«Λίγη αυτοσυγκράτηση δεν θα έβλαπτε» – Η δημοσκόπηση-σοκ που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

H νέα δημοσκόπηση της Marc καταγράφει τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, στο σενάριο των διπλών εκλογών.

Οι μετέχοντες στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» κλήθηκαν να εκφράσουν την πρόθεση ψήφου για τις εκλογές 2023 σε δύο φάσεις. Αρχικά, ρωτήθηκαν ποιο κόμμα θα ψήφιζαν αν οι εκλογές γίνονταν την ερχόμενη Κυριακή, με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να δηλώσουν τι επιλογή θα έκαναν σε περίπτωση που δεν είχε σχηματιστεί κυβέρνηση και διεξάγονταν δεύτερες εκλογές, με ενισχυμένη αναλογική.

Δημοσκόπηση: Τα ποσοστά στον πρώτο γύρο
Στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των εκλογών, με απλή αναλογική, η ΝΔ έχει προβάδισμα 7,4 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 32,5%, η αξιωματική αντιπολίτευση το 25,1% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 9,8%.

Με αναγωγή επί των έγκυρων, το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι 7,7 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς συγκεντρώνουν 33,7% και 26% αντίστοιχα, με τρίτο το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ (10,2%).

Η πρόθεση ψήφου σε δεύτερο γύρο εκλογών
Σε διεξαγωγή δεύτερου γύρου εκλογών, με ενισχυμένη αναλογική, η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 8,7% στην πρόθεση ψήφου.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36%, έναντι 27,3% που είναι το ποσοστό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ακολουθεί με 8,7%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων, το προβάδισμα της ΝΔ είναι 9 ποσοστιαίες μονάδες, με 37,2% έναντι 28,2% του ΣΥΡΙΖΑ και τρίτο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (9%).

Ο καταλληλότερος πρωθυπουργός
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, το 48% των ερωτηθέντων επιλέγει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 31,6% τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θετικών γνώμων στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών με 48,6%. Ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας (33,2%) και ο Νίκος Ανδρουλάκης (32,1%).

ΣΥΡΙΖΑ για δημοσκόπηση Marc: «Λίγη αυτοσυγκράτηση δεν θα έβλαπτε»
Η δημοσκόπηση της Marc προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όχι ότι έχει τόσο μεγάλη αξία, μετά το φιάσκο στις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων στην Κύπρο, αλλά λίγη αυτοσυγκράτηση από όσους επιμένουν να προβάλουν και να επικαλούνται μετρήσεις της Marc που ελέγχεται από τον οικονομικό εισαγγελέα για εικονικά τιμολόγια με… χωματουργικές εταιρίες για μετρήσεις κοινής γνώμης, δεν θα έβλαπτε», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε η Κουμουνδούρου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ