Νέα δημοσκόπηση-σοκ λίγο πριν τις δεύτερες εκλογές επιβεβαιώνει το χειρότερο σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ

Το χειρότερο σενάριο, δηλαδή το γεγονός ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί κάτω από το 20%, επιβεβαιώνει ακόμη μέτρηση που αφορά αυτή τη φορά στις νέες ηλικίες. Το 33,6% όσων βρίσκονται στο ηλιακό φάσμα 17-42 προτίθενται να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, ενώ το 39% προτιμά να δει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό στις εκλογές που αναμένονται σε λίγες μέρες Κυριακή, 25 Ιουνίου, σύμφωνα με έρευνα που διενέργησε η Κάπα Research, επικεντρώνοντας στις νεότερες γενιές, δηλαδή τους millenials και τους gen Z. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τις γενιές που με το που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, είτε ξεκινούσαν να φτιάχνουν τη ζωή τους, σπουδάζοντας και μπαίνοντας στην αγορά εργασίας, είτε όντως μεγάλωσαν μέσα στην προηγούμενη κρίση, τελείωσαν το σχολίο εν μέσω κορωνοϊού κλπ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Κάπα Research, στις ηλικίες 17-42 (Γενιά Z και millennials) η πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται ως εξής:

  • ΝΔ: 33,6%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 20,4%
  • ΠΑΣΟΚ: 9,3%
  • ΚΚΕ: 6,6%
  • Ελληνική Λύση: 3,6%
  • Νίκη: 2,8%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 4,8%
  • ΜέΡΑ25: 4,6%
  • Σπαρτιάτες: 3,8%
  • Ανταρσύα: 1,7%
  • Αλλο κόμμα: 2,4%
  • Λευκό/Ακυρο: 0,6%
  • Δεν έχω αποφασίσει: 4,1%
  • Δεν θα ψηφίσω/Δεν απαντώ: 1,7%

Ποιος θα θέλατε να αναδειχθεί πρωθυπουργός και βασικές προτεραιότητες

Στο ερώτημα «από τα κόμματα που εισήλθαν ή πλησίασαν την είσοδο στη Βουλή στις εκλογές του Μαΐου, ποιος θα θέλατε να αναδειχθεί πρωθυπουργός σε αυτές τις εκλογές;», ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 39%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 24%.

Επίσης, για τις ηλικίες 17-42 οι βασικές προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα πρέπει να είναι:

  • Υγεία
  • Μισθοί-Συντάξεις
  • Παιδεία

Περισσότεροι νέοι νιώθουν πλέον αισιόδοξοι για το μέλλον

Οπως αναφέρει ο διευθυντής Ερευνών της Κάπα Research, Αλέξης Ρουτζούνης, στην πραγματικότητα, παρατηρώντας όσους είναι σήμερα 17-42 ετών, αντιλαμβανόμαστε τη μεγάλη απόσταση που έχει διανύσει η χώρα: 52% είναι το ποσοστό όσων δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον τους, με το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 να ήταν μόλις 25%.

Είναι η πρώτη γενιά που πατά σε μετα-υλιστικές αξίες, αφού η οικογένεια, οι φίλοι, ο έρωτας, η προσφορά στην κοινωνία δίνουν σημασία στη ζωή τους μαζί με την έγνοια για το πώς θα πορευθούν στην επαγγελματική τους ζωή. Βρισκόμαστε, δηλαδή, πολύ μακριά από το επιφανειακό μοντέλο του lifestyle που κυριάρχησε για δεκαετίες στην ελληνική κοινωνία και ηττήθηκε με θόρυβο.

Το 55% θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι ωραίο μέρος για να ζει κανείς

Σχεδόν οι 6 στους 10 πιστεύουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ένας καλός τόπος για να ζει κανείς -υποστηρίζει το 55% των ερωτώμενων-, ποσοστό που ανέρχεται στο 60% στους μεγαλύτερους, 35-42 ετών. Η Ελλάδα είναι ο τόπος που θα εκπληρώσουν τα όνειρα και τους επαγγελματικούς τους στόχους (41%, από 30% το 2021). Από το 74% που θα «έφευγε από την Ελλάδα» το 2010, στο 58% του «μένω εδώ» το 2023, μπορούμε να μιλάμε πλέον για διακοπή της μεταναστευτικής τάσης και αναχαίτιση του brain drain.

Η αισιοδοξία για το μέλλον των νέων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ένα φως αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας, αφού υποχωρούν οι αρνητικοί δείκτες «στασιμότητα» και «κρίση» και ενισχύονται οι θετικοί δείκτες «ελπίδα» και «ανάπτυξη». Για να προχωρήσει, ωστόσο, η χώρα χρειάζονται μεγάλες, ριζικές αλλαγές ακόμη και με το κόστος της κοινωνικής αναταραχής σε τομείς που οι ίδιοι οι νέοι θέτουν ως προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση και αφορούν στην κοινωνική πολιτική (υγεία, παιδεία, μισθοί/συντάξεις, φόροι) και στην ενίσχυση της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Συνυφασμένο το μέλλον με την ΕΕ, θετική άποψη για το ΝΑΤΟ

Το 2015 οι γενιές αυτές πρωτοστάτησαν υπέρ του «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα. Σήμερα, η Δύση είναι η μεγάλη σταθερά των millennials και της γενιάς Ζ στην περίοδο της αστάθειας. Θεωρώντας εθνικό πλεονέκτημα στις κρίσεις την ενσωμάτωση της χώρας στην ενωμένη Ευρώπη (65%), για τους νέους το μέλλον της Ελλάδας είναι συνυφασμένο με την ΕΕ (68%).

Άλλωστε η θετική γνώμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύθηκε κατά 15 μονάδες την τελευταία μόλις διετία (53% από 38%), ενώ, παράλληλα, ενισχύθηκε και το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης (53% από 47%). Οι 4 στους 10 δηλώνουν θετική άποψη για το ΝΑΤΟ, ενώ η αποχώρηση από αυτό -σύνθημα αλλοτινών νέων γενεών- είναι αδιανόητη (μόλις το 22% υποστηρίζει αυτήν τη θέση). Η στροφή υπέρ της ένταξης της χώρας στη Δύση επηρεάζει καταλυτικά την εκλογική συμπεριφορά.

Εντυπωσιάζουν οι απόψεις των νέων

Ήδη από το 2021, η αντίστοιχη έρευνα της Κάπα Research στη νέα γενιά έδειχνε πως η επίθεση των νέων προς το πολιτικό σύστημα γίνεται περισσότερο από το «κέντρο», παρά από τα «άκρα». H έρευνα της Κάπα Research για τις νεότερες γενιές -τη γενιά των millennials και τη γενιά Ζ- σκιαγραφεί μια μοναδική κοινωνική ομάδα, ξεχωριστή τόσο σε σχέση με τις άλλες γενιές όσο και με τις αντίστοιχες νέες γενιές της προηγούμενης δεκαετίας.

Παρόλο που η διερεύνηση γίνεται σε μια δυσμενή γι’ αυτούς συγκυρία, την επαύριον των πολλαπλών κρίσεων που επηρέασαν το εισόδημα, τα σχέδια για το μέλλον τους, το ηθικό και την ψυχολογία τους, με δυο λόγια το σχέδιο της ζωής τους, η καταγραφή των απόψεών τους εντυπωσιάζει. Η ψήφος τους στις εκλογές του Μαΐου 2023 εξέπληξε όσους είχαν στο νου πως νέος σημαίνει, αυτόματα, αμφισβήτηση του status quo. Έχοντας ως νεανικό βίωμα την περιπέτεια της οικονομικής κρίσης, η πλειονότητα της νέας γενιάς επικυρώνει με την ψήφο της τις κεντρικές κατευθύνσεις της χώρας κατά την τελευταία τετραετία, ενώ ξεχωρίζει τους νέους πολιτικούς των τριών μεγαλύτερων κομμάτων που επιθυμεί να δει με ενισχυμένο ρόλο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ