ΟΗΕ για Σουδάν: Περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες στο εξωτερικό, 334.000 έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους

Οι φονικές συγκρούσεις στο Σουδάν έχουν προκαλέσει την μετακίνηση πληθυσμού περισσότερων των 330.000 ανθρώπων στο εσωτερικό της χώρας , ενώ άνω των 100.000 έχουν διασχίσει τα σύνορα καταφεύγοντας σε γειτονικές χώρες, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Εθνη.

Παράλληλα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα της βοήθειας προς το Σουδάν δεν έχει χρηματοδοτηθεί φέτος παρά στο 14% και στους οργανισμούς αρωγής λείπει ποσόν 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων για να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση στην χώρα που ήδη υπήρχε, αλλά επιδεινώθηκε εξαιτίας των συγκρούσεων.

Εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, ο Γενς Λέρκε, απηύθυνε έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις οργανώσεις αρωγής.

«Χωρίς αυτό, απλώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΟΗΕ στην Γενεύη διευκρινίζοντας ότι οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες στερούνταν πόρων για να λειτουργήσουν στο Σουδάν ήδη πριν από το ξέσπασμα των συγκρούσεων.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, οι συγκρούσεις ανάμεσα στον τακτικό στρατό και τις δυνάμεις των παραστρατιωτικών από τα μέσα Απριλίου ανάγκασαν περισσότερους από 334.000 ανθρώπους να διαφύγουν από την χώρα.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους τις δύο τελευταίες εβδομάδες ξεπερνούν όλες τις μετακινήσεις που συνδέονται με την σύρραξη στο Σουδάν το 2022», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ο ΟΗΕ φοβάται μαζική έξοδο από το Σουδάν «άνω των 800.000 ανθρώπων», αν συνεχισθούν οι συγκρούσεις, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές αγνοούν τις συμφωνίες για εκεχειρία, ενώ η διεθνής κοινότητα φοβάται ανθρωπιστική καταστροφή.

«Αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται στις αρχές της και προσπαθούμε να παραθέσουμε τους αριθμούς για να δώσουμε μία εικόνα για τις διαστάσεις της έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η Ολγκα Σαραγκάντο, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

ΕΚ

Μαίνονται οι συγκρούσεις

Συνεχίζονται και σήμερα οι σφοδρές συγκρούσεις στο Σουδάν μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικής οργάνωσης, παρά την παράταση της εκεχειρίας η οποία παραβιάζεται συνεχώς, την ώρα που η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την ανθρωπιστική κατάσταση που οδεύει στην «καταστροφή».

«Ακούμε πυροβολισμούς, πολεμικά αεροσκάφη και αντιαεροπορικά πυρά», δήλωσε κάτοικος του Χαρτούμ, της πρωτεύουσας του Σουδάν που έχει βυθιστεί στο χάος από τις 15 Απριλίου. Τότε ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ του επικεφαλής του στρατού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και του επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, γνωστού και ως Χεμεντί. Οι δύο άνδρες ηγούνταν της χώρας μετά το πραξικόπημα του 2021.

Από τις συγκρούσεις στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν, κυρίως το Νταρφούρ, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 500 άνθρωποι ενώ οι τραυματίες είναι δεκαπλάσιοι, σύμφωνα με απολογισμούς που δεν πιστεύεται ότι αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

Την Κυριακή παρατάθηκε για 72 ώρες η εκεχειρία, η οποία όμως δεν έχει γίνει σεβαστή.

Οι αλλοδαποί εξακολουθούν να φεύγουν από τη χώρα, ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά ότι «περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι» θα αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, το Τσαντ, η Αιθιοπία και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Όσοι μένουν πίσω είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις σε πόσιμο νερό, ηλεκτρική ενέργεια και τρόφιμα, την ώρα που η θερμοκρασία στο Χαρτούμ ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Βία και λεηλασίες

Η σύγκρουση έχει μετατρέψει την ήδη υπάρχουσα ανθρωπιστική κρίση σε «πραγματική καταστροφή», προειδοποίησε χθες Δευτέρα ο Άμπντου Ντίενγκ, συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας για το Σουδάν.

Για τον Κενυάτη πρόεδρο Ουίλιαμ Ρούτο η κρίση έχει φτάσει σε «ένα καταστροφικό επίπεδο». Οι δύο στρατηγοί αρνούνται «να εισακούσουν τις εκκλήσεις» της διεθνούς κοινότητας, κατήγγειλε, ενώ ζήτησε να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Σουδάν «με ή χωρίς εκεχειρία».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Ρούτο «επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ» στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου «να τερματιστεί η σύγκρουση» και να διασφαλιστεί «η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς εμπόδια».

Ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς μετέβη χθες στο Ναϊρόμπι για μια έκτακτη αποστολή. Η κατάσταση «μετά τις 15 Απριλίου είναι καταστροφική», έγραψε στο Twitter.

Από τη βία και τις λεηλασίες δεν γλίτωσαν ούτε τα νοσοκομεία ούτε οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, πολλές από τις οποίες αναγκάστηκαν να αναστείλουν μέρος των δραστηριοτήτων τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκανε επίσης λόγο για «καταστροφή» του συστήματος υγείας του Σουδάν, το οποίο ήδη πριν το ξέσπασμα των συγκρούσεων βρισκόταν σε δύσκολη κατάσταση, καθώς εναντίον της χώρας, μιας από τις πιο φτωχές παγκοσμίως, είχαν επιβληθεί κυρώσεις επί δύο δεκαετίες.

Μόνο το 16% των δομών υγείας λειτουργεί στο Χαρτούμ και ακόμη και σε αυτές υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικά υλικά και προσωπικό.

Έκτακτες απομακρύνσεις

Η βοήθεια φτάνει στο Χαρτούμ με το σταγονόμετρο: έξι εμπορευματοκιβώτια με ιατρικά υλικά από τον ΠΟΥ έφτασαν κυρίως για την αντιμετώπιση σοβαρών τραυματισμών και του οξέος υποσιτισμού. Καύσιμα, τα οποία είναι ολοένα και πιο σπάνια, διανεμήθηκαν σε κάποια νοσοκομεία που εξαρτώνται από γεννήτριες.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) άρχισε επίσης να επαναλαμβάνει τις δραστηριότητές του, έπειτα από προσωρινή αναστολή μετά τον θάνατο τριών εργαζόμενών του.

Εκτός από το Χαρτούμ, χάος επικρατεί στο Δυτικό Νταρφούρ, όπου ακόμη και πολίτες συμμετέχουν στις συγκρούσεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος έκανε λόγο για περίπου 100 νεκρούς από την προηγουμένη εβδομάδα.

«Το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει εντελώς στην Ελ Γκενέινα» πρωτεύουσα του Δυτικού Νταρφούρ, τόνισε το συνδικάτο των Σουδανών γιατρών, προσθέτοντας ότι μετά τη λεηλασία ιατρικών κέντρων και καταυλισμών εκτοπισμένων έγιναν «έκτακτες απομακρύνσεις» ανθρωπιστικών ομάδων.

Συνολικά περισσότεροι από 330.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ