Κοξάκι: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς (vid)

Κοξάκι: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς. Οι γονείς ανησυχούν ιδιαίτερα για τα κρούσματα του ιού κοξάκι στα παιδιά. Ταυτόχρονα παρουσιάζουν έξαρση τα κρούσματα κορωνοϊού και γρίπης σε ολόκληρη τη χώρα. Η Ματίνα Παγώνη, αναφέρθηκε στα παραπάνω θέματα μιλώντας στο Mega.

Οπως είπε η ιστορία με τον ιο κοξάκι ξεκίνησε από την Αμερική από μία πόλη που ονομάζεται Κοξάκι. Τέτοιες μέρες είναι σε έξαρση, άνοιξη και φθινόπωρο.

«Για τα 41 περιστατικά στη Λάρισα αρχικά μας ανησύχησε αλλά βλέπεις οτι είναι και σε άλλες περιοχές. Το 50% των παιδιών μπορεί να είναι ασυμπτωματικό και το άλλο με συμπτώματα», είπε η Ματίνα Παγώνη.

Για τα συμπτώματα ανέφερε, ότι «στην αρχή ξεκινάει με πυρετό, κακουχία, πονόλαιμο, η ανησυχία αρχίζει με εξανθήματα σε χερια και πέλματα και η μεγαλύτερη ανησυχία είναι όταν τα εξανθήματα βγαίνουν στο στόμα. Οι φλύκταινες που βγαίνουν στο στόμα και στα ούλα κάνουν το παιδί να μην μπορεί να καταπιεί ούτε νερό»

«Είναι ιός που χτυπά παιδιά κάτω των 5 ετών, μεταδίδεται με σταγονίδια και από επιφάνειες», είπε η Ματίνα Παγώνη οποτε και προέτρεψε να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά. «Ο ιός κρατάει 7 μέρες και μετά αρχίζει η υφεση των συμπτωμάτων».

«Υπάρχουν και επιπλοκές, που είναι σπάνιες» όπως είπε η Ματίνα Παγώνη, «όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα. Οπότε οι γονείς πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον γιατρό γιατί για τον ιό κοξάκι δεν υπάρχει εμβόλιο. Οταν ένα παιδί ξυπνάει και το βλέπουμε με αδυναμία, το κρατάμε σπίτι γιατί η μετάδοση είναι ταχύτατη από το ένα παιδί στο άλλο».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ