Νέο ηχηρό χαστούκι στη Δύση: Η Gazprom σταματά κι άλλον στρόβιλο στον αγωγό Nord Stream – Μείωση ροών φυσικού αερίου στο 20%

Η ρωσική Gazprom δίνει μια νέα ακόμα «απάντηση» – χαστούκι στη Δύση, καθώς ανακοίνωσε πως σταματά άλλον έναν στρόβιλο στον αγωγό Nord Stream 1 προς τη Γερμανία, προκαλώντας έτσι περαιτέρω μείωση των ροών φυσικού αερίου στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού, αρχής γενομένης από τις 27 Ιουλίου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε, «οι κυρώσεις συνεχίζουν να εμποδίζουν τη συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1» και ενημέρωσε ότι η διακοπή της λειτουργίας μιας ακόμα τουρμπίνας στον αγωγό θα οδηγήσει σε νέα μείωση των ροών φυσικού αερίου, στέλνοντας ισχυρή προειδοποίηση ότι οι ενεργειακές προμήθειες προς την Ευρώπη παραμένουν σε κίνδυνο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός ανέφερε ότι έλαβε έγγραφα από τη Siemens και τον Καναδά για μια τουρμπίνα του Nord Stream 1 που βρίσκεται καθ’ οδόν από το Μόντρεαλ στη Ρωσία. 
Αλλά πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά τον μεγαλύτερο αγωγό της Ρωσίας προς την Ευρώπη.
«Η Gazprom έχει μελετήσει τα έγγραφα, αλλά πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν αντιμετωπίζουν τους κινδύνους που είχαν επισημανθεί και εγείρουν επιπρόσθετα ερωτήματα» επισημαίνεται σε ανακοίνωση. 
«Επιπρόσθετα, η Gazrpom θεωρεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα όσον αφορά τις κυρώσεις της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου, η επίλυση των οποίων είναι σημαντική για την παράδοση της τουρμπίνας στη Ρωσία» επισημαίνεται. 
Η Gazprom ανακοίνωσε επίσης, ότι λόγω της διακοπής της τουρμπίνας, η ημερήσια παραγωγική ικανότητα στο ρωσικό σταθμό συμπίεσης Portovaya θα μειωθεί στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου την ημέρα από τις 04:00 GMT στις 27 Ιουλίου, από την πλήρη χωρητικότητά της άνω των 160 mcm ανά μέρα.Η ανακοίνωση της εταιρείας:

FYhOvOXXEAAq3rH.png


Ο Vladimir Putin είχε προειδοποιήσει…

Ο Ρώσος πρόεδρος Putin προειδοποίησε για αυτή την εξέλιξη την περασμένη εβδομάδα. 
Επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι στα τέλη Ιουλίου θα αποσταλεί άλλη τουρμπίνα για εργασίες επισκευής, σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο TASS.

Leyen (Κομισιόν): Η Ευρώπη να ετοιμαστεί για πλήρη διακοπή του ρωσικού αερίου – Αργά ή γρήγορα θα συμβεί

Νωρίτερα πάντως, σαφή προειδοποίηση πως η Ευρώπη θα πρέπει να ετοιμαστεί για μια πλήρη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία απηύθυνε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, η οποία εκτίμησε πως αυτό αργά ή γρήγορα, θα συμβεί.

«Αυτή τη στιγμή η Ρωσία έχει διακόψει την παροχή αερίου ή παρέχει μερικώς αέριο σε 12 κράτη – μέλη της ΕΕ.
Ωστόσο, η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο, μια πλήρη διακοπή στη ροη φυσικού αερίου που θα συμβεί αργά ή γρήγορα» ανέφερε σε δηλώσεις της στο πρακτορείο ειδήσεων DPA η επικεφαλής της Κομισιόν.
Επιπλέον, η von der Leyen κάλεσε τις χώρες που είναι λιγότερο εξαρτημένες από το ρωσικό αέριο να λάβουν μέρος στις προσπάθειες για την εξοικονόμηση ενέργειας.
«Ακόμα και τα κράτη που δεν λαμβάνουν καθόλου αέριο από τη Ρωσία, δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τις συνέπειες μιας πιθανής διακοπής αερίου στην εσωτερική μας αγορά» υποστήριξε η von der Leyen, επισημαίνοντας πως οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών αλληλοσυνδέονται και πως η κρίση αερίου θα επηρεάσει με τη μια ή την άλλη μορφή όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.
«Είναι σημαντικό τα κράτη – μέλη να μειώσουν την κατανάλωση τους, έτσι ώστε ο καθένας να εξοικονομεί και να μοιράζεται το αέριο με εκείνα τα κράτη που το έχουν περισσότερη ανάγκη» είπε η von der Leyen, αναφέροντας πως η ενεργειακή αλληλεγγύη είναι μια βασική αρχή των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Γερμανία: Θα τα καταφέρουμε

Εν τω μεταξύ, αισιοδοξία υπάρχει στη Γερμανία ότι θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου έως την έναρξη του χειμώνα.
Σε μήνυμα του στο twitter ο Klaus Miller, επικεφαλής του Bundesnetzagentur, του ρυθμιστικού δικτύου της Γερμανίας, είπε ότι η χώρα βρίσκεται ξανά σε πορεία για την επίτευξη των στόχων της αποθήκευσης φυσικού αερίου και τώρα αποσκοπεί να φτάσει στο 75% των επιπέδων στα οποία στοχεύει ως την 1η Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, ο Miller υποστήριξε ότι η εισαγωγέας φυσικού αερίου Uniper σταμάτησε επίσης να αντλεί ποσότητες από το αποθηκευμένο αέριο.

Για την κατάσταση γύρω από το Nord Stream

Από τα μέσα Ιουνίου, ο αγωγός φυσικού αερίου λειτουργεί μόνο στο 40% (67 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως) της μέγιστης χωρητικότητάς του λόγω της άκαιρης επιστροφής του αεριοστροβίλου της Siemens μετά από επισκευές λόγω των καναδικών κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Στις 9 Ιουλίου, μετά από πολλά αιτήματα, ο Καναδάς αποφάσισε να επιστρέψει τον επισκευασμένο στρόβιλο της Siemens. 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η επιστροφή του στροβίλου Nord Stream από τον Καναδά δεν παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, καθώς δεν ισχύουν για εξοπλισμό διαμετακόμισης φυσικού αερίου.

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση

Ο κόσμος βιώνει την πρώτη πραγματικά παγκόσμια ενεργειακή κρίση στην ιστορία.

Και όπως προειδοποιεί εδώ και πολλούς μήνες η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της αναταραχής στην αγορά ενέργειας.
Η κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη χτίζεται εδώ και λίγο καιρό και ο ρόλος της Ρωσίας σε αυτήν ήταν ξεκάθαρος από την αρχή.
Τον Σεπτέμβριο του 2021 – πέντε μήνες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – ο IEA επεσήμανε ότι η Ρωσία εμπόδιζε σημαντική ποσότητα φυσικού αερίου να φτάσει στην Ευρώπη.
Πολλοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου περαιτέρω τον Ιανουάριο, τονίζοντας πώς οι μεγάλες και αδικαιολόγητες μειώσεις της Ρωσίας στις προμήθειες στην Ευρώπη δημιουργούσαν «τεχνητή στενότητα στις αγορές» και ανέβαζαν τις τιμές την ίδια ακριβώς στιγμή που αυξάνονταν οι εντάσεις για την Ουκρανία.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, κανείς στην Ευρώπη ή αλλού δεν θα μπορούσε να έχει αυταπάτες σχετικά με τους κινδύνους γύρω από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.
Μόλις μια εβδομάδα μετά την έναρξη της εισβολής, ο IEA δημοσίευσε το Σχέδιο 10 σημείων για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο, παρουσιάζοντας τις πρακτικές ενέργειες που θα μπορούσε να λάβει η Ευρώπη.
Τόνισε την ανάγκη να μεγιστοποιηθούν οι προμήθειες φυσικού αερίου από άλλες πηγές, να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ηλιακή και αιολική ενέργειας, να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι υπάρχουσες πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πυρηνική ενέργεια και να ενισχυθούν τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης σε σπίτια και επιχειρήσεις.

H Gazprom ενεργοποίησε τη ρήτρα «Ανωτέρα βία»

Η ρωσική Gazprom ενημέρωσε τους πελάτες της στην Ευρώπη ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την προμήθεια φυσικού αερίου λόγω «εξαιρετικών» συνθηκών, σύμφωνα με επιστολή που αποκάλυψε το Reuters.
Ειδικότερα, σε επιστολή της στις 14 Ιουλίου η Gazprom κήρυξε αναδρομικά ανωτέρα βία στις προμήθειες από τις 14 Ιουνίου.
Η είδηση ​​έρχεται καθώς ο Nord Stream 1, ο βασικός αγωγός που παραδίδει ρωσικό αέριο στη Γερμανία και πέραν αυτής, βρίσκεται στην ετήσια 10ήμερη συντήρηση που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 21 Ιουλίου.
Η επιστολή ενίσχυσε τους φόβους στην Ευρώπη ότι η Μόσχα μπορεί να μην επανεκκινήσει τον αγωγό στο τέλος της περιόδου συντήρησης ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εντείνοντας μια ενεργειακή κρίση που κινδυνεύει να οδηγήσει την περιοχή σε ύφεση.

Τι θα συμβεί εάν η Ρωσία σταματήσει το φυσικό αέριο

Σε μια ανάλυση στις αρχές του Ιουλίου, οι αναλυτές της UBS παρουσίασαν μια λεπτομερή εικόνα για το τι βλέπουν να συμβαίνει εάν η Ρωσία σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Σε ένα τέτοιο σενάριο θα μειώνονταν τα εταιρικά κέρδη κατά περισσότερο από 15%.
Το selloff στην αγορά θα ξεπερνούσε το 20% στο Stoxx 600 και το ευρώ θα έπεφτε στα 90 σεντς.
Η βιασύνη των επενδυτών για μετακίνηση σε πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία θα οδηγούσε τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων αναφοράς στο 0%.
«Τονίζουμε ότι αυτές οι προβλέψεις θα πρέπει να θεωρηθούν ως πρόχειρες προσεγγίσεις και σε καμία περίπτωση ως χειρότερο σενάριο», έγραψε ο Arend Kapteyn, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS.

Η επιστολή της Gazprom για την «force majeure»

Το περιεχόμενο της επιστολής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom σε έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές φυσικού αερίου, σχετικά με τις διαταραχές στον εφοδιασμό, αποκαλύπτει το Reuters.
Ειδικότερα, στην επιστολή με ημερομηνία 14 Ιουλίου, η Gazprom επικαλέστηκε «force majeure» (σσ. ανωτέρα βία) σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις εφοδιαστικές της υποχρεώσεις λόγω «έκτακτων περιστάσεων που είναι εκτός του ελέγχου της».
Όπως αναφέρει η επιστολή, το force majeure, μια ρήτρα την οποία επικαλείται μια επιχείρηση όταν πλήττεται από κάτι πέρα από τον έλεγχό της, ισχύει για παραδόσεις που ξεκινούν από τις 14 Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η επιστολή αφορούσε προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
«Η επίκληση ανωτέρας βίας, που χρησιμοποιείται όταν μια επιχείρηση υποστεί μια ζημιά από κάτι πέρα από τον έλεγχό της, πιθανότατα θα κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης» μεταδίδει το Reuters.

Οι εργασίες στον Nord Stream

Σύμφωνα με το ετήσιο χρονοδιάγραμμα συντήρησης, o Nord Stream θα επαναλειτουγήσει την ερχόμενη Πέμπτη (21/7/2022), πράγμα που σημαίνει ότι η ροή φυσικού αερίου θα πρέπει να ξαναρχίσει την επόμενη μέρα.
Πάντως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να μην είναι εύκολο να προσδιοριστεί εάν η Ρωσία θα αποκαταστίσει πλήρως τις ροές φυσικού αερίου. Σύμφωνα με ένα σενάριο, η Μόσχα θα μπορούσε να ενεργοποιήσει ξανά τον αγωγό, αλλά με μικρότερο όγκο, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα που συνδέονται με τις κυρώσεις.
Η Γερμανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και λειτουργεί επίσης ως διαμετακομιστικός κόμβος για το φυσικό αέριο που κατευθύνεται προς την Αυστρία, την Τσεχία και την Ουκρανία.
Η γερμανική βιομηχανία κατασκευάζει επίσης πρώτες ύλες και εξαρτήματα, από γυαλί μέχρι πλαστικά και άλλες χημικές ουσίες, που είναι ζωτικής σημασίας για άλλους κατασκευαστές σε όλη την Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν.

Για πολλούς λόγους, η Ρωσία έχει ήδη σταματήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στη Γαλλία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, τη Δανία και την Ολλανδία. Πρόσφατα μείωσε τις προμήθειες στη Γερμανία και την Ιταλία, κατηγορώντας τις δυτικές κυρώσεις για τις περικοπές.
Σε περίπτωση που ο Nord Stream παραμείνει κλειστός μετά και την Πέμπτη (21/7/2022), το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χρησιμοποιώντας νέα νομοθεσία για να πάρει τον έλεγχο της αγοράς ενέργειας. Και εάν η περικοπή οδηγήσει σε έλλειψη φυσικού αερίου, θα μπορούσε να συσσωρεύσει τα καύσιμα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ