Με τη συνταγή αποτυχίας της πανδημίας και στην ακρίβεια ο Μητσοτάκης – Τι λένε στην Κουμουνδούρου

Στον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη ήδη από την πρωτολογία του χθες στη Βουλή να μην ασχοληθεί καθόλου με την ακρίβεια και την έκρηξη ανατιμήσεων σε λογαριασμούς ρεύματος και προϊόντα, όπως μεταδίδει το ieidiseis.gr.

Εάν κάτι επιβεβαίωσε η χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, είναι ότι η κυβέρνηση ακολουθεί στην ακρίβεια την «πεπατημένη» της πανδημίας: Όσο ο κ. Μητσοτάκης νίκησε την πανδημία, που χθες έφτασε τους 105 νεκρούς σε μία μέρα, τόσο αντιμετωπίζει και το σαρωτικό κύμα ακρίβειας, σημειώνουν από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα.

Κάνοντας «ταμείο» από τη χθεσινή σύγκρουση στην Κουμουνδούρου διαπιστώνουν προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη ήδη από την πρωτολογία του να μην ασχοληθεί καθόλου με το διακύβευμα της συζήτησης, δηλαδή την ακρίβεια και την έκρηξη ανατιμήσεων σε λογαριασμούς ρεύματος και προϊόντα, αλλά να αλλάξει ατζέντα με την εξαγγελία παροχών – φωτοβολίδων, τις οποίες χαρακτηρίζουν κοροϊδία. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή συνεργάτη του κ. Τσίπρα, ο οποίος σχολίαζε χθες πως «ο κ. Μητσοτάκης έκανε ομιλία προϋπολογισμού, αφιερώνοντας ελάχιστο μέρος της αρχικής ομιλίας του στην ακρίβεια».

Η μόνιμη επωδός πως η ακρίβεια – όπως και η πανδημία – είναι παγκόσμια κρίση δεν απαντά στο ερώτημα γιατί η Ελλάδα υπό τον κ. Μητσοτάκη είναι σταθερά πρωταθλήτρια στην τιμή ρεύματος, τονίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση. Όσον αφορά στον ισχυρισμό ότι έχουμε αύξηση τιμών γιατί έχουμε απότομη ανάπτυξη, απλά επιβεβαιώνει πως ο κ. Μητσοτάκης ζει σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, πλήρως αποκομμένος από τις δυσκολίες και αγωνίες της πραγματικότητας των πολιτών. «Η προσπάθεια με δημιουργική λογιστική να ωραιοποιήσει την κατάσταση πέφτει στο κενό όταν ανοίγουν οι πολιτες το λογαριασμό του ρεύματος η όταν βρίσκονται στο σουπερμάρκετ, αφού τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε για την τρίτη εβδομάδα του μήνα» τονίζει αξιωματούχος της Κουμουνδούρου.

Και αν για τα νοικοκυριά ο κ. Μητσοτάκης αρκέστηκε να πει ότι η κρίση είναι υπαρκτή αλλά παροδική, για τις επιχειρήσεις που δεν έχει προβλεφθεί κανένα μέτρο στήριξης, δεν έδωσε καμία απολύτως απάντηση. Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας στο τέλος της δευτερολογίας του προϊδέασε πως δεν προτίθεται να αφήσει το θέμα της ακρίβειας, καθώς θα αποτελεί έναν από τους δύο πυλώνες μετωπικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, ειδικά όσο απορρίπτει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα επιτρεπτά όρια της ΕΕ όπως έκανε η Ισπανία, πάγωμα πετρελαίου κίνησης για όλους τους αγρότες κλπ) και αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών και επαγγελματιών.

Παροχές «κοροϊδία»


Ως προς τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, αν και όπως είπε ο κ. Τσίπρας θα υπερψηφιστούν, χαρακτηρίζονται κοροϊδία. Ενδεικτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν:

Αφού πρώτα έκοψε το κοινωνικό μέρισμα από τον Προϋπολογισμό για να δώσει 900 εκατ. ευρώ προίκα για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και αφού κατήργησε τη μόνιμη 13η σύνταξη που χαρακτήριζε ψίχουλα, ολόκληρη για χαμηλοσυνταξιούχους και μισή για τις υψηλότερες συντάξεις, δίνει 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους.


Αφού στον προϋπολογισμό του 2022 έκοψε 50 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες για πολιτικές για ΑΜΕΑ, τάζει 250 ευρώ στους δικαιούχους ΑΜΕΑ.
Κι αφού άφησε τους υγειονομικούς στο έλεός τους να παλεύουν μόνοι τους στην πανδημία, χωρίς προσλήψεις και χωρίς καν να τους έχει πληρώσει τις εφημερίες και κόβει 820 εκατ. ευρώ για δαπάνες Υγείας, τώρα πάει να τους εξευμενίσει με μισό μισθό.


Πρεμιέρα για το think tank

Στα αξιοσημείωτα πάντως της χθεσινής κοινοβουλευτικής μάχης ήταν ότι εκτός από τους συναρμόδιους τομεάρχες (Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Φάμελλο) ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνδρομή στην προετοιμασία του για τα θέματα ενέργειας και από νέους συμβούλους από το think tank, το οποίο σήμερα θα κάνει «πρεμιέρα» σε σύσκεψη που θα έχει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ