Κυνηγάει την αντισυστημική ψήφο ο Βαρουφάκης

Με φωνές για κλείσιμο των τραπεζών και επιστροφή στη δραχμή

Στο… κυνήγι της αντισυστημικής ψήφου έχει επιδοθεί, εν όψει εκλογών, ο Γ. Βαρουφάκης, με μια στρατηγική που αποτελεί κράμα ακραίας ρητορικής και άκρατου λαϊκισμού. Σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τις δυνάμεις εκείνες της κοινωνίας που εμφορούνται από θεωρίες συνωμοσίας και μεγάλες/ουτοπικές ιδέες.

Τις τελευταίες ημέρες έχει επαναφέρει, με ιδιαίτερη ένταση είναι η αλήθεια, το σενάριο για κλείσιμο των τραπεζών, αν κι εφόσον φυσικά το ΜΕΡΑ25 επιστρέψει στην εξουσία και αποκτήσει λόγο στην οικονομική πολιτική της χώρας. «Ήρθε η ώρα να ανατινάξουμε τις τράπεζες», είχε πει προ ημερών, προκαλώντας αντιδράσεις αλλά και πλήθος ειρωνικών σχολίων.

Με την τακτική του αυτή ο κ. Βαρουφάκης ευελπιστεί να προσελκύσει τους χιλιάδες πολίτες που τα τελευταία 10 – 15 χρόνια είχαν εκκρεμότητες με τις τράπεζες και ταλαιπωρήθηκαν ή, ακόμη χειρότερα, έχασαν τις περιουσίες τους από κατασχέσεις, και είναι λογικό μετά από αυτό να μισούν το τραπεζικό σύστημα και να ακούν ευχάριστα όσα… εξαγγέλλει ο κ. Βαρουφάκης. Υποστήριξε δε ότι, αν χρεοκοπήσουν και κλείσουν οι τράπεζες, οι πληρωμές θα γίνονται με… κουπόνια και πως το κόμμα του έχει επεξεργαστεί σχέδιο με την επωνυμία «Δήμητρα».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 επανέφερε στο προσκήνιο και το ζήτημα της επιστροφής στη δραχμή, προκειμένου η χώρα να απαλλαγεί από τους εκβιασμούς της ολιγαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν θέλουμε τη δραχμή, αλλά δεν θα θυσιάσουμε το μέλλον της χώρας για το ευρώ», ανέφερε.

Στο ίδιο πάντα πλαίσιο, ο κ. Βαρουφάκης εξισώνει πολιτικά Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι οι πολιτικές που πρεσβεύουν υπηρετούν τις εντολές και τα κελεύσματα της ξένης και της εγχώριας ολιγαρχίας. Με τον τρόπο αυτό διεκδικεί για το ΜέΡΑ25 τον ρόλο του μοναδικού κόμματος που επιλέγει τη ρήξη με το κατεστημένο και την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Με στόχο, όπως προαναφέραμε, να προσεγγίσει τους πολίτες που κινούνται και σκέφτονται αντισυστημικά.

Είναι προφανές ότι ο κ. Βαρουφάκης θα παραμείνει πιστός στη στρατηγική του αυτή, καθώς αποδεδειγμένα αποδίδει καρπούς. Μετά την τραγωδία στα Τέμπη, το ΜέΡΑ25 καταγράφει ανοδική τροχιά και έχει εξασφαλίσει ήδη την είσοδό του στη Βουλή, ενώ μέχρι εκείνη τη χρονική περίοδο ήταν γενικώς αμφίβολο αυτό.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και πως το ΜέΡΑ25 μπορεί να πάρει αντισυστημικές ψήφους όχι μόνο από τον χώρο της Αριστεράς αλλά και της Δεξιάς, ίσως και της Ακροδεξιάς –αν κι εφόσον το Εθνικό Κόμμα του Ηλ. Κασιδιάρη δεν μετάσχει στις εκλογές–, ενώ κέρδη θεωρείται ότι έχει και από το άνοιγμα του Αλ. Τσίπρα προς τον κεντρώο χώρο, επιλογή που δυσαρεστεί τμήμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που είναι στη λογική της ρήξης.

ΠΗΓΗparon.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ