Να μειωθεί η γραφειοκρατία στην ΕΕ για να βοηθηθούν οι επενδύσεις

Την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να βοηθηθούν οι επενδύσεις, τονίζουν με κοινή τους παρέμβαση οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ και Μάρκο Μπούσμαν.

«Δεν πρέπει να βλάπτουμε την οικονομία με δυσανάλογα πρόσθετα γραφειοκρατικά βάρη. Ζητάμε υποστήριξη για αυτό, τόσο από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα όσο και από τους ευρωπαίους εταίρους», αναφέρουν οι δύο υπουργοί, καθώς σήμερα συνεδριάζει το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο στο Μέσεμπεργκ.

Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων λίγο πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο «Πράσινος» Χάμπεκ τονίζει: «Στη Γερμανία και σε ολόκληρη την ΕΕ, μια πραγματική γραφειοκρατία έχει εμφανιστεί κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Αυτό είναι πλέον ένα πραγματικό εμπόδιο για τις επενδύσεις. Είναι καιρός να λάβουμε αντίμετρα».

Από την πλευρά του, ο Μπούσμαν (FDP) σημειώνει ότι είναι σημαντικό να περιοριστούν τα «ψηλά βουνά από χαρτί, σε… λοφάκια…Θα διατηρήσουμε αυτά που κάνουν την Ευρώπη δυνατή. Ό,τι μας αποδυναμώνει, να τα ρίξουμε στον καταστροφέα εγγράφων».

«Καταπολέμηση της γραφειοκρατικής εξάντλησης»

Στη συνεδρίαση του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου, θα εγκριθούν  οι ακρογωνιαίοι λίθοι ενός νόμου για την ανακούφιση της γραφειοκρατίας σε εθνικό επίπεδο. «Το σήμα εκκίνησης για την καταπολέμηση της γραφειοκρατικής εξάντλησης έχει ήδη δοθεί σε εθνικό επίπεδο», είπε ο Μπούσμαν. «Σε μια ενωμένη Ευρώπη, ωστόσο, η εθνική δράση δεν αρκεί πλέον. Ένας μεγάλος αριθμός επαχθών κανονισμών προέρχεται από την ΕΕ», προσθέτει.

Ο Γερμανός, Φιλελεύθερος, υπουργός Δικαιοσύνης προσθέτει ότι μαζί με τον Χάμπεκ, θα ξεκινήσουν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία κατά της γραφειοκρατίας. «Πρώτα από όλα θέλουμε να κερδίσουμε τους στενούς μας εταίρους, ξεκινώντας από τη Γαλλία», προσθέτει.

Οι δύο υπουργοί χαιρετίζουν το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ασχοληθεί με το θέμα της περιττής γραφειοκρατίας. «Θα θέλαμε να το εκλάβουμε αυτό ως ώθηση και να ξεκινήσουμε μια γαλλογερμανική πρωτοβουλία για τη μείωση της γραφειοκρατίας στην ΕΕ».

Ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα

Οι υπουργοί καλούν την Επιτροπή της ΕΕ να καταρτίσει ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για μέτρα επιτάχυνσης και ανακούφισης που μπορούν να εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα.

Οι επιχειρηματικές ενώσεις παραπονιούνται εδώ και καιρό για υπερβολική γραφειοκρατία. Ταυτόχρονα, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι οι γερμανικές εταιρείες θα μπορούσαν να γίνουν λιγότερο ανταγωνιστικές διεθνώς λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, αλλά και του κολοσσιαίου προγράμματος επιδοτήσεων για πράσινες επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Ο Μπούσμαν τονίζει ότι η μείωση της γραφειοκρατίας όχι μόνο θα ενισχύσει την ανάπτυξη για ολόκληρη την Ευρώπη χωρίς κόστος, αλλά θα αυξήσει επίσης την ελκυστικότητα της ευρωπαϊκής  επιχείρησης στον διεθνή ανταγωνισμό.

«Ο συνεχιζόμενος μετασχηματισμός της οικονομίας, η ανάπτυξη και η επέκταση στρατηγικά σημαντικών τομέων όπως η μικροηλεκτρονική, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι υποδομές υδρογόνου σε όλη την ΕΕ μπορούν να επιτύχουν μόνο εάν εξαλειφθούν η περιττή γραφειοκρατία και τα βάρη», λέει ο Χάμπεκ.«Χρειαζόμαστε επιτάχυνση και  μέτρα ελάφρυνσης, χωρίς να θυσιάζουμε τα απαραίτητα πρότυπα προστασίας».

Απλοποίηση των διαδικασιών

Στο έγγραφο, οι δύο υπουργοί προτείνουν μεγάλο αριθμό συγκεκριμένων μέτρων. Οι διαδικασίες σχεδιασμού και έγκρισης θα πρέπει να γίνουν ταχύτερες και απλούστερες. Θα πρέπει επίσης να απλουστευθεί ο διοικητικός φόρτος σε σχέση με την εργατική νομοθεσία για την απόσπαση εργαζομένων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όταν αναθεωρηθεί ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων, ο Χάμπεκ και ο Μπούσμαν θέλουν να εργαστούν περισσότερο για να γίνουν οι διατάξεις σαφέστερες. Επιπλέον, θα πρέπει να εξεταστούν μέτρα για να απαλλάσσονται «αποτελεσματικά» οι μικρές και μεσαίες εταιρείες από υποχρεώσεις πληροφόρησης, τεκμηρίωσης και επαλήθευσης.

Οι δύο υπουργοί θέλουν επίσης να εργαστούν για την απλούστευση της εμπορίας των πιστοποιητικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη διαφάνεια τους.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...