Μόνη της έμεινε η Νέα Δημοκρατία στο νομοσχέδιο για τα μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ

Σκληρή αναμέτρηση αναμένεται στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ.

Η νομοθετική πρωτοβουλία από κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία, που έρχεται προς ψήφιση, χωρίς να έχει προηγηθεί η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, φέρνει έντονες αντιδράσης σε όλη την αντιπολίτευση.

Για «Συνταγματικές ακροβασίες» κάνει λόγο η αντιπολίτευση που αναμένεται με το «καλημέρα» της συζήτησης να καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας, τονίζοντας ότι παραβιάζεται το άρθρο 16 που αναφέρει ότι «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση», τα οποία «τελούν υπό την εποπτεία του Kράτους».

Κυβέρνηση και Κυριάκος Μητσοτάκης κάνουν λόγο για μια εμβληματική μεταρρύθμιση και σε αυτό το μοτίβο θα κινηθούν, επιδιώκοντας να αναδείξουν τη μεταρρυθμιστική τους ατζέντα χαρακτηρίζοντας ως τουλάχιστον αντιφατική τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που επέλεξαν να καταψηφίσουν.

Είναι χαρακτηριστική η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνδιάσκεψη της ΔΑΠ, ότι ο κ. Κασσελάκης αν και σπούδασε σε μη κρατικό μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο λέει «όχι», ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης υπαναχώρησε από την αρχική του θέση, την ώρα που πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ και της συνταγματικότητας και της αναγκαιότητας της ρύθμισης.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αντιδρούν, επιχειρώντας βέβαια να «κερδίσουν» και ένα κομμάτι της νεολαίας που θα καταστήσει το ένα ή το άλλο κόμμα δεύτερη δύναμη στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Το think tank του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στον ρόλο των ερευνών στα πανεπιστήμια, προδιαγράφοντας τη φθίνουσα πορεία ή την ολοκληρωτική έλλειψη ερευνητικής διαδικασίας με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ανεξάρτητα ποιότητας, δεν εξυπηρετούν κανέναν σκοπό που δεν μπορεί να επιτύχει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο», υπογραμμίζεται.

Την ίδια ώρα οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Βουλή προεξοφλούν ένα δύσκολο τριήμερο για την κυβέρνηση στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο θα στηριχθεί από τους βουλευτές της ΝΔ, αφού καταψηφίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας έθεσαν μάλιστα, θέμα απόσυρσης του, λόγω ασυμβατότητας με το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Στην έκθεση της η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής παραπέμπει στο ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου. Στην πολυσέλιδη έκθεση της δεν καταλήγει σε συμπέρασμα αποδοχής ή προβληματισμού, σημειώνοντας πως το ζήτημα θα κριθεί στο ανώτατο επίπεδο από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Υπό το φως των ρυθμίσεων του Συντάγματος, της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 3457/1998 και λοιπές), του γεγονότος ότι η ανώτατη εκπαίδευση ανήκει, κατ’ αρμοδιότητα, στα κράτη μέλη της Ένωσης, της νεότερης νομολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτή αναλύεται ανωτέρω σε σχέση προς την ελληνική έννομη τάξη, και της ερμηνείας του Συντάγματος νοούμενης ως αντικειμενικής, το ζήτημα θα κριθεί, όπως μπορεί σχεδόν μετά βεβαιότητας να υποτεθεί, από την ελληνική δικαιοσύνη, δεδομένου ότι τα ζητήματα που μπορούν να τεθούν από την ψήφιση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου δεν έχουν απασχολήσει, υπό τη συγκεκριμένη μορφή τους, τη δικαιοσύνη, εθνική και ενωσιακή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ