Η κυβέρνηση θεωρεί ότι προβαίνει σε σημαντική επέμβαση στην ανώτατη εκπαίδευση με το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε για τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Παράλληλα, όμως, εκφράζονται ανησυχίες για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επιμένει στην ανάγκη αυτής της αλλαγής.
Ο Παύλος Μαρινάκης περιγράφει τις προθέσεις της κυβέρνησης, επισημαίνοντας τη διάκριση μεταξύ των παραρτημάτων μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και της ενδεχόμενης αναθεώρησης του άρθρου 16. Παρουσιάζει το νομοσχέδιο ως ένα βήμα που θα επιτρέπει σε παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, με έμφαση στο μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα τους.
Σχετικά με τη νομική πτυχή, επισημαίνει ότι η ερμηνεία του Συντάγματος γίνεται τελεολογικά και με βάση το πνεύμα των νόμων, ενώ αναφέρεται και σε αποφάσεις δικαστηρίων που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη προσέγγιση. Επίσης, επισημαίνει τη συμβατότητα του νομοσχεδίου με το δίκαιο της ΕΕ σχετικά με την ελεύθερη ίδρυση ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, αναφέρει ότι περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν για τη διεθνοποίηση των πανεπιστημίων και υποστηρίζει τη δυνατότητα χρηματοδότησης επιχειρήσεων στα ΑΕΙ με στόχο την ενίσχυση των φοιτητών και των ερευνητών.
Τονίζει ότι τα δημόσια πανεπιστήμια δεν έχουν λόγο να ανησυχούν και υποστηρίζει τη μεγαλύτερη ευελιξία που προσφέρει το νομοσχέδιο, ενώ αναφέρεται και σε πιθανές αυστηρές προϋποθέσεις για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Στον τομέα της εκπαίδευσης, εκφράζει την άποψη ότι η πρόταση της κυβέρνησης προσφέρει περισσότερες επιλογές στους φοιτητές, χωρίς να αποτελεί απειλή για τα δημόσια πανεπιστήμια.
Τέλος, καλεί την αντιπολίτευση, κυρίως το ΠΑΣΟΚ, να υποστηρίξει την πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.