Μητσοτάκης: «Το θέμα Μπελέρη είναι θέμα Κράτους Δικαίου»

«Το θέμα Μπελέρη είναι θέμα Κράτους Δικαίου, ζητάμε το προφανές και θα προσβλέπουμε μόνιμα να βρούμε τρόπο για την επίλυσή του», επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, μετά τη Συνόδο Κορυφής, η οποία χθες ενέκρινε «επεισοδιακά» την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία.

«Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν πρωταγωνίστρια στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Εμείς βάλαμε την προσέγγιση στην ατζέντα. Η προσέγγιση έχει ορισμένους κανόνες. Κάθε χώρα αξιολογείται ξεχωριστά. Το θέμα Μπελέρη είναι θέμα κράτους δικαίου, δεν είναι διμερές. Εμείς ζητάμε το προφανές, να αναγνωριστεί ότι εκλέχθηκε νόμιμα δήμαρχος. Δεν παρεμβαίνουμε στην αλβανική Δικαιοσύνη. Προσβλέπουμε μονίμως να βρούμε τρόπο να επιλυθεί το πρόβλημα, για να γίνει σεβαστή η βούληση των δημοτών της Χειμάρρας. Για να αποδείξει και η Αλβανία πως έχει κάνει τα απαραίτητα», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής.

«Η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν η πρωταγωνίστρια στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων. Αυτή η προσέγγιση έχει ορισμένους κανόνες, είναι μία διαδικασία, όπου η κάθε χώρα αξιολογείται ξεχωριστά για την πρόοδο που κάνει, σε μία σειρά από θέματα συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων κράτους δικαίου.

Και για εμάς αυτό το θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρι είναι βασικά ένα ζήτημα κράτους δικαίου. Δεν είναι μια διμερής απλά διαφορά την οποία έχει η Ελλάδα με την Αλβανία. Κι εμείς αυτό το οποίο ζητάμε είναι το προφανές. Να αναγνωριστεί ότι ο Φρέντι Μπελέρι εκλέχθηκε νόμιμα δήμαρχος. Δεν παρεμβαίνουμε στο έργο της αλβανικής Δικαιοσύνης, αλλά δεν έγινε μία εκλογή, την οποία ο Φρέντι Μπελέρι την κέρδισε και δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή, γιατί εκκρεμούν σε βάρος του κάποιες κατηγορίες.

Άρα τα πράγματα αυτά είναι πολύ ξεκάθαρα από την δική μας πλευρά και προσβλέπουμε στο να μπορέσουμε να βρούμε ένα τρόπο αυτό το πρόβλημα να επιλυθεί, έτσι ώστε να γίνει σεβαστή η βούληση των πολιτών της Χειμάρρας. Άρα εμείς εξακολουθούμε να εργαζόμαστε ώστε να επιλυθεί το ζήτημα αυτό και να μπορέσει κι Αλβανία να αποδείξει ότι σε ένα κρίσιμο ζήτημα που είναι ο σεβασμός των εθνικών μειονοτήτων, έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα τα οποία όλοι μας απαιτούμε από μία χώρα που θέλει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ευρωπαΐκή ένωση», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη στάση της Ουγγαρίας και στην έξοδο του Όρμπαν από την αίθουσα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «όλες οι αποφάσεις παίρνονται με ομοφωνία, όπως και η απόφαση για την Ουκρανία. Η Ουγγαρία δεν προέβαλε βέτο. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Δεν βλέπω αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός είπε πως «η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ήταν ένα ακόμη βήμα για την οικοδόμηση καλών σχέσεων. Η διακήρυξη των Αθηνών προσδιορίζει τα επόμενα βήματα που θα κινηθούμε. Οι σχέσεις βρίσκονται σε καλή πορεία».

Για το φλέγον ζήτημα της ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «είναι το πρώτο πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά». «Δίνουμε όλη την ενέργεια για να απαλύνουμε τις επιπτώσεις. Ο πληθωρισμός είναι εδώ σήμερα που μιλάμε, τον Δεκέμβριο θα εκταμιευθούν πάνω από 700 εκατ. ευρώ για στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά. Είναι αναπτυξιακό μέρισμα και είμαστε σε θέση να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας», υπογράμμισε.

«Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με δραστικό έλεγχο στην αγορά σε πολλά επίπεδα, όμως ο μόνιμος τρόπος είναι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος. Οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί πάνω από 20% και αυτό θα μείνει όταν η ακρίβεια υποχωρήσει. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το πρόβλημα θα συνεχίσει να στηρίζει», πρόσθεσε.

«Δεν κάνουμε πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τη δημόσια τάξη», επεσήμανε στο μεταξύ ο πρωθυπουργός για τα κυβερνητικά μέτρα κατά της οπαδικής βίας ύστερα και από τα θλιβερά γεγονότα στου Ρέντη, με τον βαρύτατο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού από τη ναυτική φωτοβολίδα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, επανέλαβε ότι «στηρίζουμε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα αλλά πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου». «Εκφράζουμε την κλιμακούμενη ανησυχία για τις απώλειες αμάχων στην Λωρίδα της Γάζας. Η Ελλάδα υποστηρίζει ανέκαθεν την πολιτική λύση των δύο κρατών για τη Μέση Ανατολή».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ