Μαζική πορεία για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Μαζική πορεία για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Κορυφώνεται ο τριήμερος αγωνιστικός εορτασμός των 50 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων, φορέων, κομμάτων, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου. Επί ποδός βρίσκονται πάνω από 5.000 αστυνομικοί, ενώ σε έξι προσαγωγές ατόμων προχώρησε η Αστυνομία κατά τη διάρκεια προληπτικών ελέγχων. Απροσπέλαστο είναι το κέντρο της Αθήνας

Πλήθος κόσμου έχει γεμίσει τους δρόμους της Αθήνας, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης, ελευθερίας και δημοκρατίας, ενώ ανεμίζουν πολλές σημαίες της Παλαιστίνης και πανό που γράφουν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» με αφορμή την ισραηλινή σφαγή στη Γάζα.

Τα συνθήματα «Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» και «Λε – λε – λευτεριά στην Παλαιστίνη» ακούστηκαν δυνατά στο χώρο του Πολυτεχνείου κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνων από τον πρέσβη της Παλαιστίνης, Γιουσέφ Ντορχόμ και την Παλαιστινιακή παροικία Ελλάδας.

Στην πορεία υπάρχει και συμμετοχή Ρομά οι οποίοι ζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατο του 17χρονου Χρήστου ο οποίος έπεσε νεκρός μετά από καταδίωξη στην Βοιωτία.

Νωρίτερα έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου για τους πολίτες που ήθελαν να τιμήσουν την εξέγερση των φοιτητών πριν από 50 χρόνια. Πάρα πολλοί άνθρωποι, κάθε ηλικίας βρέθηκαν στο χώρο του Πολυτεχνείου, όπου κατέθεσαν ένα λουλούδι και απέτισαν φόρο τιμής. Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία σχολείων με μικρούς μαθητές.

Λίγο μετά τις 15:00 εκφωνήθηκαν τα ονόματα των νεκρών. Στο τέλος οι φοιτητές φώναξαν αθάνατοι και ακολούθησε το σύνθημα: «Μ’ αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας».

Το Πολυτεχνείο πλέον φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ η οδός Πατησίων και άλλοι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας έχουν τεθεί εκτός κυκλοφορίας καθώς κόσμος ξεκίνησε να συγκεντρώνεται ώστε να συμμετάσχει στην καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Χιλιάδες κόσμου και φέτος, παρά το γεγονός πως έχουν περάσει 50 χρόνια, βρέθηκαν στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα στο κέντρο της Αθήνας κατά τους τριήμερους εορτασμούς. Εκτός από πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, συλλογικότητες, φορείς και εκπρόσωποι σωματείων κατέθεσαν λουλούδια και στεφάνια στη μνήμη των ανθρώπων που πάλεψαν για τη δημοκρατία.

Απροσπέλαστο είναι το κέντρο της Αθήνας, καθώς έκλεισαν οι κεντρικοί σταθμοί του Μετρού, υπάρχουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των ΜΜΜ, καθώς ξεκινάει η μεγάλη πορεία.

Όπως κάθε χρόνο, η ΠΑΣΠ κάνει τη δικιά της πορεία, κρατώντας την αιματοβαμμένη σημαία.

«Αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε» και «Καρφί και πρόκα σε κάθε Καλαμπόκα», φώναξαν, μεταξύ άλλων, φοιτητές ανοίγοντας νωρίτερα την ιστορική σημαία μπροστά από το Πολυτεχνείο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ