ύψους 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υιοθετήθηκε το 2022, καθώς απαιτείται η έγκριση του από το Κογκρέσο μέσα από μια νέα ψηφοφορία αυτό το φθινόπωρο» αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Δεν μπορούμε να βοηθάμε για πάντα

«Δεν μπορούμε να διατηρήσουμε για πάντα το ίδιο επίπεδο βοήθειας» επισημαίνει Ευρωπαίος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η βοήθεια θα μπορούσε να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα για ένα, το πολύ δύο χρόνια.
Στις αρχές της εβδομάδας, το Politico είχε αναφέρει πως από το συνολικό πακέτο των 48 δις δολαρίων, έχουν απομείνει περίπου 6 δις δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως στα μέσα του καλοκαιριού τα ποσά που έχουν εγκρίνει οι Αμερικάνοι, μπορεί να έχουν εξαφανιστεί.

Υποχωρεί η στήριξη των Αμερικάνων

«Καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία μειώνεται, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι η κυβέρνηση Biden δέχεται πιέσεις για να αποδείξει ότι η βοήθεια των δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων είχε σημαντικό αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης.
Μερικοί από τους αξιωματούχους επεσήμαναν ότι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στη Σύνοδο των ηγετών της G20 που θα πραγματοποιηθούν διαδοχικά στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα ασκηθεί έντονη πίεση έτσι ώστε οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Αν φτάσουμε στον Σεπτέμβριο και η Ουκρανία δεν έχει σημειώσει σημαντικά κέρδη, τότε η διεθνής πίεση στη Δύση να τους φέρει σε διαπραγματεύσεις θα είναι τεράστια.
Το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία, εάν ηττηθούν στην αντεπίθεση» αναφέρει στους FT Δυτικός αξιωματούχος.

Η προφητεία Lavrov

Υπενθυμίζεται πως σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov υποστήριξε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μόλις οι ΗΠΑ αποφασίσουν ότι δεν χρειάζονται άλλο την κυβέρνηση Zelensky.
Όπως είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ είναι συνήθης τακτική των Αμερικάνων να εγκαταλείπουν τους συμμάχους τους, όπως έκαναν και στο Αφγανιστάν.
«Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την αφγανική κυβέρνηση, στην οποία είχαν στηριχθεί κατά τη διάρκεια της 20ετούς και πλέον αμερικανικής κατοχής της χώρας.
Ελπίζω οι σύγχρονοι πολιτικοί να προσέξουν την ιστορία.
Οι πολιτικοί επιστήμονες έχουν γράψει πολλά για αυτό.
Προβλέπουν ότι όλο αυτό θα συνεχιστεί για όσο καιρό το χρειάζονται οι Αμερικάνοι.
Αυτοί οι άνθρωποι, η κυβέρνηση του Κιέβου θα είναι στην εξουσία για όσο καιρό τους χρειάζονται οι ΗΠΑ» υποστήριξε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Tsargrad TV ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ