Μπάιντεν και Ζελένσκι συζήτησαν για την εκπαίδευση Ουκρανών χειριστών στα F-16

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε χθες Πέμπτη με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με την εκπαίδευση ουκρανών πιλότων στον χειρισμό του μαχητικού αεροσκάφους F-16, η οποία θα αρχίσει στην αμερικανική επικράτεια τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Οι πρόεδροι Μπάιντεν και Ζελένσκι συζήτησαν για την έναρξη της εκπαίδευσης ουκρανών πιλότων μαχητικών και τη διαβεβαίωση πως θα δοθεί ταχεία έγκριση προκειμένου άλλες χώρες να μεταφέρουν F-16 τους στην Ουκρανία μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης», αναφέρει δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε νωρίτερα χθες πως θα συμμετάσχει στην εκπαίδευση ουκρανών πιλότων στα F-16 από τον επόμενο μήνα, αφήνοντας κατά μέρος τους δισταγμούς που εκφράζονταν για μήνες ως προς την παράδοση αεροσκαφών του τύπου στο Κίεβο.

Οι πιλότοι «θα εκπαιδευτούν στα αγγλικά» στο Τέξας τον Σεπτέμβριο προτού «πάρουν μέρος στον χειρισμό» των μαχητικών στην Αριζόνα (νοτιοδυτικά) τον Οκτώβριο, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου πτέραρχος Πατ Ράιντερ.

Νωρίτερα χθες, η Νορβηγία ανακοίνωσε πως θα γίνει η τρίτη χώρα που θα παραδώσει αεροσκάφη του τύπου (Lockheed Martin) στην ουκρανική πολεμική αεροπορία. Η Δανία έχει υποσχεθεί 19 και η Ολλανδία 42 μαχητικά.

Το Κίεβο απαιτούσε να του δοθούν F-16 επί μήνες, αλλά για αυτό απαιτείται μακρά εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον πτέραρχο Ράιντερ, πάντως, στην περίπτωση των ουκρανών πιλότων η εκπαίδευση θα διαρκέσει από πέντε ως οκτώ μήνες, καθώς έχουν ήδη ικανότητες.

Ο εκπρόσωπος τόνισε πως η εκπαίδευση στα αγγλικά είναι προαπαιτούμενο εξαιτίας «της περιπλοκότητας» και «της τεχνικής ορολογίας στα αγγλικά» που είναι απαραίτητο να γνωρίζουν πολύ καλά οι πιλότοι για να χειριστούν αυτά τα μαχητικά.

Το πράσινο φως για την παράδοση F-16 στην Ουκρανία πρακτικά δόθηκε από την G7 στη Χιροσίμα τον Ιούνιο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ