Νεκρός ο αδερφός του «Επισκέπτη» που οργάνωσε την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ

Νεκρός στις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας είναι ο αδερφός του διοικητή του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ, γνωστός και ως «Guest» (Επισκέπτης), όπως μετέδωσαν ΜΜΕ που συνδέονται με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Ο Αμπντούλ Φατάχ Ντέιφ και κάποιοι άλλοι συγγενείς του σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στο Χαν Γιουνίς, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τις αναφορές.

Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από το Σάββατο ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων αεροπορικών πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας που κατέστρεψαν κτίρια, τα οποία παρουσίασε ως «κέντρα διοίκησης» της Χαμάς.

Θέμα χρόνου θεωρείται επίσης η χερσαία εισβολή στη Γάζα. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ δεσμεύτηκε χθες να κλιμακώσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς. Σε δηλώσεις του στα ισραηλινά στρατεύματα κοντά στον φράχτη της Γάζας την Τρίτη, ο Γκαλάντ είπε: «Ξεκινήσαμε την επίθεση από αέρος, αργότερα θα έρθουμε και από το έδαφος. Ελέγχουμε την περιοχή από τη δεύτερη μέρα και είμαστε στην επίθεση η οποία θα ενταθεί μόνο». «Η Χαμάς ήθελε μια αλλαγή και θα την έχει. Η Γάζα δεν θα είναι πια ίδια».

Προηγήθηκε η αιφνιδιαστική επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ, το περασμένο Σάββατο, που κατέληξε σε θανάτους πολλών αμάχων και την απαγωγή δεκάδων Ισραηλινών.

Η επιτυχία της επίθεσης της Χαμάς αλλά και ο μεγάλος αριθμός μαχητών που κατάφερε να συγκεντρώσει αποδίδονται στον Μοχάμεντ Ντέιφ.

Ποιος είναι ο φαντομάς… «Επισκέπτης»

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ έχει επιβιώσει από πολλές απόπειρες δολοφονίας. Το Ισραήλ τον θεωρεί υπεύθυνο για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Γενικά θεωρείται ένα πρόσωπο πολύ σεβαστό τόσο στη Χαμάς όσο και στους Παλαιστίνιους, που δεν ενδιαφέρεται για τις εσωτερικές έριδες. Αντίθετα, είναι αφοσιωμένος στη σύγκρουση και πεπεισμένος ότι η βία είναι η λύση.

Γεννήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιούνις, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960.

Στο παρελθόν κατασκεύαζε βόμβες και ήταν ο αρχιτέκτονας ενός δεκαετούς προγράμματος για τη διάνοιξη ενός δικτύου σηράγγων κάτω από τη Γάζα. Εκτιμάται ότι τον καθοδήγησε ο Γιάχια Αγιάς, βομβιστής με το ψευδώνυμο «Μηχανικός» που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ το 1996 με ένα κινητό τηλέφωνο με εκρηκτικά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ