Κρίση στην κυβέρνηση: Πρωτοφανής γκάφα Φλωρίδη – Δεσμεύτηκε για κατάργηση ασυλίας των τραπεζιτών που νομοθέτησε ο Μητσοτάκης

Βόμβα μεγατόνων έριξε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Φλωρίδης, λαμβάνοντας το λόγο μετά την ομιλία του και μετά την παρέμβαση Φάμελλου, προανήγγειλε την κατάργηση διατάξεων του ποινικού κώδικα και δεσμεύτηκε να καταργήσει την κατ΄ έγκληση δίωξη των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας.

«Η απιστία δεν γίνεται να διώκεται κατ΄ έγκληση» είπε και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Σ. Φάμελλο: «Εσείς το κάνατε…Στα ζητήματα της απάτης, πρέπει να έχουμε δίωξη αυτεπάγγελτα. Αυτά θα τα επαναφέρω» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «Πρέπει να αποκαθάρουμε τον Ποινικό Κώδικα από διατάξεις οι οποίες είναι περίεργες».

«Προστατεύουν συγκεκριμένους. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε. Εχει πολύ δουλειά εκεί να κάνουμε. Ο ελληνικός λαός δικαίως διαμαρτύρεται διότι σου λέει ότι ‘εγώ με το παραμικρό οδηγούμαι σε ένα δικαστήριο, ενώ κάποιοι άλλοι, πώς καταφέρνουν και τη γλυτώνουν;

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι «θα αποκαθάρουμε τον Ποινικό Κώδικα από περίεργες διατάξεις… Το άρθρο 404 για την τοκογλυφία των τραπεζών με τις αλλαγές που κάνατε το 2019 στον Ποινικό Κώδικα εξαφανίστηκε…».

Ξεκαθάρισε δε πως «αυτά θα τα επαναφέρω», εκφράζοντας τη δέσμευση πως θα καταργήσει την ασυλία των τραπεζικών στελεχών.

Μόνο που, όπως τονίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, η συγκεκριμένη αλλαγή έγινε επί της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μαξίμου: Διαχρονική προσωπική η άποψη Φλωρίδη

Το Μέγαρο Μαξίμου μετά και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, μιλά ατύπως για προσωπική και διαχρονική άποψη του κ. Φλωρίδη, χωρίς ωστόσο να πάρει επίσημη θέση για το ζήτημα. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Σταύρου Καλαφάτη στο Action24, ο οποίος έκανε λόγο για διαχρονική άποψη του κ. Φλωρίδη.

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ: Άδειασμα της ΝΔ από τον κ. Φλωρίδη

Άμεση ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «άδειασμα» της διάταξης της ΝΔ από τον υπουργό Δικαιοσύνης

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Ο νεόφερτος υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης κατά τη συζήτηση στη Βουλή άδειασε τη διάταξη της ΝΔ στον ποινικό κώδικα η οποία κατοχύρωσε το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών.

Απέδωσε την νομοθετική πρωτοβουλία στον… ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας απλώς πως όποιος κάνει τα πάντα για μια υπουργική καρέκλα κάποια στιγμή εκτίθεται.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν τίποτε άλλο να κάνουν παρά να αδειάσουν τον νέο τους υπουργό ή, καλύτερα, να αποδεχτούν τις μεθοδεύσεις τους που παραδέχτηκε με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση».

Πρόστιμα στους καθ έξιν μηνυτές

Νωρίτερα και κατά την ομιλία του , ο Γιώργος Φλωρίδης προανήγγειλε την επιβολή προστίμων και ποινών στους καθ΄ έξιν μηνυτές.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο κ. Φλωρίδης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα υλοποιήσει συγκεκριμένο σχέδιο για την αναβάθμιση της Δικαιοσύνης που θα έχει ως βασικό στόχο την γρήγορη απονομή της.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να μπει ένα φρένο στην βιομηχανία αγωγών και μηνύσεων, ο κ. Φλωρίδης προανήγγειλε πρόστιμα και ποινές για τις μηνύσεις που μπαίνουν στο αρχείο.

«Η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να γίνεται καταχρηστικά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης και πρόσθεσε ότι ο νέος δικαστικός χάρτης θα περιλαμβάνει – όχι καταργήσεις – αλλά ενοποιήσεις δικαστηρίων σε μια περιφέρεια και ορθολογικότερη αξιοποίηση των δικαστών.

Παράλληλα, ο κ. Φλωρίδης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παρέμβασης της κυβέρνησης στον τρόπο λειτουργίας των ανεξάρτητων Αρχών μέσω της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Ανεξάρτητες δεν σημαίνει ανεξέλεγκτες αρχές».

Παρέμβαση Φάμελλου

Σειρά ερωτημάτων στον νέο υπουργό Δικαιοσύνης με αφορμή σημεία της ομιλίας του απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Φάμελλος ζήτησε ενημέρωση για το τι συμβαίνει με την εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε αναφορικά με το τρίγωνο της διαπλοκής μέσω «θαλασσοδανείων» σε κόμματα και ΜΜΕ, όπως επίσης με την ασυλία στα τραπεζικά στελέχη.

Επιπλέον, ο κ. Φάμελλος ζήτησε από τον υπουργό να απαντήσει για το αν θα προχωρήσει στη νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία, ενώ ζήτησε διευκρινίσεις για το εάν προτίθεται η κυβέρνηση να ενοποιήσει τις ΑΔΑΕ – ΑΔΠΔΧ, επιμένοντας στην ανάγκη να ξεκαθαρίσει ο κ. Φλωρίδης πότε θα ανοίξει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης και ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ