Μια «βιτρίνα» για τους Ευρωπαίους ηγέτες

Μια σύνοδος κορυφής που συγκέντρωσε περίπου 50 ευρωπαίους ηγέτες, δεκάδες βοηθούς και λεγεώνες δημοσιογράφων έληξε χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού οι συγκεντρωμένοι δεν κατάφεραν να κάνουν καμία σημαντική πρόοδο για την επίλυση των συγκρούσεων στο κατώφλι της Ευρώπης — ή οποιοδήποτε άλλο περιφερειακό ζήτημα.

Η νέα παρέμβαση του Εμανουέλ Μακρόν, με την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, πλασαρίστηκε από τους συμβούλους του ως μια ευκαιρία για τη διαμεσολάβηση μεταξύ των εμπόλεμων Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, την αποκλιμάκωση των εντάσεων στα Βαλκάνια και τη διεξαγωγή στρατηγικών συνομιλιών για την ασφάλεια της ηπείρου, σύμφωνα με το POLITICO.

Ενώ οι ηγέτες συσπειρώθηκαν γύρω από τον Ουκρανό Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος βρισκόταν στη Γρανάδα για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ευρώπης την ώρα που στις Η.Π.Α. ανησυχούν για παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, δεν κατάφεραν να σημειώσουν πρόοδο στις άλλες συγκρούσεις απουσία βασικών παραγόντων.

Μια «βιτρίνα» για τους Ευρωπαίους ηγέτες

Η έλλειψη ενθουσιασμού των ηγετών για τη σύνοδο κορυφής ήταν εμφανής από την αρχή της ημέρας, όταν πολλοί προσκεκλημένοι δεν μπόρεσαν να μπουν στον κόπο να σταματήσουν και να πουν δύο κουβέντες στο πλήθος των δημοσιογράφων που περίμεναν. Η Τζόρτζια Μελόνι από την Ιταλία προσπέρασε, μιλώντας στο κινητό της τηλέφωνο.

Ούτε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ούτε ο Ρίσι Σουνάκ του Ηνωμένου Βασιλείου μίλησαν στον Τύπο. Ο Εμανουέλ Μακρόν – η ιδέα του οποίου ήταν να δημιουργήσει την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα – δεν είχε τίποτα να πει καθ’ οδόν για τη συνάντηση.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου κοντά στο τέλος της ημέρας, ο Γάλλος πρόεδρος ενημέρωσε για τα γεγονότα της ημέρας. Εκτός από την ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο μεταξύ των 47 μελών του EPC, υποστήριξε τις συνομιλίες για την Αρμενία ως απόδειξη της χρησιμότητας της συνάντησης.

Ερωτηθείς για τις Η.Π.Α. η οποία ανέστειλε τη βοήθεια για την Ουκρανία, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι «δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ευρωπαϊκή μας κινητοποίηση».

Η ισπανική προεδρία αρνήθηκε να εξηγήσει γιατί ακυρώθηκε η κύρια συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη της ΕΕ, αφού δεν υπήρχαν «θεμελιώδη ζητήματα», δεν υπήρχε σχεδόν καμία ανάγκη για δηλώσεις τύπου.

«Είναι μια μίνι σύνοδος του ΟΗΕ, είναι μια αγορά όπου οι ηγέτες μπορούν να κινούνται και να συναλλάσσονται», είπε ο διπλωμάτης υπό καθεστώς ανωνυμίας στο POLITICO.

Ενώ σημειώθηκε μικρή πρόοδος στην επίλυση των συγκρούσεων, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη μετανάστευση, ένα καυτό θέμα για τον Βρετανό Ρίσι Σούνακ, του οποίου η χώρα έχει λίγες ευκαιρίες να συζητήσει αυτό το θέμα με τις ευρωπαϊκές χώρες μετά το Brexit.

Μια παράλληλη εκδήλωση μεταξύ του Σούνακ, της Μελόνι και του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα έδωσε δεσμεύσεις για αύξηση της συνεργασίας σε επιχειρήσεις ανταλλαγής πληροφοριών και καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων σε χώρες διέλευσης και αναχώρησης, σύμφωνα με τον Μακρόν.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ