Νέες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων – Κούρσα ανόδου και το 2024

Συνεχίζει και θα συνεχίζει να είναι ελκυστική η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα για ξένους (λόγω golden visa, επενδυτικού προορισμού – ενδιαφέροντος)… την ίδια ώρα όμως απλησίαστες είναι οι τιμές για τους Έλληνες (με χαμηλή αγοραστική δύναμη – πιστοληπτική ικανότητα) αφού η μέση άνοδος των τιμών, για φέτος έφθασε το 15% ενώ για το 2024, θα διαμορφωθεί στο 7%, σύμφωνα ειδική ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας.

Παράλληλα σημειώνεται ότι και το κόστος κατασκευής αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,4% το 2021-22 – σύμφωνα με τον σύνθετο δείκτη κόστους δομικών υλικών της ΕΛΣΤΑΤ – και κατά 8,7% ετησίως το 7Μ:2023, παραμένοντας 20% υψηλότερο από το μέσο επίπεδό του κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Όπως και να έχει όμως η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς οικιστικών ακινήτων καταγράφει τον ισχυρότερο ρυθμό εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια.

Μαλιστα με βάση επεξεργασία στοιχείων της ΤτΕ, ο επίτιμος προέδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητική και επιστημονικός σύμβουλος της SOLUM Property Solutions, επισημαίνει ότι στην περιοχή της Μητροπολιτικής Αθήνας έχουν πλέον ανακτηθεί σχεδόν πλήρως μετα τη δεκαετία κρίση στις τιμες ακινήτων η οποία ξεκίνησε το 2007. Ωστόσο, στη Θεσσαλονίκη οι απώλειες στις τιμές που σημειώθηκαν είναι πολύ κοντά στα επίπεδα του 2007, ενώ στις άλλες περιοχές υπολείπονται κατά 15 έως 20%.

Σύμφωνα πάντως και με τις εκτιμήσεις των αναλυτών η ζήτηση δεν πρόκειται να σταματήσει, αντίθετα θα συνεχίσει να επιταχύνεται και θα φτάσει σε περίπου 35 χιλ. κατοικίες ετησίως τα επόμενα χρόνια, κυμαινόμενη ελαφρώς υψηλότερα της προσφοράς, δημιουργώντας προσωρινά υπερβάλλουσα ζήτηση περίπου 30 χιλ. κατοικιών το 2023-24. Σε συνδυασμό με την αρκετά σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους κατασκευής, αναμένεται να οδηγήσουν σε μέση άνοδο των τιμών κατοικιών κατά περίπου 7% ετησίως την ίδια περίοδο.

Κατα πολύ τις τιμες προ κρίσης έχουν ξεπεράσει οι περιοχές γύρω από το μεγάλο σχέδιο αστικής ανάπλασης στο Ελληνικό διότι πέραν των άλλων, απευθύνονται σε ένα ειδικό αλλά και διεθνές κοινό.

Για παράδειγμα η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο στη Βουλιαγμένη παρουσιάζει σταθερή άνοδο κάθε χρόνο. Για τις πολυτελείς μονοκατοικίες και τις βίλες οι τιμές μπορεί να φτάσουν μέχρι και 13.000 ευρώ ανά τ.μ.

Για τις πολυτελείς μονοκατοικίες και τις βίλες οι τιμές μπορεί να φτάσουν μέχρι και 13.000 ευρώ ανά τ.μ. Όσον αφορά την ενοικίαση, κατέχει και πάλι τα πρωτεία της ακρίβειας, με τη μέση τιμή των ενοικίων να αγγίζουν τα 18 ευρώ ανά τ.μ.

Μεγάλο ομως ενδιαφέρον παρουσιάζουν για τους επενδυτές και οι εξοχικές κατοικίες της Ελλάδας, οι οποίες σημείωσαν αύξηση 33,5% στις αγοραπωλησίες το 2023 από ξένους με προτίμηση στις ακριβότερες κατοικίες σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η Elxis, εταιρεία που ειδικεύεται στην αγορά εξοχικών κατοικιών, με γραφεία σε Ολλανδία, Κρήτη και Θεσσαλονίκη.

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, είχε ήδη ξεπεραστεί σημαντικά ο αριθμός των πωλήσεων εξοχικών που πωλήθηκαν στο σύνολο του 2022, δημιουργώντας σημαντική αισιοδοξία για το σύνολο του τρέχοντος έτους, αλλά και το 2024. Η έρευνα δείχνει ότι οι ξένοι αγόρασαν φέτος στην Ελλάδα περισσότερα και ακριβότερα εξοχικά, ενώ καταγράφονται αυξήσεις 33% στην αξία των πωλήσεων και 12,5% στη μέση τιμή αγοράς.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από γερμανόφωνες χώρες και συγκεκριμένα την Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, ενώ ακολουθούν η Ολλανδία και το Βέλγιο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...