Οι έξι περιφέρειες και οι μεγάλοι δήμοι που τρέμει ότι θα χάσει η Νέα Δημοκρατία

Μία μόνο ημέρα από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και η εικόνα που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις δείχνει πως η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει επτά περιφέρειες με τις υπόλοιπες έξι να δείχνουν πως θα κριθούν στον δεύτερο γύρο.

Σημειώνεται πως για να κερδηθεί από τον πρώτο γύρο μία περιφέρεια ή ένας δήμος απαιτείται ένα ποσοστό της τάξης του 43%.

Έτσι λοιπόν οι περιφέρειες που προσδοκούν στην κυβέρνηση πως θα «βαφτούν μπλε» αύριο είναι η Αττική,  όπου ο Νίκος Χαρδαλιάς εμφανίζει μεγάλη δυναμική, η Κρήτη όπου ο Αρναουτάκης δείχνει να επικρατεί άνετα αφού στηρίζεται από πολλά κόμματα, η Κεντρική Μακεδονία με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, το Νότιο Αιγαίο με τον Γιώργο Χατζημάρκο, η Ήπειρος με τον Αλέκο Καχριμάνη, η Δυτική Ελλάδα με τον Νεκτάριο Φαρμάκη και η Θεσσαλία, με τον Κώστα Αγοραστό παρά τις τεράστιες ευθύνες που φέρει για την διπλή καταστροφή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του pronews.gr, εκεί που τα πράγματα είναι αμφίρροπα είναι στην Πελοπόννησο όπου
όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ο υποψήφιος με το χρίσμα της ΝΔ Δημήτρης Πτωχός θα αναμετρηθεί την δεύτερη Κυριακή με τον πρώην περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη με τον τελευταίο να έχει αρκετές πιθανότητες να κερδίσει λόγω αναγνωρισιμότητας.

Στον δεύτερο γύρο, επίσης, αναμένεται να κριθεί η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τον γαλάζιο υποψήφιο Φ.Σπανό ο οποίος έχει ως αντίπαλο του τον Απόστολο Γκλέτσο.

Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί και η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης όπου ο Χρήστος Μέτιος θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη απέναντι στον Χριστόδουλο Τοψίδη που στις προηγούμενες εκλογές έχασε για 3500 ψήφους αλλά με μία σημαντική παράμετρο που θα παίξει μεγάλο ρόλο.

Ο Έβρος κάηκε ολοσχερώς και η ανικανότητα του κρατικού μηχανισμούς ήταν εμφανέστατη, όπως και της περιφέρειας.

Επίσης, άλλες περιφέρειες που θα δούμε ντέρμπι είναι τα Ιόνια Νησιά όπου ο πρώην δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής έχει κάνει ζημιά στην Ρόδη Κράτσα που έχει το γαλάζιο χρίσμα με πολύ δυνατή την υποψηφιότητα και του Θοδωρή Γαλιατσάτου με αποτέλεσμα κανείς μέχρι τώρα να μην μπορεί να προβλέψει ποιος θα μπει στο δεύτερο γύρο.

Άλλες δημοσκοπήσεις βρίσκουν 3η την Κράτσα άλλες 2η. Είναι πολύ πιθανό να χαθεί για τη ΝΔ αυτή η περιφέρεια.

Διαφιλονικούμενη είναι η περιφέρεια και το Βόρειο Αιγαίο, καθώς, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αλκιβιάδης Στεφανής είναι αντιμέτωπος με τον απερχόμενο περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη, ο οποίος δίνει σκληρή μάχη για την επανεκλογή του, γι’ αυτό και τα τελευταία 24ωρα βρέθηκαν στη Μυτιλήνη και τη Χίο πολλά κυβερνητικά στελέχη, όπως οι κ. Π. Μαρινάκης και Θ. Σκυλακάκης.

Ο Μουτζούρης έχει βοήθεια από «γαλάζια» στελέχη και κρυφίως τον βοηθούν και κυβερνητικά στελέχη που έλκουν την καταγωγή τους από τις γύρω περιοχές.

Πολύ δύσκολη περιφέρεια είναι αυτή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου ο νυν περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος με το χρίσμα της ΝΔ κ. Γ. Κασσαπίδης δίνει σκληρό αγώνα απέναντι στο «γαλάζιο» αντάρτη και πρώην βουλευτή της ΝΔ Γ. Αμανατίδη.

Ο Γ.Αμανατίδης κάποτε είχε στη στήριξη Μητσοτάκη, ήταν τους περιβάλλοντός του.

Όλα θα κριθούν για λίγες ψήφους.

Επίσης, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, μέχρι την ερχόμενη Κυριακή θα πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα οι υποψήφιοι που στηρίζονται από τη ΝΔ στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας και συγκεκριμένα οι Κ.Μπακογιάννης στην Αθήνα, Κ.Ζέρβας στη Θεσσαλονίκη και Γ.Μώραλης στον Πειραιά, αν και σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις, ο τελευταίος μπορεί κερδίσει από τώρα.

Ο Γιάννης Μώραλης είναι υποψηφιότητα που στηρίζεται και από τον Ολυμπιακό και όλοι ξέρουν τι σημαίνει αυτό.

Από εκεί και πέρα στο δεύτερο γύρο θα πάει ο δήμος της Αθήνας με τον Κώστα Μπακογιάννη να θεωρείται πως θα κερδίσει και δεύτερη θητεία..

Στην Θεσσαλονίκη, η ΝΔ έχει τρομερή ανησυχία καθώς ο Κωνσταντίνος Ζέρβας θα αντιπαρατεθεί με δύο πρόσωπα που προέρχονται από τον προοδευτικό χώρο (Αγγελούδης, Πέγκας) και μπορούν εύκολα να συνασπιστούν στο δεύτερο γύρο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ