Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ ενωμένες για την ενέργεια

Με τα ενεργειακά στο επίκεντρο πραγματοποιείται σήμερα στην Λευκωσία η τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ. Οι Νίκος Χριστοδουλίδης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Βενιαμίν Νετανιάχου παρακάθησαν σε διευρυμένες συνομιλίες με προεξέχοντα στόχο να καταλήξουν στα επόμενα βήματα του σχεδιασμού για ενεργειακή διασύνδεση των τριών χωρών και ευρύτερα για ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της ενέργειας και της οικονομίας.

Χαρακτηριστικά, στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς, ο Βενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι συζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους το Ισραήλ θα μπορέσει να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη και πως ανάλογες αποφάσεις θα πρέπει να λάβει και η Κύπρος. «Ψάχνουμε τρόπους» είπε ο κ. Νετανιάχου «να συνεργαστούμε σε αυτόν τον τομέα και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός των επόμενων τριών με έξι μηνών». Οι δηλώσεις του Ισραηλινού Πρωθυπουργού σχετίζονται με την δεδομένη επιθυμία της κυβέρνησης να εξάγει το ισραηλινό φυσικό αέριο μέσω της Κύπρου στην Ευρώπη, είτε μέσω αγωγού- κάτι που θεωρείται ακριβή και τεχνικά δύσκολη λύση- είτε μέσω υγροποίησης ισραηλινού αερίου στην Κύπρο και μεταφοράς του σε ευρωπαϊκές αγορές με πλοία.

Στις δηλώσεις του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεγαλόπνοο σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των ηλεκτρικών συστημάτων του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν το Ισραήλ να βλέπει πλέον πολύ πιο ζεστά την προοπτική κατασκευής του EuroAsia Interconnector.

Στις δικές του δηλώσεις ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι αν και η Ελλάδα δεν παράγει φυσικό αέριο, αποτελεί την φυσική δίοδο για εισαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό είπε ο κ. Μητσοτάκης η Αθήνα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τους σχεδιασμούς για εξαγωγή του ισραηλινού και του κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Κρίσιμη καμπή για ελληνοτουρκικά

Πέραν των ενεργειακών, η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο έδωσε την ευκαιρία για τον περαιτέρω συντονισμό Λευκωσίας και Αθήνας ως προς τοΚυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Στην διάρκεια συνάντησης που είχαν το πρωί της Δευτέρας Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης συμφωνήσαν ότι οι επόμενοι δύο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι και εμφανίστηκαν έτοιμοι να προχωρήσουν στις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τις εξελίξεις, αφού όπως είπε, τους τελευταίους μήνες υπάρχει μείωση της έντασης στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Ισραηλινοί κατά Νετανιάχου

Έξω από το προεδρικό μέγαρο της Κύπρου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από δεκάδες Ισραηλινούς που συνέρρευσαν στο σημείο από διάφορα μέρη της Κύπρου. Κρατώντας πλακάτ και σημαίες του Ισραήλ, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Βενιαμίν Νετανιάχου και της δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθείται στη χώρα τους.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...