Μητσοτάκης: Ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος για όσους βάζουν φωτιές από δόλο

Το μήνυμα ότι «ο πέλεκυς της δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος» για όσους βάζουν φωτιές από δόλο και πιστεύουν ότι μπορεί να ξεφύγουν θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και καταστρέφοντας τον πολύτιμο φυσικό πλούτο, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την καθιερωμένη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Οι φωτιές μπαίνουν κατά κανόνα από ανθρώπινο χέρι. Αν πρόκειται για αμέλεια, είναι ασυγχώρητη. Και κάνω έκκληση προς του συμπολίτες μας να τηρούν τους κανόνες κοινής λογικής. Αν όμως πρόκειται για δόλο, να γνωρίζουν ότι ο πέλεκυς της δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τις δηλώσεις του κάνοντας λόγο για «δύσκολες και στενάχωρες μέρες καθώς θρηνούμε τέσσερις συμπολίτες μας, τους δύο χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας που έπεσαν στην ώρα του καθήκοντος και τους δύο πολίτες που δεν πρόφτασαν να απομακρυνθούν από την πύρινη λαίλαπα».

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας επηρεάζει όλους, και με τρόπους πιο έντονους από αυτούς που ενδεχομένως οι επιστήμονες μας είχαν προειδοποιήσει», είπε, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η κλιματική κρίση  δεν μπορεί να είναι και ένα άλλοθι.

«Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της»

«Η χώρα μας οφείλει να κάνει πολύ περισσότερα βήματα από αυτά που ενδεχομένως είχε σχεδιάσει προκειμένου να είναι έτοιμη να μετριάσει όσο είναι αυτό εφικτό τις επιπτώσεις από μία πραγματικότητα που ήδη αισθανόμαστε», πρόσθεσε. «Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το κράτος ότι ήταν απών, αλλά είναι βέβαιο ότι πρέπει να γίνουμε καλύτεροι».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «έχουμε αρκετούς πόρους γι’ αυτή την προσπάθεια. Δεν αναφέρομαι μόνο στην ενίσχυση των εναέριων μέσων αλλά πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στο τι κάνουμε τον χειμώνα με τα δάση μας. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προσταεύσουμε τα δάση όχι το καλοκαίρι αλλά τις εποχές που δεν κινδυνεύουν από τις μεγάλες φωτιές».

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε, στη μνήμη αυτών που έχασαν τη ζωή τους, όσους δίνουν τη μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών, την πυροσβεστική, την αστυνομία, το λιμενικό, που τόσο πολύ βοήθησαν ώστε να γίνουν πολύ μεγάλες εκκενώσεις με τρόπο οργανωμένο χωρίς να κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή.

«Ξεχωριστό ευχαριστώ στους εθελοντές. Ειδικά στη Ρόδο οι εθελοντές έδειξαν μία εντυπωσιακή αυταπάρνηση. Είναι χρέος του κράτους αυτές τις υγιείς εθελοντικές δυνάμεις της κοινωνίας να τις κινητοποιήσει και οργανώσει με ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο», συμπλήρωσε.

Κ. Σακελλαροπούλου: Δεν μπορούμε να οργανώσουμε το 112 για τα ζώα

Σχολιάζοντας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειάζεται ακόμα καλύτερη οργάνωση. Να μην εφησυχάζει κανείς γιατί δεν μπορεί κανείς μόνος του… Είναι πολύ συγκινητικό το πώς κινητοποιήθηκε η τοπική κοινωνία στη Ρόδο. Το είδαμε και στον ξένο Τύπο, για την εκκένωση 20.000 ανθρώπων».

«Είναι τραγικό ότι χάνονται ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε. «Πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή και το φυσικό κεφάλαιο στη συνέχεια. Βλέπουμε ζωάκια που χάνονται επίσης. Δεν μπορούμε να οργανώσουμε το 112 για τα ζώα. Εκεί πρέπει όσο μπορούν να δουλεύουν οι εθελοντές».

Αναφερόμενη στους τέσσερις νεκρούς στις πυρκαγιές, η κ. Σακελλαροπούλου είπε: «Είναι τραγικό που χάσαμε τους συμπολίτες μας. Τα δύο παληκάρια της Αεροπορίας και τους δύο ανθρώπους που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν. Μακάρι να μείνουμε εκεί σε απώλειες».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ