Νέα δέσμη μέτρων στήριξης και στο βάθος… κάλπες

Παρεμβάσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με άρωμα εκλογών ετοιμάζεται να ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέσα στον Φεβρουάριο, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα δυσαρέσκειας που επικρατεί στην κοινωνία.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έχουν προαναγγείλει τις τελευταίες μέρες ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για νέα μέτρα στήριξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος Ιανουαρίου κλείνει επίσημα ο Προϋπολογισμός του 2022, ενώ την ίδια περίοδο θα έχει υπάρξει μία καλύτερη εικόνα για την πορεία των διεθνών τιμών στην ενέργεια, που θα κρίνει πόσα χρήματα μπορεί να εξοικονομηθούν από τον Προϋπολογισμό. Για το τρέχον έτος έχει υπολογιστεί ένα έκτακτο κονδύλι για την ενέργεια ύψους 1 δισ., με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά ότι θα μείνουν στο…ταμείο σχεδόν τα 600.000.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Κομισιόν όσο και το Eurogroup έχουν διαμηνύσει προς τα κράτη-μέλη να βάλουν τέλος στα οριζόντια μέτρα στήριξης και να εφαρμόζουν στο εξής στοχευμένες παρεμβάσεις με έμφαση τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Μαζί με την ενδεχόμενη υπέρβαση των φορολογικών εσόδων -που εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2022- στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το πακέτο των παροχών θα μπορεί
να αγγίξει τα 500.000.000 έως 600.000.000 ευρώ. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι με τις τρέχουσες τιμές στο φυσικό αέριο «μπορεί να είναι 700.000.000 ευρώ ο δημοσιονομικός χώρος για το 2023, αλλά με τις αβεβαιότητες ενός ολόκληρου έτους». Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, τη δεδομένη χρονική στιγμή το οικονομικό επιτελείο εξετάζει πέντε μέτρα στήριξης, που θα χρησιμοποιηθούν ως ανάχωμα στο ισχυρό κύμα ακρίβειας.

Νέα επιταγή ακρίβειας: Στα σενάρια που συζητούνται περιλαμβάνεται η χορήγηση ενός έκτακτου επιδόματος, εν είδει «επιταγής ακρίβειας», τόσο πριν από το Πάσχα όσο και
πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά και η χρηματοδότηση του «καλαθιού αγορών». Το Πάσχα πέρυσι είχε χορηγηθεί «επιταγή ακρίβειας» ύψους 324.000.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό είχαν προστεθεί 500.000.000 ευρώ τα περασμένα Χριστούγεννα, ενώ από τον Μάρτιο θα αρχίσουν να καταβάλλονται 650.000.000 ευρώ για το «καλάθι αγορών» και θα ακολουθήσουν έως το Πάσχα επιπλέον 500.000.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι της «επιταγής ακρίβειας» αναμένεται να είναι 1.700.000 πολίτες, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται -εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους- οικογένειες χαμηλόμισθων, δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστοι υπερήλικοι και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να συμπεριληφθούν οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά οι οποίοι δεν έλαβαν αύξηση στις συντάξεις τους, ώστε να λάβουν ένα εφάπαξ ποσό. Η τελική απόφαση θα ληφθεί, φυσικά, σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο και την ανάγκη ύπαρξης φέτος πρωτογενούς πλεονάσματος. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι ελάχιστοι, καθώς οι «κοφτές» ενδέχεται να είναι σημαντικοί, όπως ο συνταξιούχος να μην πήρε αύξηση φέτος, αλλά και να μην έχει όφελος από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, δηλαδή θα αφορά όσους είχαν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών: Με βάση ένα άλλο σενάριο, συζητείται παράλληλα η επιπλέον μείωση το τρέχον έτος των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6 ποσοστιαία μονάδα
(που έχει ωστόσο υψηλό κόστος ύψους περίπου 300.000.000 ευρώ).

Market pass: Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και η παράταση του καλαθιού αγορών» κατά ένα τρίμηνο, έως τον Οκτώβριο.

Fuel pass: Ακόμα ένα σενάριο που έπεσε στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών είναι διανομή μιας νέας επιδότησης για τα καύσιμα, καθώς η τιμή της βενζίνης έχει ξεπεράσει και
πάλι το 1,90 ευρώ το λίτρο με τις τάσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου να δείχνουν νέα άνοδο. Φαίνεται πως η κυβέρνηση επιθυμεί να δώσει ένα επίδομα για τα καύσιμα, καθώς οι διπλές εκλογές θα πέσουν πολύ κοντά στη γιορτή του Πάσχα, με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να καλούνται να πάνε στα χωριά τους τουλάχιστον τρεις φορές μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ