Μπορέλ: Να επιβληθεί στο Ισραήλ η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους

Την άποψή του ότι η διεθνής κοινότητα ίσως χρειαστεί να επιβάλλει στο Ισραήλ την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους εξέφρασε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Αν δεν ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος, το μίσος και ο πόλεμος θα διαιωνίζονται, «γενιά τη γενιά», είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο στη Βαγιαδολίδ της Ισπανίας, όπου του απονεμήθηκε τιμητικά διδακτορικός τίτλος.

Ο κ. Μπορέλ εκτίμησε πως δεν υπάρχει πλέον περίπτωση Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση. «Οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι υπερβολικά εξοργισμένες η μια με την άλλη για να καταλήξουν σε συμφωνία μόνες τους», εξήγησε.

Κάλεσε «τον αραβικό κόσμο, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη» στο σύνολό τους να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, ακόμη κι αν προβάλλεται αντίσταση από το Ισραήλ.

Ο κ. Μπορέλ εξάλλου κατηγόρησε μέρος της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας πως χρηματοδότησε τη Χαμάς για να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη και να αποτρέψει έτσι τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ