Μητσοτάκης: Μιλούν για ανθρωπισμό αυτοί που επέτρεψαν τα «κάτεργα της Μόριας»

«Συγκλονισμένος» από το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, αλλά και «εξοργισμένος» με τους «άθλιους διακινητές» δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας παράλληλα βολές κατά όσων – όπως είπε – «βρήκαν και πάλι ευκαιρία να καταγγείλουν την ίδια τους τη χώρα και το Λιμενικό».

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα -το τονίζω αυτό- που στοίχισε, δυστυχώς, τη ζωή σε εκατοντάδες κατατρεγμένους ανθρώπους οι οποίοι αναζήτησαν ένα καλύτερο αύριο» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών στο Γύθειο και συνέχισε λέγοντας: «Αλλά όσο συγκλονισμένοι είμαστε, φίλες και φίλοι, τόσο εξοργισμένοι πρέπει να είμαστε για τους άθλιους διακινητές. Γι’ αυτά τα καθάρματα -επιτρέψτε μου αυτή τη σκληρή γλώσσα- που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο, εκμεταλλεύονται τις ανθρώπινες αδυναμίες και φορτώνουν κατατρεγμένους ανθρώπους σε σαπιοκάραβα, με μεγάλο κίνδυνο να βουλιάξουν στη μέση της Μεσογείου».

Εξέφρασε παράλληλα την απογοήτευσή του για αυτούς που «πάνω σε αυτή την τραγωδία βρήκαν και πάλι ευκαιρία, αντί να στρέψουν την προσοχή τους στους διακινητές, να καταγγείλουν -ουσιαστικά- την ίδια τους τη χώρα και το Λιμενικό, το οποίο έκανε μια αξιέπαινη προσπάθεια να σώσει εκατοντάδες ανθρώπους σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».

«Δεν θέλω να ασχοληθώ πολύ μαζί τους. Τους αφήνουμε μόνους τους στην απομόνωσή τους» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. θυμίζοντας ότι «όλοι αυτοί οι οποίοι σήμερα εμφανίζονται ως οι δήθεν αυθεντικοί εκφραστές της ανθρωπιάς ήταν οι ίδιοι οι οποίοι επέτρεψαν τα ‘κάτεργα της Μόριας’. Ήταν οι ίδιοι που άνοιξαν τα σύνορα της πατρίδος σε εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι πέρασαν από την Ελλάδα το 2015. Ήταν οι ίδιοι οι οποίοι πριν από λίγες μέρες καταδικάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν τότε στη Μόρια. Και αυτοί έρχονται τώρα και μας λένε ότι είναι οι μόνοι οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να μιλάνε για ανθρωπισμό».

«Προστατεύσαμε τα σύνορά μας – συντρίψαμε τους διακινητές»

Ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε την πολιτική της Ν.Δ. στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, «μια πολιτική δίκαιη, αυστηρή, επιτήρησης και φύλαξης των συνόρων» – όπως ανέφερε – «η οποία είχε αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 90% οι παράνομες είσοδοι στη χώρα μας».

«Με αυτό τον τρόπο δεν προστατεύσαμε μόνο τα σύνορά μας. Δεν απαλλάξαμε μόνο τα νησιά μας από δομές με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Τελικά με αυτόν τον τρόπο σώσαμε ζωές. Διότι όσο λιγότεροι άνθρωποι βρίσκονται στην θάλασσα, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να συμβεί ένα τραγικό ναυάγιο σαν και αυτό το οποίο συνέβη πριν από κάποιες μέρες. Εμείς ουσιαστικά συντρίψαμε τους διακινητές. Εμείς συντρίψαμε τους διακινητές. Προστατεύσαμε τα σύνορά μας, προστατεύσαμε τα σύνορα της Ευρώπης, σώσαμε ταυτόχρονα χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι κινδύνευσαν στη θάλασσα» τόνισε.

«Άδικο για το Λιμενικό να αφήνονται υπονοούμενα ότι δήθεν δεν έκανε καλά τη δουλειά του»

Επισήμανε ακόμη ότι «είναι πάρα-πάρα πολύ άδικο σήμερα για το Λιμενικό μας να αφήνονται από κάποιους δήθεν αλληλέγγυους υπονοούμενα ότι αυτοί οι άνθρωποι -οι οποίοι 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, βρίσκονται εκεί έξω, παλεύουν με τα κύματα, σώζουν ανθρώπινες ζωές και προστατεύουν τα σύνορά μας- να αφήνονται υπονοούμενα ότι δήθεν δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους».

«Ας είναι όμως. Τους αφήνουμε, τους παραδίδουμε στην κρίση της κοινωνίας. Αυτό το οποίο θέλω να σας πω εδώ και πάλι, από το Γύθειο, από τη Λακωνία, είναι ότι η πολιτική φύλαξης των συνόρων της πατρίδας μας θα συνεχιστεί» διαβαίωσε, προσθέτοντας: «Ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί, η πατρίδα μας έχει σύνορα τα οποία πρέπει να φυλάσσει και ταυτόχρονα θα είμαστε πάντα εκεί να σώσουμε τον οποιοδήποτε κατατρεγμένο χρειάζεται τη βοήθειά μας».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως αυτή η πολιτική αναγνωρίστηκε, πια, συνολικά από την Ευρώπη ως ορθή πολιτική. «Διότι αν αφήσουμε τα σύνορα της Ευρώπης ελεύθερα και έρχεται ο καθένας, τότε καταλαβαίνετε ότι οι αριθμοί αυτών οι οποίοι θα θέλουν να περάσουν στη Μεσόγειο θα αυξηθούν εκθετικά και τότε θα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι πιθανότητες τραγικών ναυαγίων» είπε.

«Η ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, ξεκινάει με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελεί, αυτό, ελληνική εθνική πολιτική και έγινε και ευρωπαϊκή πολιτική. Και έτσι πρέπει να είναι» συμπλήρωσε.

«Πιο ψηλά ο πήχης για την 25η Ιουνίου»

Σε ό,τι αφορά την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Έφυγα από την Αθήνα με συννεφιά και έφτασα στη Μάνη με λιακάδα. Ηλιόλουστη θα είναι και η 25η Ιουνίου για την πατρίδα μας. Θα ξημερώσει μια νέα μέρα, θα επαναβεβαιώσουμε την ισχυρή εντολή την οποία λάβαμε την 21η Μαΐου».

Σημείωσε ακόμη πως ο πήχης των προσδοκιών μπαίνει ακόμη πιο ψηλά και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να βάλουν «ένα στοίχημα: το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στη Λακωνία πρέπει να γράφει ‘5’ μπροστά. Για λίγες εκατοντάδες ψήφους σας ‘έκλεψαν’ την πρωτιά τα Δωδεκάνησα, αυτό πρέπει να το ‘διορθώσετε’» είπε.

Παρατήρησε ακόμη πως αυτή η τελευταία εβδομάδα, καθώς πηγαίνουμε προς τις εκλογές, είναι ευκαιρία «να μην αναλωθούμε σε στείρες αντιπαραθέσεις με κόμματα τα οποία ούτως ή αλλιώς έχουν προεξοφλήσει τη δικιά τους ήττα, αλλά να μιλήσουμε θετικά για το δικό μας πρόγραμμα, γι’ αυτά που θέλουμε να κάνουμε στην πατρίδα μας την επόμενη τετραετία».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ