Κρυφό κρατάει ο Άδωνις το δημόσιο έγγραφο της διάταξης αρχειοθέτησης του για το Σκάνδαλο Novartis

Καλά κρυμμένη στα συρτάρια του εξακολουθεί να κρατά την πράξη αρχειοθέτησης του φακέλου του για το σκάνδαλο Novartis από την Οικονομική Εισαγγελία, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης παρά το γεγονός ότι όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος στη Βουλή έπειτα από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη αποτελεί δημόσιο έγγραφο, ενώ κατέθεσε μέρος αυτής στα πρακτικά της Βουλής, ουσιαστικά νομιμοποιώντας τη δημοσιοποίησή της.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ουσιαστικά παίζει «κρυφτούλι» με την πράξη αρχειοθέτησης και το σκεπτικό της μη θέλοντας να δημοσιοποιηθεί, ώστε να μην μπορεί κάποιος να καταθέσει προσφυγή. Αντιθέτως προτιμά να δίνει επικοινωνιακά show στη Βουλή διαβάζοντας αποσπασματικά ορισμένα σημεία της πράξης αρχειοθέτησης και εξαπολύοντας απειλές σε βάρος πολιτικών αντιπάλων.

Αυτό που όμως ο κύριος Γεωργιάδης ξεχνά να πει είναι ότι πρόκειται για δημόσιο πρόσωπο και μάλιστα πολιτικό και με βάση την ΕΣΔΑ είναι υποχρεωμένος να υπόκειται σε δημοσιογραφική κριτική. Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για ένα σκάνδαλο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για το οποίο η εταιρεία δέχτηκε να πληρώσει 340 εκατ. ευρώ. Μόλις πριν λίγες ώρες στη Βουλή ερωτηθεί από τον Παύλο Πολάκη γιατί δεν δίνει στη δημοσιότητα την πράξη αρχειοθέτησης απάντησε ότι πρόκειται για «δημόσιο έγγραφο». Επομένως η πράξη αρχειοθέτησης θα πρέπει να δοθεί ολόκληρη στη δημοσιότητα.

Το αδιανόητο σκεπτικό αρχειοθέτησης

Ήδη από τα μέχρι τώρα δημοσιευμένα στοιχεία της πράξης αρχειοθέτησης εγείρονται πολλά ερωτήματα τα οποία χρίζουν απαντήσεων, ενώ η αρχειοθέτηση χαρακτηρίζεται από έγκριτους νομικός ως το λιγότερο «σκανδαλώδης».

Ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Καψιμάλης έθεσε στο αρχείο την δικογραφία που είχε σχηματιστεί σε βάρος του Γεωργιάδη με ένα πρωτοφανές νομικό σκεπτικό που αντιβαίνει στην κοινή λογική, σύμφωνα με το οποίο δεν βρέθηκαν χρήματα στις εταιρείες του Αδωνη Γεωργιάδη από την Novartis.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει δικαστική απόφαση «πιλότος» ανώτερου δικαστηρίου αλλά και δικαστικό βούλευμα που έχει εκδοθεί, εδώ και επτά χρόνια, για υπόθεση δωροδοκίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην οποία δεν είχε εντοπιστεί το οικονομικό αντάλλαγμα.

«Tο προϊόν της δωροδοκίας δεν μπαίνει σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ώστε να μπορεί εύκολα να εντοπιστεί, ούτε βέβαια αξιοποιείται άμεσα από αυτόν που το έχει εισπράξει», ήταν το εύλογο σκεπτικό του παραπεμπτικού βουλεύματος αλλά κυρίως και της καταδικαστικής κρίσης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, που ναι μεν δεν είχε εντοπίσει το μαύρο χρήμα και την διαδρομή του, πλην όμως στηριζόμενο σε άλλα αποδεικτικά στοιχεία είχε προχωρήσει σε βαριές καταδίκες κάθειρξης σε βάρος του Πέτρου Μαντούβαλου και του δικαστή Γιώργου Ευσταθίου  για υπόθεση παραδικαστικού κυκλώματος.

Σκανδαλωδώς στο αρχείο ο φάκελος Γεωργιάδη

Την ίδια ώρα σάλο έχει προκαλέσει δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία σύμφωνα με το οποίο η Οικονομική Εισαγγελία βασίστηκε σε κατασκευασμένο στοιχείο για να κλείσει την υπόθεση εμπλοκής του για το σκάνδαλο Novartis. Συγκεκριμένα, η πράξη αρχειοθέτησης εστιάζει στο γεγονός πως ο Αδωνις Γεωργιάδης κατέβασε τροπολογία τον Φεβρουάριου του 2014, η οποία επέφερε πλήγμα στις φαρμακευτικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και στη Novartis. Με γνώμονα αυτή και μόνο αυτή τη διάταξη, η πράξη αρχειοθέτησης καταλήγει στο συμπέρασμα πως είναι αδύνατον ο υπουργός Ανάπτυξης να είχε δωροδοκηθεί από τη Novartis.

Χαρακτηριστικά, τονίζεται πως, εάν ο υπουργός Ανάπτυξης δωροδοκήθηκε από τη Novartis, κι εν συνεχεία πέρασε διάταξη με βλαπτικές συνέπειες γι’ αυτήν, τότε θα έπρεπε να υποθέσουμε ότι είναι «άτομο χαρακτηριστικής κουφότητας (βλακείας), που δεν αντιλαμβάνεται τι πράττει και γιατί το πράττει».

Κι επειδή οι εισαγγελείς στην πράξη αρχειοθέτησης θεωρούν πως ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν είναι άτομο χαρακτηριστικής κουφότητας (βλακείας) αποδέχονται πως αποκλείεται να έχει δωροδοκηθεί μόνο και μόνο επειδή κατέβασε αυτή την τροπολογία.

Το ίδιο το εισαγγελικό έγγραφο, όμως, το οποίο υπογράφει ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Καψιμάλης, παραδέχεται πως με τη συγκεκριμένη τροπολογία, την οποία κατέβασε ο Άδωνις Γεωργιάδης τον Φεβρουάριο του 2014, ακυρώθηκε προηγούμενη διάταξη, η οποία είχε ευνοήσει θεαματικά τη Novartis.

Εκείνο, όμως, που εντέχνως «ξεχνά» η πράξη αρχειοθέτησης να επισημάνει είναι το γεγονός αυτή η ευνοϊκή διάταξη είχε εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση του υπουργείου Υγείας επί υπουργίας του Άδωνη Γεωργιάδη(!), τον Σεπτέμβριο του 2013. Αξίζει να θυμίσουμε πως ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέλαβε τα καθήκοντά του στο υπουργείο Υγείας τον Ιούνιο του 2013.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γρίφος από την Όλγα Γεροβασίλη μετά τις δημοσκοπήσεις για όσα θα ακολουθήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Οι...

Αληθεύει; 248.000 ευρώ για να τραγουδήσει η Μποφίλιου στο Σύνταγμα;

Η Πυθία καταγράφει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Δεν...

Κόλαφος ο Τσακαλώτος διέσυρε δημόσια τους πραξικοπηματίες του ΣΥΡΙΖΑ για τα αίσχη σε βάρος Κασσελάκη και βάσης (vid)

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...