Μαγνησία: Σοκάρουν οι ειδικοί μετά τη σωρεία περιστατικών γαστρεντερίτιδας

Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκονται οι κάτοικοι της Μαγνησίας μετά τη σωρεία περιστατικών γαστρεντερίτιδας, σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο.

Σοκάρουν οι χθεσινές εικόνες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας και απεικονίζουν δεκάδες κατοίκους να περιμένουν με υπομονή κάτω από τον ήλιο, ώστε να προμηθευτούν καθαρό νερό, την ώρα που οι έρευνες για την υπόθεση βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Η κλιματική αλλαγή μας δείχνει τα δόντια της. Οι αιτίες είναι άλλες, αλλά πλέον παίζουμε με τα όρια που μπορούν να συντηρηθούν τα τρόφιμα», τόνισε, μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής Κωνσταντίνος Ντελέζος και συνέχισε: «Φάνηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ότι έχουμε σαλμονέλα και κολοβακτηρίδιο. Η σαλμονέλα προέρχεται από τα τρόφιμα, το κολοβακτηρίδιο από τις τουαλέτες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνύπαρξη των δύο μικροβίων μπορεί να προέρχεται ενδεχομένως από επιφανειακά νερά από δίκτυα άρδευσης, ενώ το άλλο σενάριο κάνει λόγο για μόλυνση της αποχέτευσης. «Η σαλμονέλα μπορεί να διατηρηθεί στο νερό 30 ημέρες. Μόνο και μόνο σε ένα σημείο να υπάρξει μόλυνση, μπορεί να απλωθεί σε όλο το δίκτυο», επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής, υπογραμμίζοντας πως τα μικρόβια αυτά δεν προκαλούν θολότητα του νερού.

Κλείνοντας, ο Κωνσταντίνος Ντελέζος έκανε σαφές ότι με τη χλωρίωση του δικτύου θα σταματήσει η μόλυνση των υδάτων.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, «υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή. Συγκεκριμένα, εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών ανιχνεύθηκε επιπλέον Salmonella spp στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου. Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες».

Κάτοικοι προχωρούν σε μηνύσεις

Την ίδια ώρα, η εισαγγελία αναμένεται να εξετάσει σε πρώτη φάση το φαινόμενο στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, ενώ θα ενημερώνεται καθημερινά για τις εισαγωγές στο Νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας.

Επιπλέον, κάτοικοι των δύο περιοχών, που επλήγησαν από το φαινόμενο αυτό, πρόκειται να καταθέσουν μηνύσεις για το μολυσμένο νερό, που έχει οδηγήσει δεκάδες πολίτες στο νοσοκομείο, όπως μεταδίδει το gegonotanews.gr.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ