Μαγνησία: Εισαγγελική παρέμβαση για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Την εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες σε χωριά του δήμου Ρήγα Φεραίου, στη Μαγνησία.

Τα κρούσματα είναι πάνω από 100, στα χωριά του Στεφανοβικείου και του Ριζομύλου. Νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και παιδικοί σταθμοί σε αυτές τις περιοχές έκλεισαν μέχρι νεωτέρας.

Μετά από σχετικό έλεγχο της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Μαγνησίας διαπιστώθηκε μικροβιακή επιβάρυνση στο νερό της περιοχής, με αποτέλεσμα ο ΕΟΔΥ να κρίνει ακατάλληλο προς πόση και ανθρώπινη χρήση το νερό.

Σύμφωνα με το taxydromos.gr, οι κάτοικοι είναι οργισμένοι με τη δημοτική αρχή, που δεν τους ενημέρωσε άμεσα και που αρκέστηκε σε μία ανακοίνωση μέσω κοινωνικών δικτύων, ενώ ήδη είχαν σημειωθεί δεκάδες κρούσματα.

Σήμερα κλιμάκια του ΕΟΔΥ από Λάρισα και Αθήνα, λαμβάνουν νέα δείγματα από τις γεωτρήσεις, τη δεξαμενή και το δίκτυο ύδρευσης, ενώ εντός της ημέρας, αναμένεται να βγουν και τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες που έγιναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Κλειστά είναι, στο μεταξύ, σήμερα τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και ο παιδικός σταθμός σε Ριζόμυλο και Στεφανιβίκειο, λόγω του νερού και των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας που καταγράφηκαν στην περιοχή.

Την Παρασκευή (31.05.24) η ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου ενημέρωσε τους πολίτες – καθ’ υπόδειξη του ΕΟΔΥ – να μην χρησιμοποιούν το δίκτυο ύδρευσης. Η αρχική υπόνοια αντικαταστάθηκε από βεβαιότητα και πλέον – σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr – οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωρίζουν πως το παθογόνο μικρόβιο σαλμονέλα έχει παρεισφρήσει στο δίκτυο ύδρευσης των δύο χωριών.

Το νερό εξακολουθεί να μην είναι ασφαλές. Μάλιστα, παρά την απαγόρευση εμφανίζονται ακόμη και σήμερα νέα περιστατικά, καθώς η επώαση της σαλμονέλας, διαρκεί από 12 έως 72 ώρες.

Οι κάτοικοι έχουν λάβει οδηγίες να μην χρησιμοποιούν το νερό παρά μόνο στην τουαλέτα, ενώ δεν πρέπει να το πίνουν, να κάνουν μπάνιο με αυτό και να πλένουν τα δόντια τους. Επίσης, δεν πρέπει να πλένουν φρούτα, λαχανικά ή ακόμη και τα ρούχα τους.

Ο ΕΟΔΥ ξεκίνησε άμεσα την εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση. Κλινικό δείγμα κοπράνων από ασθενή που προσήλθε στο ΚΥ Βελεστίνου και στάλθηκε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας, βρέθηκε θετικό στο μικρόβιο της σαλμονέλας (salmonella).

Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο εργαστηριακός έλεγχος κλινικών δειγμάτων στο ΓΝ Βόλου, ενώ οι επιστήμονες είναι πλέον βέβαιοι πως η γαστρεντερίτιδα στους κατοίκους προέρχεται από τη μόλυνση του νερού.

Οι αρχές είναι κατηγορηματικές και ως προς το εξής: Η μόλυνση του νερού δεν σχετίζεται με την κακοκαιρία Daniel που έπληξε την περιοχή το περασμένο φθινόπωρο.

Η σαλμονέλα, όπως λένε, δεν επιβιώνει 8 μήνες στο νερό, όπως συμβαίνει με το παράσιτο κρυπτοσπορίδιο (Cryptosporidium) που μπορεί να μολύνει τα επιφανειακά ύδατα και να προκαλέσει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στον άνθρωπο (κρυπτοσποριδίωση).

Αρχικές εκτιμήσεις οδήγησαν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πώς η μόλυνση του νερού ενδέχεται να οφείλεται σε έργα στο δίκτυο ύδρευσης.

Πλέον έχουν καταλήξει, όμως, πως η μόλυνση είναι υδατογενής με την πιθανότητα το νερό να μολύνθηκε από παρακείμενες φάρμες και μολυσμένα από σαλμονέλα ζώα.

Οι πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την περιοχή, συνέβαλλαν το μικρόβιο να ταξιδέψει στο υπέδαφος και να μολύνει τις γεωτρήσεις, ενώ μέσω των γεωτρήσεων βρέθηκε στις δεξαμενές του νερού κι από εκεί μόλυνε όλο το δίκτυο.

Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού θα ολοκληρωθεί και το επίσημο πόρισμα θα βγει τις προσεχείς ημέρες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ